Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Η σωματική δραστηριότητα σε διαφορετικές ώρες επηρεάζει το σώμα διαφορετικά – Πότε καίει λίπος

Η σωματική δραστηριότητα σε διαφορετικές ώρες επηρεάζει το σώμα με διαφορετικούς τρόπους

Η σωματική δραστηριότητα σε διαφορετικές ώρες της ημέρας μπορεί να επηρεάσει το σώμα με διαφορετικούς τρόπους, αφού οι βιολογικές διεργασίες εξαρτώνται από τους κιρκάδιους ρυθμούς των κυττάρων, λένε οι επιστήμονες.

Για να εξακριβώσουν πώς η ώρα της ημέρας κατά την οποία ασκούμαστε μπορεί να επηρεάζει την καύση λίπους, ερευνητές στο Karolinska Institutet και το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης μελέτησαν τον λιπώδη ιστό των ποντικών μετά από ένα πρόγραμμα άσκησης υψηλής έντασης που πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις του ημερήσιου κύκλου: Σε μια πρώιμη ενεργή φάση και μια φάση πρώιμης ανάπαυσης (που αντιστοιχεί σε αργά το πρωί και αργά το βράδυ, σε εμάς τους ανθρώπους). Οι ερευνητές μελέτησαν διάφορους δείκτες για το μεταβολισμό του λίπους και ανέλυσαν ποια γονίδια ήταν ενεργά στον λιπώδη ιστό μετά την άσκηση.

Καύση λίπους ανεξάρτητα από την πρόσληψη τροφής

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σωματική δραστηριότητα αργά το πρωί αύξησε την λειτουργία των γονιδίων που εμπλέκονται στη διάσπαση του λιπώδους ιστού, τη θερμογένεση (παραγωγή θερμότητας) και τα μιτοχόνδρια στον λιπώδη ιστό, υποδηλώνοντας υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό. Αυτά τα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν μόνο σε ποντίκια που ασκούνταν στην πρώιμη ενεργό φάση και ήταν ανεξάρτητα από την πρόσληψη τροφής.

«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι η άσκηση αργά το πρωί, όταν είμαστε δηλαδή ιδιαίτερα ενεργοί σωματικά, θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική από την άσκηση αργά το βράδυ, όσον αφορά την ενίσχυση του μεταβολισμού και την καύση του λίπους. Αυτό, θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο για τα άτομα που είναι υπέρβαρα», λέει ο καθηγητής Juleen. R. Zierath από το Τμήμα Μοριακής Ιατρικής και Χειρουργικής και το Τμήμα Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας, Karolinska Institutet.

Βελτιώστε τα οφέλη της άσκησης για την υγεία

Τα ποντίκια και οι άνθρωποι μοιράζονται πολλές βασικές φυσιολογικές λειτουργίες και τα ποντίκια αποτελούν ένα δοκιμασμένο μοντέλο για την ανθρώπινη φυσιολογία και μεταβολισμό. Ωστόσο, υπάρχουν και σημαντικές διαφορές, όπως το γεγονός ότι τα ποντίκια είναι νυκτόβια.

«Ο σωστός χρόνος φαίνεται να είναι σημαντικός για το ενεργειακό ισοζύγιο του σώματος και για τη βελτίωση των οφελών της άσκησης στην υγεία, αλλά απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να εξαχθούν αξιόπιστα συμπεράσματα σχετικά με τη συνάφεια των ευρημάτων μας με τους ανθρώπους», λέει ο καθηγητής Zierath.

Η μελέτη διεξήχθη σε στενή συνεργασία με το Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research (CBMR) στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και χρηματοδοτήθηκε από το Novo Nordisk Foundation, Novo Nordisk, το Σουηδικό Ίδρυμα Διαβήτη, το Σουηδικό Ερευνητικό Συμβούλιο και το Karolinska Institutet.

Διαβάστε επίσης

Εγκρίθηκε προκήρυξη έξι θέσεων γιατρών ΕΣΥ για το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Τι είναι αυτό που ξανανιώνει τον εγκέφαλο μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο για άνοια;

Exit mobile version