Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Νέες οδηγίες ΠΟΥ για την άσκηση

Healthstories - Νέες οδηγίες ΠΟΥ για την άσκηση

Τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας εν μέσω καραντίνας υπενθυμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), που εξέδωσε νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την άσκηση. Όλοι οι ενήλικες θα πρέπει να ασκούνται 150 λεπτά την εβδομάδα. Όλα τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να αθλούνται μια ώρα καθημερινά και να περιορίσουν τις ώρες που περνούν μπροστά από τις οθόνες.

«Αν δεν παραμείνουμε ενεργοί, κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε μια άλλη πανδημία κακής υγείας, το αποτέλεσμα της καθιστικής ζωής», τόνισε ο Ρούντιγκερ Κρεχ υπεύθυνος για την προώθηση της υγείας στον ΠΟΥ. Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας όχι μόνο βοηθά στην πρόληψη και τη διαχείριση καρδιαγγειακών ασθενειών, του διαβήτη τύπου 2 και του καρκίνου, αλλά μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους, περιορίζει τη νοητική κατάπτωση και βελτιώνει τη μνήμη.

Ο ΠΟΥ υλοποιεί την εκστρατεία «Κάθε κίνηση μετράει» που έχει στόχο την κινητοποίηση για περισσότερη σωματική δραστηριότητα. Διεθνώς, 1 στους 4 ενήλικες και 4 στους 5 εφήβους δεν έχουν επαρκή σωματική δραστηριότητα. Τέσσερα με πέντε εκατομμύρια θάνατοι θα μπορούσαν να αποφεύγονταικάθε χρόνο, αν οι άνθρωποι ήταν πιο δραστήριοι σωματικά.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επιπτώσεις της ελλιπούς άσκησης υπολογίζεται ότι κοστίζουν 54 δισεκατομμύρια δολάρια σε άμεση υγειονομική περίθαλψη και άλλα 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε απώλεια παραγωγικότητας.

Άσκηση, το “φάρμακο” των παιδιών

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για τα παιδιά και τους εφήβους, αφού αποδεδειγμένα ενισχύει το καρδιακό και αναπνευστικό σύστημα, τονώνει τους μύες και τα οστά, ενώ βοηθά στην γνωστική και πνευματική λειτουργία.

Η σωματική δραστηριότητα γίνεται επιτακτική ανάγκη στην εποχή των επαναλαμβανόμενων lockdown, οπότε τα παιδιά μένουν στο σπίτι με περιορισμένες δυνατότητες άθλησης, περνώντας άπειρες ώρες μπροστά σε κάθε είδους οθόνες.

Ποια είναι η πιο κατάλληλη δραστηριότητα 

Οι νέες οδηγίες του ΠΟΥ για παιδιά και εφήβους προτείνουν αερόβια άσκηση μέτριας έντασης για τουλάχιστον μια ώρα κάθε μέρα και έντονη αερόβια άσκηση 3 φορές την εβδομάδα. Προτείνονται ακόμη ασκήσεις ενδυνάμωσης του μυοσκελετικού συστήματος (άλματα, σχοινάκι, τρέξιμο, κοιλιακούς, ραχιαίους, κάμψεις κλπ).

Αν δεν ακολουθούνται αυτές οι συστάσεις, οι ειδικοί του ΠΟΥ τονίζουν ότι είναι προτιμότερη έστω και λίγη φυσική δραστηριότητα, παρά καθόλου!

 

Exit mobile version