Κακοήθεια σε νεαρή ηλικία – Η δυσκολία στην έγκαιρη διάγνωση

Με θέμα «Κακοήθεια σε νεαρή ηλικία» ολοκληρώθηκε το 2ο Συνέδριο που διοργάνωσε η Θεραπευτική Κλινική (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2024, στη Λέσχη Ελλήνων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα.

Πρόεδρος της Οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου ήταν η Καθηγήτρια Παθολογικής-Ογκολογίας Φλώρα Ζαγουρή και επίτιμος Πρόεδρος του Συνεδρίου ήταν ο Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής και τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος.

Οι εργασίες του Συνεδρίου εστίασαν στην πρόοδο της διάγνωσης, της θεραπείας και της μακροπρόθεσμης παρακολούθησης των νέων ασθενών με κακοήθεια. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη εξατομικευμένων στρατηγικών προσέγγισης, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες αυτής της ευάλωτης ομάδας και την πιθανή υποκείμενη γενετική προδιάθεση. Ειδικότερα, τέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου εκτός από τις κλασικές θεραπείες, οι πιο σύγχρονες θεραπευτικές εξελίξεις για την προσέγγιση των νεότερων ασθενών.

Παράλληλα, αναλύθηκαν οι προκλήσεις που συνδέονται με τη μακροχρόνια παρακολούθηση, με στόχο την ενίσχυση της ποιότητας ζωής τους και τη μείωση ή αποφυγή των ανεπιθύμητων παρενεργειών.

Μετά από δύο ημέρες εντατικών διαλέξεων και επιστημονικών αναλύσεων, οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε χρήσιμα συμπεράσματα και προτάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση της έρευνας και της κλινικής πράξης, ενώ επιβεβαιώθηκε η σημασία της διαρκούς εκπαίδευσης και ενημέρωσης για την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του καρκίνου σε νεαρότερες ηλικίες.

«Ο καρκίνος εμφανίζει ανησυχητικά αυξημένη επίπτωση στον παγκόσμιο πληθυσμό. Ιδιαίτερα απασχολεί το επιδημιολογικό φαινόμενο της μετατόπισης των ηλικιακών ορίων διάγνωσης της κακοήθειας προς τις νεότερες ηλικίες. Γενετικοί, διατροφικοί αλλά και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες αποτελούν ευρύ πεδίο έρευνας και συνεχούς συζήτησης. Η ύπαρξη μεγάλων διαφορών όσον αφορά τη δυσκολία διάγνωσης κυρίως στηρίζεται στο να μην αποδίδεται η συμπτωματολογία των ασθενών σε κακοήθη νοσήματα» δήλωσε η Πρόεδρος του Συνεδρίου, Καθηγήτρια Παθολογικής-Ογκολογίας Φλώρα Ζαγουρή και συνέχισε ο επίτιμος Πρόεδρος του Συνεδρίου, Καθηγητής Θεραπευτικής Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος: «Θεωρήσαμε, ότι ένα συνέδριο που θα εστιάσει στις ιδιαιτερότητες που αφορούν τη διάγνωση, τη θεραπεία, τη χρονιότητα της νόσου, τη μελλοντική τεκνοποίηση, την επανένταξη στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή και τις ψυχολογικές επιπτώσεις ενδιαφέρει όλους εμάς που ασχολούμαστε με την αντιμετώπιση της νόσου».

Το 2ο Συνέδριο «Κακοήθεια σε νεαρή ηλικία» αποτέλεσε ένα βήμα προόδου για την επιστημονική κοινότητα, ενδυναμώνοντας τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των ειδικών στον τομέα της ογκολογίας για αυτή την ευαίσθητη ομάδα ασθενών.

Στο συνέδριο παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Καθηγητής Νικόλαος Αρκαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γεώργιος Πατούλης, ο Πρόεδρος του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου Καθηγητής Γεώργιος Ζωγράφος, ο Ακαδημαϊκός, Ομότιμος Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας, Κωνσταντίνος Μπουραζέλης και πάνω από 450 διακεκριμένοι επιστήμονες, ογκολόγοι, βασικοί ερευνητές και επαγγελματίες υγείας.

Διαβάστε επίσης

Δύσκολη η πρόσβαση για τα άτομα με αναπηρία ακόμα και σε δημόσιες δομές υγείας – Έρευνα της ΕΣΑμεΑ

Μ. Θεμιστοκλέους: Σε έναν χρόνο θα λειτουργεί το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.