Ο Θεόδωρος Κωφίδης, διευθυντής στο Διεθνές Κέντρο Καρδιοχειρουργικής Ελλάδας, διευθυντής Α’ Καρδιοχειρουργικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ, ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στη χθεσινή εκδήλωση του Ομίλου HHG.
Η αίθουσα Χ. Λαμπράκης στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Μουσικής είχε αρχίσει να γεμίζει από νωρίς. Γιατροί και εργαζόμενοι του Ομίλου, επιστημονικοί συνεργάτες από κέντρα του εξωτερικού και πολίτες βρέθηκαν εκεί για την εκδήλωση Αριστείας με τίτλο “Στην Καρδιά της Καινοτομίας: Το παρόν και το μέλλον της Καρδιολογίας και της Καρδιοχειρουργικής στην Ελλάδα”.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν η υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού σε θέματα σύγχρονης διάγνωσης και θεραπείας των καρδιοαγγειακών νοσημάτων.
Θ. Κωφίδης: Το Διεθνές Κέντρο Καρδιάς και οι πυλώνες
Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία ο κ. Κωφίδης μίλησε για το όραμά του για το Διεθνές Κέντρο Καρδιάς – ορόσημο στην ελληνική Ιατρική.
Αναφέρθηκε στην απόφασή του να αφήσει πίσω μια σπουδαία καριέρα στο κορυφαίο ακαδημαϊκό νοσοκομείο της Ασίας στη Σιγκαπούρη και εξήγησε τους πυλώνες λειτουργίας του νέου Κέντρου, με επίκεντρο τους ασθενείς.
“Ο 1ος πυλώνας του Κέντρου μας είναι ο κλινικός πυλώνας. Με ασθενοκεντρική προσέγγιση, εξατομικευμένα, δίνουμε έμφαση στις νέες μεθόδους ως νέα θεραπευτική πλατφόρμα. Χειρουργική ελάχιστης επεμβατότητας, by pass επεμβάσεις στη μητροειδή βαλβίδα κτλ, με λιγότερη αιμορραγία, λιγότερο τραύμα και καλύτερο αποτέλεσμα.
Τα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα είναι ο 2ος πυλώνας. Εγκαθιδρύουμε το πρωτόκολλο ERAS, για την ενισχυμένη αποθεραπεία μετά το χειρουργείο, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες πράξεις, ώστε ο ασθενής να πονάει λιγότερο, να μην έχει σοβαρές επιπλοκές και να επιστρέφει άμεσα στην καθημερινότητά του.
Ο 3ος πυλώνας είναι η εγγύηση ποιότητας, με τη συλλογή και την αξιολόγηση δεδομένων και από το δικό μας Κέντρο.
Ο 4ος πυλώνας είναι η εκπαίδευση των γιατρών πάνω σε τελευταίες τεχνολογίες.
Ο 5ος πυλώνας αφορά στην καινοτομία, στην έρευνα και στην τεχνογνωσία. Εισαγάγαμε 12 νέες τεχνικές επιδιόρθωσης της μητροειδούς βαλβίδας, συγγράψαμε το πρώτο βιβλίο με QR code, εξατομικευμένες βαλβίδες μπαίνουν προκλινικά στην Καλιφόρνια.
Ο 6ος πυλώνας μας είναι η εξωστρέφεια και η προσέλκυση ασθενών από το εξωτερικό”, ανέφερε ο διακεκριμένος καθηγητής.
Η συγκίνηση, η πίστη και το ευχαριστώ
Ο διεθνούς φήμης καρδιοχειρουργός δύσκολα έκρυβε τη συγκίνησή του χθες. “Κι εμείς οι καρδιοχειρουργοί έχουμε καρδιά”, είπε κάποια στιγμή, προκαλώντας το ένθερμο χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Με αναφορές στην Οδύσσεια του Ομήρου και στην πίστη τον Θεό, ο κ. Κωφίδης ευχαρίστησε θερμά τους συνεργάτες του και όλο το προσωπικό του ΥΓΕΙΑ, έναν έναν, αλλά η φωνή του έσπασε όταν απευθύνθηκε στις γυναίκες της ζωής του. Στη σύζυγό του Περσεφόνη και στην κόρη τους Δανάη, η οποία σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης χαμογελούσε με καμάρι για τον μπαμπά της, τραβώντας βίντεο και φωτογραφίες.
“Είμαι πολύ συγκινημένος και κάνω κατάθεση ψυχής στα κορίτσια μου, που δέχτηκαν να γκρεμίσουμε τα κάστρα πίσω μας, να μαζέψουμε τις σκηνές μας άλλη μια φορά και να τολμήσουμε την παλινόστηση στον ευλογημένο αυτόν τόπο. Σε ευχαριστώ Πέρι μου για τον ιδρώτα, τα δάκρυα, το αίμα που έχυσες πλάι μου όλα αυτά τα χρόνια και ως καλοεκπαιδευμένος σύζυγος αιτούμαι όπως πάντα, ταπεινά και προκαταβολικά, κατάλληλης τιμωρίας”, είπε.
Λίγο νωρίτερα αναφέρθηκε στον επιστήθιο φίλο του Μητροπολίτη Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας Κωνσταντίνο Τσίλη, που ταξίδεψε στην Αθήνα, για να βρεθεί στην εκδήλωση.
“Είμαι πάρα πολύ συγκινημένος. Ένας αδερφικός φίλος, που με στήριζε και με στηρίζει σε όλη αυτή την οδύσσεια των 37 χρόνων, μας έκανε έκπληξη. Μπήκε στο αεροπλάνο και ήρθε από τη Σιγκαπούρη. Ο επίσκοπος Νότιας Ασίας, με έδρα τη Μητρόπολη Σιγκαπούρης και καταγωγή από τον Πειραιά, Κωνσταντίνος είναι εδώ”.
Η επιστροφή στην Ελλάδα και ο νόστος
Μιλώντας για την απόφαση ζωής να επιστρέψει στην Ελλάδα στην ακμή της διεθνούς του καριέρας, επεσήμανε:
“Το βάθρο, που έχω την ευλογία να στέκομαι σήμερα, στέκει πάνω σε ώμους γιγάντων, πάνω σε Άτλαντες της ελληνικής Καρδιολογίας και Καρδιοχειρουργικής.
Έχω δικαίωμα να αναφωνήσω νενίκησά σε Οδυσσέα, διότι εγώ πέρασα 37 χρόνια στο εξωτερικό, ενώ ο Οδυσσέας μόνο 20. Τελευταίος μου σταθμός η Σιγκαπούρη, που δεν ήταν άσχημα, ήταν, ας πούμε, το νησί της Καλυψώς”.
Εξήγησε ότι στην απόφαση να γυρίσει στην πατρίδα του συνέβαλε, μεταξύ άλλων, ο νόστος, η οικογένειά του, η πολιτική συγκυρία, το θέλημα θεού και υιοθέτησε τα λόγια φίλου του, που του είπε ότι η καριέρα του δεν θα είναι ποτέ πλήρης, αν δεν επιστρέψει να προσφέρει και στον τόπο σου.
Διαβάστε επίσης