Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Πόσο επικίνδυνο είναι το σπλαχνικό λίπος;

Το να έχεις λίπος στην κοιλιά είναι φυσιολογικό, καθώς χρησιμεύει για την προστασία του σώματός. Ωστόσο, το πολύ λίπος στην κοιλιά μπορεί να βλάψει την υγεία και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων χρόνιων ασθενειών.

Ως εκ τούτου, η διατήρηση του συνολικού σωματικού λίπους, συμπεριλαμβανομένου του λίπους της κοιλιάς, σε υγιές επίπεδο μπορεί να είναι χρήσιμη.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι λίπους στην κοιλιά;

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι λίπους στην κοιλιά.Ο ένας βρίσκεται κάτω από το δέρμα και ο άλλος βρίσκεται βαθύτερα μέσα στην κοιλιά, περιβάλλει τα εσωτερικά σας όργανα.

Υποδόριο λίπος στην κοιλιά

Το υποδόριο λίπος ή ο υποδόριος λιπώδης ιστός (SAT), είναι το λίπος που βρίσκεται κάτω από το δέρμα.Το υποδόριο λίπος είναι μαλακό και οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερες ποσότητες υποδόριου λίπους από τους άνδρες

Σε αντίθεση με το λίπος που βρίσκεται βαθύτερα στην κοιλιακή κοιλότητα, το υποδόριο δεν συνδέεται τόσο έντονα με τον αυξημένο κίνδυνο ασθένειας

Ωστόσο, η ύπαρξη υπερβολικού σωματικού λίπους, γενικά, συμπεριλαμβανομένου του συνολικού λίπους στην κοιλιά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων χρόνιων ασθενειών. Όπως διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και ορισμένους καρκίνους.

Αντίθετα, η διατήρηση υγιών επιπέδων λίπους στην κοιλιά και το συνολικό σωματικό λίπος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιας νόσου.

Σπλαχνικό λίπος στην κοιλιά

Ο σπλαχνικός λιπώδης ιστός ή το σπλαχνικό λίπος της κοιλιάς, είναι το λίπος που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα. Όπως τα νεφρά, το συκώτι και το πάγκρεας, οπότε είναι πολύ βαθύτερο από το υποδόριο λίπος. Αυτό συνήθως αναφέρεται ως «επιβλαβές» λίπος στην κοιλιά.

Σε σύγκριση με το υποδόριο λίπος, το σπλαχνικό είναι πολύ πιο μεταβολικά ενεργό. Αυτός ο τύπος λίπους περιέχει περισσότερα κύτταρα, αιμοφόρα αγγεία και νεύρα από το υποδόριο λίπος

Το σπλαχνικό λίπος συνδέεται στενά με την αυξημένη αντίσταση στην ορμόνη ινσουλίνη, η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Με την πάροδο του χρόνου, η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ανάπτυξη διαβήτη τύπου.

Το σπλαχνικό λίπος συμβάλλει επίσης στη συστηματική φλεγμονή, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ασθένειάς.

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να συσσωρεύουν σπλαχνικό λίπος από τις γυναίκες, γι ‘αυτό οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ένα σχήμα “σε σχήμα μήλου” καθώς το λίπος της κοιλιάς μεγαλώνει.

Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν περίσσεια λίπους στο κάτω μέρος του σώματος, οδηγώντας σε σχήμα «αχλαδιού»

Είναι ενδιαφέρον ότι η κατανομή του σωματικού λίπους αλλάζει με την ηλικία. Για παράδειγμα, ενώ οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα υποδόριου λίπους στην κοιλιά, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα σπλαχνικού λίπους, το οποίο συμβάλλει σε αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών παθήσεων.

Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι, το σπλαχνικό λίπος τείνει να είναι υψηλότερο σε άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής σε σύγκριση με άτομα άλλων εθνοτήτων.

Τρόποι για να χάσετε το λίπος στην κοιλιά

Τώρα που γνωρίζετε τους διαφορετικούς τύπους λιπών στην κοιλιά και τις επιπτώσεις τους στην υγεία, ίσως αναρωτηθείτε πώς μπορείτε να χάσετε το περιττό λίπος στην κοιλιά με ασφαλή και βιώσιμο τρόπο.

Λάβετε υπόψη ότι, αν και η διατροφή και ο τρόπος ζωής παίζουν σημαντικό ρόλο στη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά, παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και η γενετική σας έχουν επίσης επίδραση.

Πηγή: healthline.com

Διαβάστε επίσης

Εταιρεία κολοσσός μοιράζει… χιλιάρικα για να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοί της

Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας – Κλείστε τώρα ραντεβού με τον γιατρό σας και πάρτε μέρος στις δράσεις της “Εριφύλης”

H έκφραση της σεξουαλικότητας στους έφηβους

 

Exit mobile version