Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Προσωπικός γιατρός: Επιβάρυνση του πολίτη, κενά και απορίες των γιατρών

Προσωπικός γιατρός: Επιβάρυνση του πολίτη, κενά και απορίες των γιατρών

Ωράρια, εφημερίες, άδειες και ρεπό, κατ’ οίκον επισκέψεις, εξαιρέσεις… Ο προσωπικός γιατρός ξεκινάει τις επόμενες εβδομάδες, οπότε θα γίνουν οι πρώτες εγγραφές στο νέο σύστημα, αλλά οι αντιδράσεις τώρα αρχίζουν, μαζί με αρκετές απορίες που μένει να διασαφηνιστούν.
Αυτό, που είναι παραπάνω από σαφές, είναι το «καπέλο» μέχρι και 20%, που θα κληθούν να πληρώσουν για φάρμακα και για εξετάσεις, όσοι δεν εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό. Πιο συγκεκριμένα η επιβάρυνση θα ξεκινήσει από το 10% και θα ανέλθει στο 20% από την 1η Ιανουαρίου 2023, όπως προβλέπεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε χθες σε ΦΕΚ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση, από 1η Οκτωβρίου 2022 θα υπάρχει «πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη του πολίτη, ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος σε Προσωπικό Ιατρό, κατά ποσοστό 10% επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι εκεί που η συμμετοχή ήταν μηδενική, πλέον θα αυξάνεται στο 10%, εκεί που ήταν 10% θα πάει στο 20% και εκεί που ήταν στο 25% θα εκτοξευθεί στο 35%. Αν δεν υπάρξουν εξαιρέσεις.

«Αγκάθι» οι εφημερίες

Η κυβέρνηση δίνει κάποια κίνητρα στους γιατρούς, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν αντιδράσεις και μια περιρρέουσα δυσπιστία για το αν το νέο σύστημα θα δουλέψει αποτελεσματικά.
Ο κ. Ευάγγελος Φραγκούλης, γενικός οικογενειακός γιατρός και γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Οικογενειακής Ιατρικής, μας λέει ότι υπάρχουν ακόμη κάποια κενά σε κάποιες λεπτομέρειες, που σχετίζονται με τη λειτουργία του νέου θεσμού.
«Για παράδειγμα, δεν ξέρουμε ακόμη το ωράριο των γιατρών και την υποχρέωση που θα έχουν για να κάνουν εφημερίες. Υπάρχουν κάποιες διαρροές ότι το ωράριο θα είναι κλιμακωτό με βάση τη λίστα του κάθε γιατρού, αλλά μένει να ξεκαθαριστεί.

Όσον αφορά στις εφημερίες, ακόμη δεν υπάρχει απόφαση για το πού και για το πώς θα γίνονται. Ούτε αν θα υπάρχει ένα όριο στις εφημερίες, ούτε αν θα τις κάνει ο προσωπικός γιατρός στην ευρύτερη περιοχή που δραστηριοποιείται επαγγελματικά ή σε κάποιο Κέντρο Υγείας ή όπου υπάρχει έλλειψη προσωπικού στο ΕΣΥ».

Προσωπικός γιατρός: Κενά και απορίες

Ο νέος νόμος θέλει να συμπεριλάβει όλους τους γιατρούς μέσα στο σύστημα, γιατί μόνο έτσι θα φτάσουν να καλύψουν τον πληθυσμό. Είτε όσους είναι ιδιώτες, είτε όσους εργάζονται στα Κέντρα Υγείας ή στις ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας). Οι εφημερίες, πάντως, είναι «αγκάθι» για πολλούς.
Και τι θα γίνεται, όταν υπάρχει κάποιο έκτακτο περιστατικό;
«Για κάποιο έκτακτο πρόβλημα υγείας θα υπάρχουν κενά για την άμεση εξυπηρέτησή του; Και πού θα γίνεται αυτό; Στα Κέντρα Υγείας; Διότι είναι απαραίτητη και η εργαστηριακή υποστήριξη για ακτινολογικό έλεγχο ή για αιματολογικές εξετάσεις, για παράδειγμα», σχολιάζει ο κ. Φραγκούλης.
Η κυβέρνηση δίνει οικονομικά κίνητρα στους γιατρούς, για να ενταχθούν στο πρόγραμμα του προσωπικού γιατρού. Επιπλέον των μηνιαίων αποδοχών τους, οι οποίες καλύπτουν αριθμό εγγεγραμμένων πολιτών μέχρι 1.500 άτομα και για εγγεγραμμένους πολίτες από 1.501 μέχρι 2.000 άτομα, αποζημιώνονται «κατά κεφαλήν» ανά ηλικιακή ομάδα, από 20-45 ευρώ τον χρόνο.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν γιατροί του ΕΣΥ, οι οποίοι καλύπτουν 3-4 περιφερειακά και επισκέψιμα αγροτικά ιατρεία στην περιοχή ευθύνης τους, με 8 εφημερίες τον μήνα. Εύλογη είναι η απορία αυτοί οι άνθρωποι πώς θα παίρνουν ρεπό και άδειες. Επίσης τι θα λένε στους εγγεγραμμένους, ελάτε στην έδρα μου γιατί εκεί δουλεύω; Ή θα λένε στους κατοίκους των περιοχών που καλύπτουν, δεν μπορώ να σας δω γιατί δεν εγγραφήκατε στον προσωπικό γιατρό;

Επιστολή του ΙΣΑ στον Υπουργό Υγείας

Διευκρινίσεις αναφορικά με την υπουργική απόφαση για το νέο σύστημα παραπομπών ζητά ο ΙΣΑ, με επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.
Ειδικότερα, στην επιστολή του ΙΣΑ αναφέρονται τα εξής :
«Επειδή από τις οικείες ρυθμίσεις δεν είναι απολύτως σαφές, παρακαλούμε για την έγκυρη ενημέρωση των μελών μας με εγκύκλιό σας να διασαφηνίσετε, αφενός αν ως «προσωπικός ιατρός» μπορεί να οριστεί και ιατρός μη συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, αφετέρου αν, παρά το χαρακτηρισμό του προσωπικού ιατρού ως «πύλη εισόδου», ο πολίτης έχει τη δυνατότητα άμεσης και ευθείας πρόσβασης σε οιονδήποτε ειδικό ιατρό της επιλογής του, χωρίς προηγούμενη παραπομπή από τον «προσωπικό ιατρό».
Τέλος, μένει να μάθουμε τι θα γίνει με τα άλλα ταμεία εκτός ΕΟΠΥΥ, τι στρατηγική θα ακολουθήσουν και τι, ακριβώς, προβλέπεται για εκείνα.

Διαβάστε επίσης

Έγκριση FDA, για εμβολιασμό παιδιών από 6 μηνών έως 5 ετών κατά της COVID-19

Ευλογιά των πιθήκων – CDC : Σεξ με τα… ρούχα και αυτοϊκανοποίηση

Τη δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στη Λάρισα, ανακοίνωσε το υπ. Υγείας

Exit mobile version