Η άνοια είναι μια πάθηση που συχνά συνδέεται με την τρίτη ηλικία. Ωστόσο, ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων παρουσιάζει συμπτώματα άνοιας ακόμη και πριν την ηλικία των 65 ετών, κάτι που συχνά οδηγεί σε καθυστερημένη ή λανθασμένη διάγνωση.
Ένας βασικός λόγος είναι, ότι η άνοια θεωρείται νόσος των ηλικιωμένων. Έτσι, όταν εμφανίζονται σχετικά συμπτώματα σε νεότερα άτομα, ούτε οι ίδιοι ούτε οι γιατροί υποψιάζονται άμεσα άνοια. Αντίθετα, η προσοχή στρέφεται σε άλλες πιθανές παθήσεις, όπως άγχος, κατάθλιψη ή ψυχικές διαταραχές.
Διαφορετικά συμπτώματα από την κλασική απώλεια μνήμης
Η άνοια δεν εκδηλώνεται πάντα με απώλεια μνήμης, ειδικά στους νεότερους. Μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην προσωπικότητα, δυσκολίες στη γλώσσα και την ομιλία, προβλήματα στην κίνηση ή την όραση, ακόμη και ψευδαισθήσεις. Αυτά τα λιγότερο γνωστά συμπτώματα καθιστούν τη διάγνωση ακόμα πιο περίπλοκη, αναφέρουν οι ειδικοί.
Σπανιότερες μορφές άνοιας
Σε άτομα κάτω των 65 ετών, η άνοια προκαλείται συχνότερα από σπανιότερες παθήσεις, όπως η μετωποκροταφική άνοια, που επηρεάζει την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις δευτερογενούς άνοιας, δηλαδή άνοιας που προέρχεται από άλλες ασθένειες ή εξωτερικούς παράγοντες, όπως τραυματισμοί, λοιμώξεις ή κατάχρηση ουσιών.
Επικάλυψη με άλλες παθήσεις
Τα συμπτώματα της άνοιας μπορεί να συγχέονται με την εμμηνόπαυση, την επαγγελματική εξουθένωση ή ψυχικές διαταραχές. Η σύγχυση αυτή συχνά καθυστερεί την έγκαιρη διάγνωση και υποστήριξη των πασχόντων.
Η εμπειρία της άνοιας διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο
Η σωματική υγεία, το άγχος, η κοινωνική στήριξη και το λεγόμενο «γνωστικό απόθεμα» επηρεάζουν τον τρόπο που κάθε άτομο βιώνει και αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της άνοιας.
Η ανάγκη για ευαισθητοποίηση
Η άνοια σε νεαρή ηλικία συχνά παραβλέπεται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιορισμένοι πόροι και υποστήριξη. Η ευαισθητοποίηση είναι το πρώτο βήμα για έγκαιρη διάγνωση, καλύτερη φροντίδα και ενδυνάμωση των ασθενών και των οικογενειών τους.
Αν παρατηρείτε ασυνήθιστες αλλαγές στη συμπεριφορά ή τη σκέψη, μην τις αγνοείτε. Συμβουλευτείτε ειδικό. Η έγκαιρη αναγνώριση μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Υπουργείο Υγείας: 7 νέες μονάδες ψυχικής υγείας, με ολοήμερη λειτουργία, για άτομα με άνοια