Το φαγητό μπορεί να έχει ισχυρό αντίκτυπο στη διάθεση, τα επίπεδα άγχους και την ψυχική υγεία. Ορισμένες τροφές έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων χρόνιων καταστάσεων ψυχικής υγείας. Ενώ τα συμπτώματα και τα ερεθίσματα είναι μοναδικά για κάθε άτομο, μελέτες έχουν βρει αρκετές κοινές τροφές που μπορούν να προκαλέσουν άγχος.
Ζάχαρη
Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης έχει συνδεθεί με πολλές διαφορετικές καταστάσεις υγείας, όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η τερηδόνα. Η ζάχαρη έχει επίσης συνδεθεί με την κατάθλιψη, τις εναλλαγές της διάθεσης και τα συμπτώματα του άγχους.
Η αρχική ενεργειακή ώθηση που αποκτάται από την κατανάλωση ζάχαρης κρατά πολλούς ανθρώπους να λαχταρούν τροφές και ποτά με ζάχαρη. Ωστόσο, όταν η ενεργειακή ώθηση έχει κορυφωθεί, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν γρήγορα. Αυτό οδηγεί σε λήθαργο και χαμηλή διάθεση. Οι συνεχείς αυξήσεις και πτώσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορούν να πυροδοτήσουν την απελευθέρωση αδρεναλίνης και κορτιζόλης στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας άγχος και μερικές φορές ακόμη και κρίσεις πανικού.
Τηγανητά φαγητά
Το πρόχειρο φαγητό και τα τηγανητά φαγητά, όπως η πίτσα, το τηγανητό κοτόπουλο, τα χάμπουργκερ και οι πατάτες, έχουν μικρή θρεπτική αξία και είναι εξαιρετικά δύσκολο να αφομοιωθούν από τον οργανισμό. Όταν το σώμα αδυνατεί να αφομοιώσει και να επεξεργαστεί την τροφή, η περίσσεια αερίων, η παλινδρόμηση οξέος και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα που προκαλούν άγχος.
Τα μακροχρόνια παράπονα για την πεπτική υγεία, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ), μερικές φορές οδηγούν τους πάσχοντες να ξυπνούν τη νύχτα λαχανιάζοντας καθώς η παλινδρόμηση οξέος μπορεί να προκαλέσει ελαφρύ εμετό που οδηγεί σε αισθήματα πνιγμού.
Επεξεργασμενες τροφές
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως οι σούπες σε κονσέρβες, τα αλλαντικά και τα επεξεργασμένα τυριά, περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού. Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση και αυξάνει τον φόρτο εργασίας της καρδιάς, αναγκάζοντας το σώμα να απελευθερώνει αδρεναλίνη στην κυκλοφορία του αίματος και οδηγεί σε άγχος.
Επιπλέον, πολλά κουτιά και πλαστικά δοχεία είναι επενδεδυμένα με δισφαινόλη Α (BPA), μια χημική ουσία που έχει συνδεθεί με αλλαγές στη διάθεση και την αρτηριακή πίεση. Ενώ διεξάγεται ακόμη έρευνα σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους της BPA, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ό,τι η χημική ουσία μπορεί να εισχωρήσει σε τρόφιμα ή ποτά και να προκαλέσει βλαβερές συνέπειες.
Πρόσθετα τροφίμων
Τα πρόσθετα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της ασπαρτάμης, του γλουταμινικού νατρίου (MSG) και ορισμένων χρωστικών τροφίμων, έχουν επίσης συνδεθεί με άγχος, κατάθλιψη και αλλαγές στη διάθεση. Η ασπαρτάμη είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό που χρησιμοποιείται σε πολλά διαφορετικά τρόφιμα, όπως καραμέλες χωρίς ζάχαρη, τσίχλες και αναψυκτικά, και μελέτες την έχουν συνδέσει με πολλές παθήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης.
Η τακτική κατανάλωση MSG, το οποίο χρησιμοποιείται για να βελτιώσει τη γεύση πολλών σνακ, επεξεργασμένων τροφίμων και προμαγειρεμενων έτοιμων γευμάτων, έχει συνδεθεί με κόπωση, πονοκεφάλους, κατάθλιψη και άγχος. Ορισμένες βαφές τροφίμων που χρησιμοποιούνται σε ποτά, καραμέλες, τυριά και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν επίσης συσχετιστεί με συμπτώματα άγχους.
Καφεΐνη
Η καφεΐνη βρίσκεται σε μια σειρά προϊόντων, όπως ο καφές, το τσάι, τα ενεργειακά ποτά, η σοκολάτα και ορισμένα παυσίπονα. Πολλοί άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν μικρές ποσότητες καφεΐνης, αλλά επειδή η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα παλμών, τρέμουλο, ευερεθιστότητα και αϋπνία.
Η καφεΐνη μπορεί επίσης, να αναστείλει την απορρόφηση ορισμένων βιταμινών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη χαλάρωση και τον έλεγχο της διάθεσης. Επιπλέον, μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι από άλλους στις επιπτώσεις της καφεΐνης, επομένως ακόμη και μικρές ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, τρέμουλο και άγχος.
Μια ισορροπημένη διατροφή, είναι απαραίτητη για τον έλεγχο του άγχους, της κατάθλιψης και των μακροχρόνιων καταστάσεων ψυχικής υγείας, αναφέρουν ειδικοί στο intrepidmentalhealth.com. Η εξάλειψη ή η μείωση των τροφίμων που είναι γνωστό ότι προκαλούν συμπτώματα άγχους είναι ένα σημαντικό βήμα στη διαχείριση των χρόνιων αγχωδών διαταραχών.
Επιπλέον, οι ευαισθησίες στα τρόφιμα μπορεί να επισπεύσουν μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα που μπορεί να μιμούνται το άγχος, επομένως είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν υποψιάζεστε ότι συγκεκριμένες τροφές μπορεί να σας προκαλούν κάποια διαταραχή.
Διαβάστε επίσης
Σπατάλη φαγητού : 8 εύκολοι τρόποι να την περιορίσουμε
Ψωμί: Πότε να το βάλεις στην κατάψυξη και πότε να το πετάξεις