Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Φοιτητική ζωή: Το τυχερό 13άρι για άριστη προσαρμογή

Φοιτητική ζωή: Το τυχερό 13άρι για άριστη προσαρμογή

Για πάρα πολλούς νέους ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί μια σπουδαία, ελπιδοφόρα, νέα αρχή. Τη φοιτητική ζωή. Οι νέοι φοιτητές συνήθως ανυπομονούν να κατακτήσουν την ανεξαρτησία τους και να αποκτήσουν την αυτονόμησή τους από τους γονείς τους.

Όμως αυτό τους προκαλεί διάφορα, συχνά αντιφατικά, συναισθήματα, όπως εξηγεί στο Healthsories η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου.

“Ξαφνικά τα παιδιά καλούνται να διαχειριστούν μία πρωτόγνωρη ελευθερία, που, όμως, μπορεί να τους φανεί περίπλοκη, μέχρι να καταφέρουν να την αξιοποιήσουν. Αν, μάλιστα, οι σπουδές είναι σε ξένη χώρα, οι προκλήσεις πολλαπλασιάζονται, μιας και έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα διαφορετικό πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον” λέει η κα Καππάτου.

Νοσταλγούν το σπίτι τους

Σύμφωνα με μελέτες, περίπου το πρώτο εξάμηνο των σπουδών τους, οι περισσότεροι φοιτητές (σχεδόν το 94% – English et. al, 2016) αισθάνονται νοσταλγία για την προηγούμενη ζωή τους, με συνέπεια να βιώνουν στρες, το οποίο μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην σωματική και στην ψυχική τους υγεία, αλλά και να επηρεάσει αρνητικά την προσαρμογή τους στο νέο περιβάλλον (Stroebe, et al., 2015). Μάλιστα κάποιοι σκέφτονται ακόμη και να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους εξαιτίας του (Thurber & Walton, 2012).

“Ευτυχώς, όπως φαίνεται, η νοσταλγία συνήθως «κατακάθεται» μετά το πέρας αυτών των πρώτων μηνών. Η  φοιτητική ζωή αποτελει μία εξαιρετική ευκαιρία συλλογής νέων εμπειριών και ανακαλύψεων χρήσιμων στην δόμηση του ενήλικου εαυτού μας”, προσθέτει η ειδικός και μας δίνει χρήσιμα tips προσαρμογής.

Για την καλύτερη προσαρμογή σας

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: «Όχι» σε τρίτη δόση εμβολίου λένε κορυφαίοι επιστήμονες

Τα μυστικά της ερωτικής επιθυμίας: Ό,τι δεν τη σκοτώνει, την κάνει πιο δυνατή

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το τυρί – Τι προσφέρει ανά είδος, τι να προσέχουμε

 

 

Exit mobile version