Μπαρμπετάκη – PIF: Η αξιοποίηση των ιατρικών δεδομένων «κλειδί» για μία δίκαιη και βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική

Η Πρόεδρος του PhARMA Innovation Forum (PIF) η κα. Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, ανέδειξε τον ρόλο των ιατρικών δεδομένων, των μεταρρυθμίσεων και των στοχευμένων επενδύσεων στη διαμόρφωση ενός δίκαιου και βιώσιμου φαρμακευτικού συστήματος κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο πάνελ «Χαράσσοντας Εθνική Φαρμακευτική Πολιτική: Προαπαιτούμενα και Προκλήσεις».

Η κα. Μπαρμπετάκη τόνισε τη στρατηγική σημασία της αξιοποίησης των ιατρικών δεδομένων ως το κλειδί για μία δίκαιη και βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική: «Η χρήση των δεδομένων της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και των μητρώων ασθενών είναι προϋπόθεση για τη χάραξη πολιτικής που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών. Είναι αδιανόητο το 81% των νέων καινοτόμων φαρμάκων που εγκρίθηκαν στην Ε.Ε. να μην είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα. Πρέπει να επενδύσουμε στη συλλογή και ανάλυση δεδομένων, ώστε να στηριχθεί η βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας».

Στήριξη της κλινικής έρευνας 

Παράλληλα, στάθηκε στη σημασία της στήριξης της κλινικής έρευνας: «Παρά την αύξηση των μελετών από 544 το 2021 σε 585 το 2023, οι επενδύσεις μειώθηκαν από 54,6 εκατ. ευρώ σε 47,5 εκατ. ευρώ, καταδεικνύοντας την ανάγκη για ένα σταθερό πλαίσιο και υποδομές. Η κλινική έρευνα αποτελεί διαχρονικά έναν από τους βασικούς πυλώνες δραστηριότητας για τις εταιρείες-μέλη του PhARMA Innovation Forum (PIF) και παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, εξακολουθεί να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα, καθώς η ανάπτυξη νέων καινοτόμων θεραπειών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγειονομική πρόοδο και την οικονομική ανάπτυξη».

Επιπλέον, όπως επεσήμανε σχετικά με την ανάγκη προσέλκυσης του επιστημονικού δυναμικού της χώρας: «Η καινοτόμος φαρμακοβιομηχανία αποτελεί έναν από τους πιο αναπτυσσόμενους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, με περισσότερους από 4.500 εργαζόμενους και αύξηση 25% από το 2019. Ωστόσο, απαιτούνται στρατηγικές επενδύσεις για να αποφευχθεί η φυγή ταλέντων, ιδιαίτερα σε τομείς αιχμής όπως η βιοπληροφορική, οι κλινικές μελέτες και το Health Technology Assessment (HTA). Η Ελλάδα μπορεί να αντιστρέψει το brain drain, αρκεί να επενδύσει σε ερευνητικές υποδομές και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα ενθαρρύνει την επιστροφή των επιστημόνων και την αξιοποίηση του ταλέντου τους».

Η Ελλάδα κόμβος φαρμακευτικής καινοτομίας

Κλείνοντας, η Πρόεδρος του PIF υπογράμμισε: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος φαρμακευτικής καινοτομίας, αν επικεντρωθούμε σε στρατηγικές επενδύσεις και στην ενίσχυση της έρευνας. Το PhARMA Innovation Forum, εκπροσωπώντας 30 κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες, θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για ένα βιώσιμο και καινοτόμο σύστημα Υγείας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και με επίκεντρο τους ασθενείς».

Διαβάστε επίσης  

Μπαρμπετάκη – PIF: Η καινοτομία το μέλλον της φαρμακευτικής πολιτικής

Σήμερα συνάντηση PIF – Άδωνι για το clawback – Λ. Μπαρμπετάκη: «Ζητάμε άμεση διόρθωση» – Στο 83% για τις φαρμακευτικές

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.