Σε μια εποχή με οθόνες και απαιτήσεις να μας κατακλύζουν από παντού, το σπίτι μας καλείται να προσφέρει κάτι παραπάνω από άνεση. Xρειάζεται να γίνει ο χώρος αποφόρτισης και επαναφόρτισης του νου και του σώματος. Μία απλή γωνιά, σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού, μπορεί να μεταμορφωθεί σε “ζώνη ηρεμίας”, λειτουργώντας ως ψυχικό καταφύγιο.
Τι περιλαμβάνει μια γωνιά ηρεμίας;
Η οργάνωση μιας γωνιάς ηρεμίας δεν απαιτεί μεγάλο χώρο ή ακριβό εξοπλισμό. Σύμφωνα με την Martha Stewart, το πιο σημαντικό είναι να ξέρουμε τι μας ηρεμεί και να το έχουμε συγκεντρωμένο σε ένα σταθερό σημείο.
Βασικά στοιχεία
- Άνετο κάθισμα (μαξιλάρι, πουφ, πολυθρόνα)
- Φυσικό ή απαλό τεχνητό φωτισμό (ιδανικά με θερμό τόνο ή λάμπες αλατιού)
- Αιθέρια έλαια ή αρωματικά sticks (π.χ. λεβάντα, γιασεμί, περγαμόντο)
- Ήρεμη μουσική ή ήχοι της φύσης
- Ένα βιβλίο
- Φυτά εσωτερικού χώρου που συμβάλλουν στην καθαρότητα του αέρα και δημιουργούν αίσθηση “πράσινης αγκαλιάς”
- Εικαστικά ή φωτογραφίες που σας ηρεμούν (π.χ. φύση, ταξίδια, πρόσωπα που αγαπάτε)
Η δύναμη της επανάληψης
Η δημιουργία ενός σταθερού σημείου ηρεμίας στο σπίτι μας έχει, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ψυχολογικό αποτύπωμα “άγκυρας”. Δηλαδή, κάθε φορά που καθόμαστε εκεί, ο εγκέφαλος συνδέει την εμπειρία με χαλάρωση και ευχάριστα συναισθήματα.
Όπως σημειώνει η κλινική ψυχολόγοςς Dr. Belisa Vranich, με εξειδίκευση στη διαχείριση άγχους: «Η ύπαρξη ενός σταθερού και προσωπικού χώρου ηρεμίας στο σπίτι, λειτουργεί ως σήμα για τον εγκέφαλο ότι “εδώ μπορείς να ησυχάσεις”. Μας εκπαιδεύει να περνάμε σε κατάσταση ξεκούρασης πιο εύκολα, ειδικά σε περιόδους στρες».
Δεν είναι πολυτέλεια – είναι ανάγκη
Η ανάγκη για προσωπική επαφή με τη σιωπή, τη γείωση και την επανεκκίνηση δεν είναι πολυτέλεια. Είναι πλέον αναγνωρισμένο εργαλείο πρόληψης για άγχος, αϋπνία, υπερένταση και συναισθηματική εξουθένωση. Αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε άμεσα τους εξωτερικούς ρυθμούς της ζωής, μπορούμε τουλάχιστον να δημιουργήσουμε μια ασφαλή “έξοδο κινδύνου” μέσα στο ίδιο μας το σπίτι.
Ονομάστε τη γωνιά σας στο σπίτι. Δώστε της έναν τίτλο (π.χ. “ζώνη ηρεμίας”, “το μικρό μου στούντιο”, “σημείο σιγής”) ώστε να αποκτήσει για εσάς συμβολική δύναμη και σημασία, σημειώνει η ειδικός.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Έξυπνες λύσεις για να κρατήσετε το σπίτι σας δροσερό χωρίς κλιματιστικό
Πονάνε τα πόδια σας; Αυτές οι ασκήσεις στο σπίτι θα σας ανακουφίσουν