Η ζωή μετά τα 50 δεν σταματά κι εννοείται πως δε σημαίνει ότι αλλάζουν οι συνήθειές σας ή δεν μπορείτε να κάνετε πράγματα που συνηθίζατε νεότεροι. Ειδικά, στο κομμάτι της γυμναστικής το ότι περάστε τα 50 δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να παραμείνετε fit και να έχετε ένα καλουγμνασμένο σώμα.
Ίσα ίσα η μεσήλικη ζωή – όπως εξηγεί η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Μαριλένα Πετράκου – μπορεί να είναι μία πολύ ήρεμη περίοδος, ώστε να δουλέψεις πιο αποδοτικά με το σώμα και τη διατροφή σου. Μάλιστα, αναλύει αναλυτικά τους καλύτερους τρόπους για να μείνετε fit μετά τα 50, ποιο είναι το είδος γυμναστικής που φαίνεται καλύτερο και διατροφικά tips για να το απογειώσετε!
Γιατί πρέπει να ασκείσαι μετά τα 50;
Κατά την μεσήλικη ζωή, πιθανόν να έχουν φανεί τα σημάδια ωρίμανσης ή γήρανσης, αλλά επίσης πιθανόν είναι να έχετε εμφανίσει κάποιο νόσημα (σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά κλπ). Οι πιο συχνές αλλαγές κατά την μεσήλικη ζωή είναι:
Μείωση ικανότητας ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα να είναι πολύ συχνές οι λοιμώξεις και οι ιώσεις
Μείωση ή αύξηση του σωματικού βάρους χωρίς αλλαγές στην διατροφή σας
Έναρξη συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης ή παύση της εμμήνου ρύσεως
Εμφάνιση χαλαρότητας δέρματος και ρυτίδων
Φθορά του μυελού των οστών με αποτέλεσμα τα οστά σας να είναι πιο εύθραυστα και να αυξάνεται ο κίνδυνος των πτώσεων
Ταυτόχρονα, είναι πολύ συχνό να νιώθετε πεσμένοι ψυχολογικά ή να μην αισθάνεστε αρκετά δυνατός ή δυνατή. Όλα αυτά συντελούν στο να επιμείνετε να ασκηθείτε πιο πολύ από ποτέ!
Η συχνή φυσική δραστηριότητα μετά τα 50 θα σας προσφέρει:
Σταδιακή αύξηση της μυικής δύναμης και ισχύος
Μείωση πιθανοτήτων πτώσεων ή καταγμάτων
Μείωση κινδύνου οστεοπόρωσης
Βελτίωση νευρικού συστήματος
Αύξηση ποιότητας ζωής
Μεγαλύτερη ανεξαρτησία στην καθημερινότητα σας
Βελτίωση όλων των δεικτών υγείας (χοληστερίνη, σάκχαρο, αρτηριακή πίεση κλπ)
Ο γενικότερος στόχος της άσκησης μετά τα 50 είναι να λειτουργήσετε προληπτικά ενάντια σε άλλα προβλήματα υγείας, να αντιμετωπίσετε αυτά που ήδη έχετε αλλά να βελιτώσετε την τωρινή ποιότητα ζωή σας!
Tι είδους γυμναστική χρειάζεστε;
Η επιλογή της κατάλληλης άσκησης και του σωστού προγράμματος για εσάς είναι εξαιρετικής σημασίας για να αισθανθείτε καλύτερα, να το διατηρήσετε, αλλά και για να βελτιώσει όσα αναφέρθηκαν.
Υπάρχουν πλέον και επίσημες οδηγίες από τους Διεθνείς Οργανισμούς (Center for Disease Control and Prevention, National Institute on Aging) οι οποίοι αναλύουν τα κατάλληλα προπονητικά σχήματα για άτομα άνω των 50 ετών.
Οι στόχοι της άσκησης του προγράμματος σας είναι η αντοχή, η δύναμη, η ισορροπία και η ευλιγισία.
Σκεπτόμενοι αυτούς τους στόχους, τι μπορείτε να κάνετε για να τις αποκτήσετε;
Αύξηση αντοχής: ανέβασμα σκαλοπατιών, χορός μέσα στο σπίτι
Αύξηση δύναμης: σήκωμα τις σακούλες με ψώνια, κουβάλημα εγγονιών
Αύξηση ισορροπίας: στατικές ασκήσεις με βάση τον τοίχο ή την καρέκλα
Αύξηση ευλιγισίας: οδήγηση, άλλαγμα ρούχων, ασκήσεις διατάσεων
Επίσης, είναι σημαντικό να στοχεύετε και στην σωστή ένταση για να επιτύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Φαίνεται ότι χρειαζόμαστε συνδυασμό από καθημερινή ελαφριά δραστηριότητα και μέτρια-έντονη δραστηριότητα λιγότερες μέρες την εβδομάδα.
Μερικά παραδείγματα εντάσεων είναι τα παρακάτω:
Ελαφριά δραστηριότητα: σηκώνομαι να φτιάξω μόνος μου το τσάι ή τον καφέ μου, σηκώνομαι ανά 1 ώρα από τον καναπέ να περπατήσω μέσα στο σπίτι, αργό περπάτημα στο τετράγωνο, σκούπισμα, στέκομαι όρθιος για μεγαλύτερο διάστημα μέσα στην ημέρα
Μέτρια δραστηριότητα: συνειδητό περπάτημα σε ρυθμό για να αυξήσει τον καρδιακό σας παλμό, δουλειές κήπου, ποδήλατο
Έντονη δραστηριότητα: τρέξιμο, κολύμπι, έντονο περπάτημα, χορός με τα εγγόνια σαςΑξιόλογες προτάσεις προγραμμάτων είναι, επίσης, η γιόγκα, το pilates, τα βάρη με λίγα κιλά, ασκήσεις με τον κορμό σας και ένα χαλαρό λάστιχο αντιστάσεων και άλλα τέτοιου είδους προγράμματα για αύξηση της μυικής δύναμης.
Διαβάστε επίσης
CDC: Αυξημένα περιστατικά νοροϊού – Τι προκαλεί, πώς αντιμετωπίζεται
Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Μαθητικός Διαγωνισμός «Για μια Ζωή χωρίς Κάπνισμα»