H τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει την long COVID

Ερευνητές από το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης «Mass General Brigham» των ΗΠΑ αξιοποίησαν την τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσουν στο εντοπισμό της μακροχρόνιας COVID, (long COVID) και να παρακολουθήσουν πώς εκδηλώνονται τα διαφορετικά συμπτώματα με την πάροδο του χρόνου. Μέσα από το εργαλείο διαπίστωσαν ότι το 22,8% του πληθυσμού εμφανίζει συμπτώματα long COVID.

Ο αλγόριθμος που χρησιμοποιείται στο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης αναπτύχθηκε με την άντληση δεδομένων για σχεδόν 300.000 ασθενείς σε 14 νοσοκομεία και 20 κοινοτικά κέντρα υγείας του συστήματος «Mass General Brigham». Το εργαλείο αναλύει τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας και βοηθά τους κλινικούς γιατρούς να εντοπίζουν περισσότερες περιπτώσεις long Covid, προκειμένου οι ασθενείς να λαμβάνουν φροντίδα.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Med, υποδηλώνουν ότι η εμφάνιση της ασθένειας θα μπορούσε να είναι σε μεγάλο βαθμό υποτιμημένη. Σύμφωνα με τη νέα προσέγγιση, το ποσοστό του πληθυσμού που εκτιμάται ότι πάσχει από long COVID ανέρχεται σε 22,8%, ενώ προηγούμενες μελέτες υπολόγιζαν το ποσοστό στο 7%. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι το ποσοστό αυτό δίνει μια πιο ρεαλιστική εικόνα των μακροχρόνιων επιπτώσεων της πανδημίας.

Τεχνητή νοημοσύνη και long COVID

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εργαλείο τους είναι πιο ακριβές και λιγότερο προκατειλημμένο από άλλους αλγόριθμους που βασίζονται σε έναν μόνο διαγνωστικό κωδικό ή σε μεμονωμένες κλινικές συναντήσεις, καθώς τα άτομα που εντόπισε να νοσούν με μακροχρόνια COVID αντικατοπτρίζουν την ευρύτερη δημογραφική σύνθεση της Μασαχουσέτης.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να δημοσιοποιήσουν τον αλγόριθμο, ώστε να τον χρησιμοποιήσουν γιατροί και συστήματα υγειονομικής περίθαλψης σε όλο τον κόσμο.

Ανάμεσα στους περιορισμούς της μελέτης συγκαταλέγεται το γεγονός ότι τα δεδομένα του φακέλου υγείας που χρησιμοποιήθηκαν μπορεί να είναι λιγότερο πλήρη από αυτά που καταγράφονται από τους γιατρούς στις κλινικές σημειώσεις τους μετά την ιατρική επίσκεψη.

Μελλοντικές μελέτες μπορούν να διερευνήσουν τη χρήση του αλγόριθμου και σε ομάδες ασθενών με παθήσεις, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή ο διαβήτης.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Τεχνητή νοημοσύνη για μείωση των αναμονών στα ΤΕΠ – Συνεργασία Κρατικού Νίκαιας και Υale

Η Ιαματική Ιατρική στο επίκεντρο του 5ου Συνέδριου της Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινέζικης & Συμπληρωματικής Ιατρικής

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.