Η γονιμότητα των γυναικών μειώνεται μετά τα 35 – Αλήθεια ή μύθος;

Η ηλικία γύρω στα 35 θεωρείται μία οριακή στιγμή για την γυναικεία γονιμότητα, αλλά σήμερα ολοένα και περισσότερες γυναίκες γίνονται μητέρες σε αυτή την ηλικία ή και σε ακόμα μεγαλύτερη.

Τι συμβαίνει; Έχει αλλάξει η βιολογία της γονιμότητας και πολλές γυναίκες αποκτούν παιδί με φυσιολογική σύλληψη στα 35 ή και αργότερα; Μήπως αυτό το ορόσημο, αποτελεί πλέον μία ξεπερασμένη γνώση; Ή τελικά έχουμε επικεντρωθεί στο νούμερο 35 χωρίς να έχουμε κατανοήσει πλήρως τις επεξηγήσεις των γιατρών που συνοδεύουν το θέμα της βιολογικής ηλικίας;

«Η ηλικία των 35 ετών είναι μία κρίσιμη στιγμή στη ζωή της γυναίκας σε ότι αφορά τη γονιμότητά της, γιατί βιολογικά, είναι η περίοδος όπου μπορεί να ξεκινήσουν κάποιες δυσκολίες στην απόκτηση παιδιού φυσιολογικά, όπως να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την επίτευξη εγκυμοσύνης. Τίποτα δεν συνηγορεί στο γεγονός ότι μία γυναίκα στα 35 έτη της, δεν θα καταφέρει να μείνει έγκυος», εξηγεί ο κ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, Ιατρός Αναπαραγωγής, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, Μέλος του Δ.Σ. του Institute of Life στο ΙΑΣΩ.

Η γονιμότητα των γυναικών μετά τα 35

Πολλές έρευνες, αλλά και η καθημερινή κλινική εμπειρία, αποτυπώνουν την μείωση της γυναικείας γονιμότητας μετά τα 35, εξηγεί ο κ. Βασιλόπουλος, διευκρινίζοντας όμως ότι η ικανότητα αυτή μειώνεται σταδιακά και όχι απότομα. Και αυτός ο ρυθμός μείωσης, διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Μια από τις μεγαλύτερες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στην Δανία για το ζήτημα της γυναικείας γονιμότητας σε σχέση με την ηλικία έδειξε ότι από 2.820 γυναίκες που είχαν ολοκληρωμένες σεξουαλικές επαφές τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, το 84% των ατόμων ηλικίας 25-29 ετών, το 88% των γυναικών ηλικίας 30-34 ετών και το 73% στις ηλικίες 35-40 ετών, συνέλαβαν κάποια στιγμή μέσα σε 12 εμμηνορροϊκούς κύκλους.

Μια άλλη έρευνα που έγινε ανάμεσα σε 782 ζευγάρια έδειξε ότι το ποσοστό υπογονιμότητας ήταν 8% για τις γυναίκες ηλικίας 19-26 ετών, 13-14% για τις γυναίκες ηλικίας 27-34 ετών και 18% για τις γυναίκες ηλικίας 35-39 ετών.

Μάλιστα, στα ζευγάρια που ήταν κοντά στα τέλη της δεκαετίας των ’30 και στις αρχές της δεκαετίας των ’40, η ηλικία των ανδρών και όχι των γυναικών ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη εγκυμοσύνης. Το ποσοστό των ζευγαριών που δεν κατάφεραν να συλλάβουν μέσα σε ένα χρόνο, ήταν 18-28%. Ωστόσο, η παράταση των προσπαθειών για έναν ακόμη χρόνο ανέβασε το ποσοστό γονιμοποίησης στο 43-63%.

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Σε ότι αφορά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Ειδικά στις ηλικίες των 35-40 ετών, τα ποσοστά επιτυχίας γονιμοποίησης, ακόμα και από τον πρώτο κύκλο θεραπείας, είναι εντυπωσιακά. Εκατοντάδες χιλιάδες ζευγάρια σε μεγαλύτερη ηλικία έχουν αποκτήσει παιδί με τη βοήθεια των μεθόδων της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η οποία εξασφαλίζει άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα για όσους θεωρούν ότι έχουν αργήσει να μεγαλώσουν την οικογένειά τους.

Μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης (ivf), της mini ivf (μικρότερη ποσότητα φαρμάκων διέγερσης των ωοθηκών σε σύγκριση με την κλασική ivf), της σπερματέγχυσης ή της κατάψυξης ωαρίων, εξασφαλίζεται ότι τα ωάρια που θα ληφθούν θα έχουν την απαραίτητη ποιότητα για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης, αφού πραγματοποιείται υψηλού επιπέδου έλεγχος σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, τόσο της γυναίκας όσο και του προς εμφύτευση εμβρύου.

Ουσιαστικά, με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή αλλά και με την κατάψυξη ωαρίων σε νεότερη ηλικία, απομακρύνονται ή περιορίζονται οι κίνδυνοι που υπάρχουν σε μία εγκυμοσύνη μετά τα 35, οι οποίοι σχετίζονται κυρίως με την ποιότητα των ωαρίων και τις πιθανότητες αποβολής ή πρόωρου τοκετού.

Κατά την διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, επιλέγονται τα πιο ποιοτικά ωάρια, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος χρωμοσωμικών ανωμαλιών, ο οποίος αυξάνεται. όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας. Αυτές οι ανωμαλίες είναι και η πιο συχνή αιτία αποβολών στην αρχή μιας εγκυμοσύνης.

Ο κ. Ι. Βασιλόπουλος συμβουλεύει τις γυναίκες να μην θεωρούν ότι η ηλικία μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην απόκτηση παιδιού. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής, με καλή διατροφή και άσκηση, αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ και κυρίως χωρίς άγχος, θα βοηθήσουν τον οργανισμό σας για τις συναρπαστικές αλλαγές που θα ακολουθήσουν με τον ερχομό ενός παιδιού.

Ο κ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος

Διαβάστε επίσης

Η τοιχογραφία του Same84 στο νοσοκομείο Σωτηρία – Από την Σοφία Σλήμαν στο σήμερα

Τρόποι για να νικήσεις την βραδινή πείνα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.