Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο ρόλος της στη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου

Το πώς η τεχνολογία αιχμής και ιδίως η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να συμβάλει στη διαχείριση των μεθόδων αντιμετώπισης και να βελτιώσει τις δυνατότητες απεικόνισης του καρκίνου, αλλά και στο πώς η συλλογή δεδομένων μπορούν να ενισχύσουν τη λήψη αποφάσεων και τον σχεδιασμό στα εθνικά συστήματα υγείας, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, απασχόλησε τους ειδικούς που συμμετείχαν στο συνέδριο του The Economist με τίτλο «The fifth annual Greece Cancer Summit-Evaluating Europe’s latest cancer strategies», που διοργανώθηκε την Παρασκευή 7 Μαρτίου στην Αθήνα.

Ο ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, επεσήμανε πως η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει πολλά να δώσει ως προς την διάγνωση και τη φροντίδα και ακόμη περισσότερο σε τομείς της έρευνας και ό,τι έχει να κάνει με υποδομές, δεδομένα και τους ρυθμιστικούς κανόνες της ΕΕ για το ΑΙ ΑCT. Όπως είπε ο γενικός γραμματέας, για να εξασφαλιστεί η συνέπεια στα δεδομένα και συνεπώς η ποιότητα, διαγράψαμε πολλά αρχεία και ενοποιήσαμε μητρώα και ΑΜΚΑ.

Υποδομές 

Ιδιαίτερα στάθηκε στις επενδύσεις στα Ai factories, ιδίως για υγεία και ανέφερε ότι υπάρχουν τα δεδομένα για να ενταχθούμε στο κατάλληλο οικοσύστημα και με τις κατάλληλες υποδομές να έχουμε καλύτερη ανάλυση. Σε ό,τι αφορά τα δεδομένα, θα έχουμε δημιουργήσει μέσα στο 2026 το οικοσύστημα που θα επιτρέψει μία επένδυση υποδομών, ανθρώπινου κεφαλαίου και δεδομένων ώστε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Όσον αφορά τα δεδομένα στον ιδιωτικό τομέα το υπουργείο επεξεργάζεται ένα σύστημα που θα μπορούν τα δεδομένα αυτά να αξιοποιούνται και από περισσότερους φορείς. Αναφορικά με το ρυθμιστικό κομμάτι, για την ένταξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ιατρική έρευνα και τους πιθανούς κινδύνους, η Ελλάδα μετέχει στους διεθνείς οργανισμούς του AI Act.

Τεχνητή Νοημοσύνη και καρκίνος 

Ο καθηγητής Βιοϊατρικής Πληροφορικής και Υγείας του Ελληνικού Μεσογειακού Παν/μιου Μανώλης Τσικνάκης, παρουσίασε τον ρόλο της Ελλάδος στην εμβληματική προσπάθεια της ΕΕ, στο πλαίσιο της καταπολέμησης του καρκίνου, για την ανάπτυξη μίας ομόσπονδης υποδομής για cancer imaging. 2,7 εκατ. άνθρωποι διαγνώσθηκαν, 1,3 εκατ. έχασαν τη ζωή τους και μολονότι η Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 1/10 του πληθυσμού καταγράφει το 1/4 των περιστατικών καρκίνου.

H Euro Structer Imaging Ιnfrustructure είναι μία προσπάθεια να φέρει τον επιστημονικό κόσμο στην πηγή πληροφοριών και δεδομένων απεικόνισης και συλλέγοντας, ομογενοποιώντας και κατανέμοντας ισότιμα πολλαπλά δεδομένα από και σε πολλές χώρες, βοηθά στην επιλογή βέλτιστης κι εξειδικευμένης θεραπείας. Στόχος είναι στα τέσσερα χρόνια ολοκλήρωσής του να έχει αναπτύξει 50 διαφορετικά μοντέλα αντιμετώπισης διάφορων τύπων καρκίνου μέσα στο πλαίσιο της δεοντολογίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας καρκινοπαθών

Από την πλευρά της, η διευθύντρια του ηλεκτρονικού κέντρου (e-Government) των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Τσούμα, τόνισε πως καθημερινά γίνονται βήματα μέσω του ΗΔΙΚΑ να ρυθμισθούν τα ζητήματα της παροχής υγείας στη χώρα μας, μέσα από τη συνεργασία με τους φορείς, αλλά και απ’ ευθείας με τους εργαζόμενους. Υπογράμμισε πως πρόσφατα εγκαινιάσθηκε το ολοκληρωμένο σύστημα φροντίδας καρκινοπαθών με ένα εθνικό μητρώο, περιλαμβάνοντας ογκολογικά και παθολογικά σημεία φροντίδας και συστήματα.

Δημιουργήθηκε ένα σύστημα σε θεραπευτικό και ερευνητικό πλαίσιο με την αιγίδα της ΗΔΙΚΑ, προσφέροντας ένα πρόγραμμα θεραπείας, υπενθύμισης, εξειδίκευσης της θεραπείας και δυνατότητα πρόσβασης των ιατρών και διαλειτουργικότητας μεταξύ των 12 ογκολογικών νοσοκομείων της χώρας. Τυποποιείται τεχνολογικά το ιστορικό του ασθενούς με βάση τα διεθνή πρότυπα και δημιουργείται μία κοινότητα μεταξύ ασθενών και των θεραπόντων γιατρών. Θα παρέχονται πλήρη δεδομένα για τους ασθενείς και στο υπουργείο και στους γιατρούς, αλλά και στους ίδιους τους ασθενείς, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας της παροχής υπηρεσιών υγείας.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Η επανάσταση που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην ογκολογία

Γεωργιάδης – Economist: Μέσα στο 2025 το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον καρκίνο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.