Άδωνις – Βουλή: Τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας θα χτίσουν μια νέα σχέση εμπιστοσύνης

Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας και αναμόρφωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού, προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου δήλωσε η Νέα Δημοκρατία. Καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και η «Νίκη». Επιφύλαξη, για την τελική τους στάση στην ολομέλεια, δήλωσαν το ΠΑΣΟΚ, η Ελληνική Λύση, η Πλεύση Ελευθερίας και οι «Σπαρτιάτες».

«Το νομοσχέδιο κάνει ένα μεγάλο βήμα μπρος και είναι αναγκαία μεταρρύθμιση», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης που εξήγησε ότι στόχος της νομοθετικής παρέμβασης είναι διασφάλιση επαρκούς αναλογίας προσωπικών ιατρών προς τους λήπτες υπηρεσιών υγείας, η αύξηση των ιατρών που εξειδικεύονται στη γενική/οικογενειακή ιατρική και στην εσωτερική παθολογία και η δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος δεικτών απόδοσης των προσωπικών ιατρών.

Προσωπικοί γιατροί οι αγροτικοί γιατροί

Στην αιχμή της κριτικής βρίσκεται η πρόβλεψη ότι στη δεξαμενή των γιατρών που θα γίνουν προσωπικοί γιατροί εντάσσονται και οι αγροτικοί γιατροί. Ο υπουργός Υγείας, απαντώντας στα κόμματα της αντιπολίτευσης, είπε ότι αποτελεί λύση ανάγκης η συγκεκριμένη πρόβλεψη ελλείψει γενικών γιατρών/παθολόγων. Η έλλειψη γενικών γιατρών/παθολόγων, όπως εξάλλου είπε, οδήγησε το υπουργείο στην απόφαση να δώσει κίνητρα για να ακολουθήσουν οι νέοι γιατροί την ειδικότητα αυτή. «Έχουμε πρόβλημα πολύ λίγων γενικών γιατρών παθολόγων, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εμείς χρειαζόμαστε παθολόγους. Θεσπίζουμε κίνητρα για την ειδικότητα γενικών παθολόγων γιατρών. Επιδοτούμε για την ειδικότητα που μας λείπει», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Μεγάλη μεταρρύθμιση τα Πανεπιστημιακά Κέντρα

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε ο υπουργός και την πρόβλεψη για τη δημιουργία Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας. «Είναι και αυτή μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Ο μόνος πραγματικός τρόπος, για να φτάσουμε κάποτε να έχουμε μικρότερη ροή στα νοσοκομεία, είναι να εμπιστευτούν οι πολίτες τα Κέντρα Υγείας. Τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας πιστεύω πραγματικά, ότι θα χτίσουν μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και εικόνας με τον κόσμο, θα δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον, για μπορέσουμε σιγά σιγά να δούμε μείωση των περιπατητικών ασθενών στα επείγοντα των νοσοκομείων και τότε θα έχουμε προχωρήσει σε πιο λογικούς χρόνους αναμονής, σε σχέση με αυτούς που έχουμε σήμερα», είπε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης και συνεχάρη την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, για τη θεσμοθέτηση των Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας.

Η κ. Αγαπηδάκη εξήγησε ότι το νομοσχέδιο δεν αλλάζει το όριο των 2.000 ασθενών που μπορεί να έχει ένας προσωπικός γιατρός, ούτε και αναγκάζεται κανείς να καταφύγει σε ιδιώτη γιατρό για να τον έχει προσωπικό γιατρό. «Ανοίγουμε τις νέες θέσεις, με τους προσωπικούς γιατρούς υποχρεωτικής θητείας, και αφού καλυφθεί ο πληθυσμός και έχουν όλοι τη δυνατότητα επιλογής σε δημόσιο γιατρό, τότε θα ανοίξει η επιλογή του ιδιώτη. Δηλαδή, θα έχει ο κάθε πολίτης να έχει δωρεάν τον προσωπικό του γιατρό. Αν δεν το επιθυμεί, τότε μπορεί να πάει να πληρώσει ο ίδιος, με δικά του έξοδα, το ιδιώτη γιατρό που επιθυμεί. Δεν εξαναγκάζουμε κανέναν πολίτη να πάει στον ιδιωτικό τομέα», είπε η κ. Αγαπηδάκη. Υπογράμμισε επίσης ότι οι γιατροί, είτε είναι ειδικευμένοι παθολόγοι γενικοί γιατροί, είτε είναι απόφοιτοι της ιατρικής σχολής, θα εκπαιδευτούν στα καθήκοντα του προσωπικού γιατρού.

Η επιφύλαξη που εξέφρασε το ΠΑΣΟΚ, επί της αρχής του νομοσχεδίου, προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Υγείας.

«Αν δεν ψηφίσετε κι αυτό το νομοσχέδιο, το ‘πράσινος ΣΥΡΙΖΑ’, που σας βγάλανε είναι τρίχες. ΣΥΡΙΖΑ σκέτο είστε», είπε ο κ. Γεωργιάδης και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ «να σοβαρευτεί» και να αντιπροτείνει λύσεις για τις ελλείψεις παθολόγων.

Διαβάστε επίσης

Άδωνις: Υπηρεσίες τηλεϊατρικής και διανομή των ΦΥΚ από τα φαρμακεία, το 2025

Τονωτικά snack στο χώρο εργασίας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.