Και τι δεν έχουμε ακούσει κατά καιρούς για τον αυνανισμό… Ότι είναι ανήθικος, μέχρι και ότι τυφλώνει. Ο αυνανισμός (αυτοϊκανοποίηση) έχει τα συν και τα πλην για τον οργανισμό.
Πίσω από τα πονηρά γελάκια και τις ενοχές εκείνων, που τον θεωρούν ταμπού, εν έτει 2021, οι φήμες συγκρούονται με την αλήθεια. Τελικά ποια είναι η επίδρασή του στον οργανισμό; Είναι αλήθεια ότι τυφλώνει; Και ποια είναι η «φυσιολογική» συχνότητα; Τι λένε οι μελέτες και τι η κλινική εμπειρία;
Οι επιστήμονες είναι σαφείς. Ο αυνανισμός αφορά εσάς και μόνο εσάς και δεν προκαλεί σωματικές βλάβες. Ακόμη, όμως, κι αν δεν αυνανίζεστε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι κι αυτό είναι δικαίωμά σας και δεν σας επηρεάζει αρνητικά σε κάτι.
«Ο αυνανισμός είναι μια φυσική σεξουαλική δραστηριότητα, που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους», εξηγεί ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Κωνσταντίνος A. Ρόκκας MD.
«Μπορεί να μειώσει την ένταση και να μας κάνει να νιώσουμε σεξουαλικά απελευθερωμένοι. Επιπλέον μας βοηθά να γνωρίσουμε και να εξοικειωθούμε με το σώμα μας και να μάθουμε τι μας ευχαριστεί».
Υπάρχουν άνθρωποι, που αυνανίζονται κάθε μέρα, μία φορά την εβδομάδα ή ποτέ. Υπάρχουν κι άλλοι, που έχουν εμμονή με το θέμα, αυτοϊκανοποιούνται σε κάθε ευκαιρία κι αυτό, τελικά, επηρεάζει την καθημερινότητά τους.
Απελευθερώνει ορμόνες
Κατά τη διάρκεια του αυνανισμού απελευθερώνονται ορμόνες:
– Ντοπαμίνη. Αυτή είναι μια από τις λεγόμενες ορμόνες της ευτυχίας, που σχετίζεται με το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου σας.
– Ενδορφίνες. Τα φυσικά ανακουφιστικά του σώματος, οι ενδορφίνες, καταπραΰνουν το στρες και βελτιώνουν τη διάθεση.
– Οξυτοκίνη. Αυτή η ορμόνη ονομάζεται συχνά και ορμόνη της αγάπης. Έχει να κάνει με την κοινωνική σύνδεση.
– Τεστοστερόνη. Αυτή η ορμόνη απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του σεξ για τη βελτίωση της αντοχής και της διέγερσης. Επίσης εκκρίνεται, όταν έχουμε σεξουαλικές φαντασιώσεις.
– Προλακτίνη. Μια ορμόνη που παίζει σημαντικό ρόλο στη γαλουχία και επηρεάζει επίσης τη διάθεση και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
«Ο αυνανισμός βοηθά στην απελευθέρωση αυτών των ορμονών, επηρεάζοντας θετικά την ψυχική και τη σωματική υγεία», επισημαίνει ο κ. Ρόκκας.
Τι λέει η Διεθνής Εταιρεία Σεξουαλικής Υγείας
Σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Σεξουαλικής Υγείας, μερικοί άνθρωποι αυνανίζονται περισσότερο από άλλους. Ωστόσο είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι δεν υπάρχει «μετρητής», ούτε «κόφτης», άρα ούτε «φυσιολογική» συχνότητα.
Η Εθνική Έρευνα για τη Σεξουαλική Υγεία και Συμπεριφορά, που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Kinsey του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, αποκαλύπτει πόσο συχνά οι άνθρωποι αυνανίζονται.
Συμμετείχαν 5.865 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 14 έως 94 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με την αυτοϊκανοποίησή τους.
Όπως προέκυψε, όλοι είχαν αυνανιστεί κάποια στιγμή στη ζωή τους, αλλά –όπως ίσως είναι αναμενόμενο- για τους εφήβους και για τα άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, ο αυνανισμός ήταν πιο συχνός από το σεξ με έναν/μία σύντροφο.
Περίπου ένας στους τέσσερις άνδρες ηλικίας από 18 έως 59 ετών αυνανίστηκε μερικές φορές τον μήνα. Περίπου το 20% αυνανίστηκε 2 έως 3 φορές κάθε εβδομάδα. Λιγότερο από 20% αυνανίστηκε περισσότερες από 4 φορές την εβδομάδα.
Οι ηλικιωμένοι ήταν πιο πιθανό να μην αναφέρουν αυνανισμό κατά το προηγούμενο έτος. Οι περισσότερες γυναίκες αυνανίστηκαν μία φορά την εβδομάδα ή λιγότερο.
Σειρά πλεονεκτημάτων
Ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος Κ. Ρόκκας αναλύει τα οφέλη του αυνανισμού στην υγεία και ξεδιαλύνει τους μύθους σχετικά με τη συγκεκριμένη πράξη.
Βελτιώσει την ψυχική διάθεση, χάρη στις ορμόνες – κλειδιά που απελευθερώνει.
Βοηθάει στη συγκέντρωση. Ίσως το έχετε ακούσει. Ο εγκέφαλός σας μπορεί να εστιάσει περισσότερο και καλύτερα, αφού έχετε οργασμό. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί επιλέγουν να αυτοϊκανοποιηθούν πριν πάνε στη δουλειά ή πριν δώσουν εξετάσεις σε κάποιο μάθημα. «Δεν υπάρχει επιστημονική εξήγηση για αυτό, καθώς δεν έχει μελετηθεί ειδικά. Ωστόσο, αυτή η αίσθηση καθαρού μυαλού μπορεί να είναι αποτέλεσμα χαλάρωσης και χαράς μετά από έναν οργασμό», λέει ο κ. Ρόκκας.
Ανακουφίζει από το άγχος. Η οξυτοκίνη, που σχετίζεται με την κοινωνική σύνδεση, συνδέεται, επίσης, με την αποσυμπίεση και με τη χαλάρωση, μέσω της μείωσης της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων κορτιζόλης. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που σχετίζεται με το στρες. Έτσι, εάν θέλετε να χαλαρώσετε μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά, ο αυνανισμός μπορεί να είναι μια καλή τεχνική.
Μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Η χαλάρωση, που επιφέρει η αυτοϊκανοποίηση, μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε, ειδικά εάν το άγχος σας εμποδίζει.
Συμβάλλει στην αυτοεκτίμηση. Βοηθάει να γνωρίσετε το σώμα σας, να βρείτε τα «κουμπιά» σας και να αγαπήσετε τον εαυτό σας.
Βελτιώνει τη σεξουαλική σας ζωή. Δεν είναι τυχαίο που οι σεξολόγοι λένε να αυνανιζόμαστε τακτικά, είτε έχουμε κάποια ερωτική σχέση είτε όχι. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο αυνανισμός μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια υγιή σεξουαλική ορμή. Μελέτη του 2009 συνδέει τη συχνή χρήση δονητών με μεγαλύτερη σεξουαλική ορμή και με γενική σεξουαλική ευεξία.
Βέβαια ο αυνανισμός δεν έχει μόνο οφέλη. Μερικοί άνθρωποι δεν νιώθουν καλά με αυτόν και δεν θέλουν καθόλου να αυτοϊκανοποιούνται.
Ο αυνανισμός θεωρείται αμαρτία σε ορισμένες θρησκείες. Επιπλέον για κάποιους είναι ταμπού και συνδέεται με κοινωνικό στίγμα. Ξέρετε πόσοι είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να αυνανίζονται ή ότι ο αυνανισμός είναι ανήθικος; Αρκετοί.
Πολλοί έχετε ακούσει, επίσης, ότι ο αυνανισμός τυφλώνει ή ότι θα σας κάνει να βγάλετε τρίχες στο εσωτερικό της παλάμης. «Πρόκειται για δύο αστείους ισχυρισμούς, που δεν ευσταθούν, αλλά εξακολουθούν να διαδίδονται, ιδιαίτερα μεταξύ των εφήβων», υπογραμμίζει ο κ. Ρόκκας.
Πάντως κάποιοι τα πιστεύουν, εξ ου και μετά τον αυνανισμό ντρέπονται ή έχουν ενοχές. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η συζήτηση με έναν θεραπευτή μπορεί να βοηθήσει.
Κάποια προβλήματα υγείας τον κάνουν δύσκολο. Για παράδειγμα, ο αυνανισμός μπορεί να είναι απογοητευτικός εάν αντιμετωπίζετε:
- Στυτική δυσλειτουργία
- Χαμηλή λίμπιντο
- Κολπική ξηρότητα
- Δυσπαρευνία (η οποία περιλαμβάνει πόνο κατά τη διείσδυση στον κόλπο)
- Σύνδρομο ασθένειας μετά την οργασμό, είναι σπάνιο, αλλά επηρεάζει τους άνδρες, καθώς μετά την εκσπερμάτιση αρρωσταίνουν
- Σεξουαλικό τραύμα.
Διαβάστε επίσης:
Από ποιο σεξουαλικό νόσημα κινδυνεύουν οι άνδρες που δεν έχουν χάσει την παρθενιά τους