Όσοι ασκούνται τακτικά και με συνέπεια θέλουν να βλέπουν συνεχώς καλύτερα αποτελέσματα στις επιδόσεις τους, αλλά και στη διάθεσή τους. Υπάρχει, λοιπόν, κάτι, που μπορεί να απογειώσει την προπόνησή και να κάνει θαύματα στην γυμναστική τους. Και δεν είναι άλλο από τη μουσική.
Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychology of Sport & Exercise, η χαρούμενη μουσική μας δίνει το κίνητρο να αντιμετωπίσουμε τις προπονήσεις υψηλής έντασης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όταν οι συμμετέχοντες στη μελέτη άκουγαν μουσική, οι καρδιακοί παλμοί και η μέγιστη ισχύς τους ήταν υψηλότερα από ό,τι όταν άκουγαν ένα podcast ή γυμνάζονταν χωρίς μουσική.
Επιπλέον, οι εθελοντές ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα απόλαυσης μετά την άσκηση, όταν άκουγαν μουσική, σε σύγκριση με όσους δεν άκουγαν.
Ας δούμε πώς βοηθά η μουσική στην άσκηση.
Ασκούμαστε αποτελεσματικά
Όταν το τέμπο της μουσικής ταιριάζει με τον ρυθμό, που έχουμε στο τρέξιμο, μπορούμε να γυμναστούμε στο ίδιο επίπεδο έντασης με λιγότερη προσπάθεια, σύμφωνα με άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sports Medicine and Physical Fitness.
Επίσης ο καθένας μας έχει τραγούδια, που είναι συνδεδεμένα με αναμνήσεις. Η διοχέτευση αυτής της μνήμης – ή ακόμα και του συναισθήματος του τραγουδιστή – ενισχύει την κινητήρια δύναμη του τραγουδιού και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη φυσική απόδοση.
Τα βγάζουμε πέρα σε μια προπόνηση
Φτιάξτε μια λίστα από κομμάτια με 125 έως 140 beat το λεπτό (bpm) για τις μέρες που «σέρνεστε». Βρετανοί ερευνητές λένε ότι αυτός ο ρυθμός μειώνει τον βαθμό δυσκολίας, όπως τον αντιλαμβάνονται οι ασκούμενοι.
Διατηρούμε την αντοχή μας
Δυσκολεύεστε να τελειώσετε μια μεγάλη προπόνηση; Τα εμψυχωτικά κομμάτια μπορεί ν’ αυξήσουν την αντοχή σας έως και 15%, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Sport & Exercise Psychology.
Αναρρώνουμε ταχύτερα
Μια μελέτη στην επιθεώρηση Journal of Strength and Conditioning Research δείχνει ότι όταν ακούμε μουσική κατά την αποθεραπεία, μειώνονται τα επίπεδα γαλακτικού οξέος στο αίμα, επιταχύνοντας την επανόρθωση των μυών.
Μειώνουμε τον πόνο
Σε μια μελέτη του 2013 από το Πανεπιστήμιο McGill, οι ερευνητές έγραψαν: «Σύμφωνα με πληροφορίες, η μουσική μειώνει την ανάγκη για φάρμακα που ανακουφίζουν από τον πόνο».
Η μουσική δεν είναι υποκατάστατο της φαρμακευτικής αγωγής για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου, αλλά μπορεί να μας αποσπάσει από τους φυσιολογικούς πόνους κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Επομένως, είναι πιο πιθανό να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε την προπόνησή μας.
Μειώνεται το στρες
Η μουσική κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος stretching ή γιόγκα (σκεφτείτε αργό ρυθμό χωρίς στίχους) μπορεί να μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε. Και, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Trends in Cognitive Sciences, η μουσική μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους.
Ενισχύεται το ανοσοποιητικό
Η μουσική έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το άγχος, τα οποία, με τη σειρά τους, έχουν θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό μας.
Βελτιωνόμαστε ως δρομείς
Συγχρονίστε το τρέξιμο με χαρούμενα τραγούδια και μείνετε στον ρυθμό, έτσι θα βελτιώσετε την αντοχή σας. Τα τραγούδια με 140-160 bpm είναι ιδανικά για τρέξιμο. Η μουσική μπορεί να λειτουργήσει ως μετρονόμος, βοηθώντας κάποιον να διατηρήσει σταθερό ρυθμό, μειώνοντας τα ψεύτικα βήματα και τις ενεργειακές δαπάνες.
Γυμνάζεται και ο εγκέφαλος
Γυμνάζετε το σώμα σας με προπόνηση, οπότε γιατί να μη γυμνάσετε και τον εγκέφαλό σας ταυτόχρονα; Η μουσική καταλαμβάνει σχεδόν κάθε περιοχή του εγκεφάλου και σχεδόν κάθε νευρικό υποσύστημα. Μέρος του εγκεφάλου σας αποκωδικοποιεί το βήμα και τον ρυθμό, ενώ άλλα μέρη διεγείρονται από τους στίχους. Αυτό συμβάλλει στη βελτίωση της μνήμης και των γνωστικών λειτουργιών.
ΠΗΓΗ wefit
Διαβάστε επίσης
Ανάρτηση Μητσοτάκη για τους εμβολιασμούς: “Έφτασαν τα 5 εκατ. οι πλήρως εμβολιασμένοι”