Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

10 συμβουλές διακόσμησης για ηρεμία και ψυχική υγεία

Healthstories 10 συμβουλές διακόσμησης για ηρεμία και ψυχική υγεία

Η εσωτερική διαρρύθμιση και οι πινελιές διακόσμησης ενός σπιτιού μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, τα συναισθήματα και τη συνολική ψυχική υγεία των κατοίκων του.

Η ικανότητα να βρίσκουμε άνεση και οπτική έμπνευση στο σπίτι μας είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία μας. Οι έννοιες —όπως καταφύγιο, ιδιωτικότητα, φυσικό φως, τρεχούμενο νερό και καθαρός αέρας — είναι σημαντικές για κάθε σώμα και μυαλό. Η ικανότητα να ζούμε σε χώρους στο σπίτι που μιλούν τη γλώσσα της ηρεμίας, ενισχύουν την ψυχική υγεία.

Αν και είναι ένα θέμα που τραβάει περισσότερη προσοχή από την αρχή της πανδημίας -όταν οι άνθρωποι περνούσαν πολύ περισσότερο χρόνο στο σπίτι απ’ ό,τι συνήθως- πολλά από όσα έχουν γραφτεί για τον χώρο του σπιτιού επικεντρώνονται στα οφέλη της ψυχικής υγείας και της αποσυμπίεσης. Για πολλούς, ο καθαρισμός, η καθαριότητα και η οργάνωση είναι απαραίτητα πρώτα βήματα προς τη δημιουργία ενός χώρου που υποστηρίζει την ψυχική τους ευεξία. Τι γίνεται όμως όταν όλα είναι τακτοποιημένα, οργανωμένα και καθαρά;

Εκεί είναι που τα στοιχεία διακόσμησης και σχεδιασμού μπαίνουν στην εικόνα και κάνουν τη μαγεία τους.

10 συμβουλές διακόσμησης για ηρεμία και ψυχική υγεία

Ακολουθούν μερικές συμβουλές διακόσμησης για να κάνετε το σπίτι σας ένα μέρος που ανεβάζει τη διάθεσή σας και υποστηρίζει την ψυχική σας υγεία.

1. Δώστε προτεραιότητα στη συναισθηματική ασφάλεια

«Η συνολική αίσθηση ενός χώρου – πώς είναι οργανωμένος, πόσο καθαρός είναι, πόσο άνετα νιώθεις, πόσο προσωπικός τον κάνεις – όλα αυτά μπορούν να σε κάνουν να χαλαρώνεις και να επηρεάζει το πόσο ασφαλής νιώθεις σε ένα περιβάλλον», λέει στο realsimple.com ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων Κρίστεν Φιόρε. «Όταν αντιμετωπίζεις προβλήματα ψυχικής υγείας ή ιέζεσαι, θέλεις ένα μέρος που να νιώθεις ασφαλής για να είσαι αυτό που είσαι. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό το σπίτι σας να σας αντικατοπτρίζει και να είναι φιλόξενο.

2. Περικυκλώστε τον εαυτό σας με φιλικά πρόσωπα

Ας δούμε το θέμα με τις οικογενειακές φωτογραφίες. «Ίσως θέλετε μια πληθώρα φωτογραφιών με μέλη της οικογένειας, γιατί το περιβάλλον σας με εικόνες αγαπημένων προσώπων θα σας κάνει να νιώσετε ευτυχισμένοι και λιγότερο μόνοι», λέει ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων Michal Rubin . «Ή, τα καρέ με μέλη της οικογένειας να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική σας υγεία. Σε αυτή την περίπτωση, επιλέξτε φυτά και διακοσμητικά αντικείμενα.»

Δεν υπάρχει κανόνας που να λέει ότι πρέπει να έχετε έναν ορισμένο αριθμό οικογενειακών φωτογραφιών στο σπίτι σας. Οι οικογενειακές σχέσεις είναι περίπλοκες και μοναδικές, και αν οι εικόνες οποιουδήποτε ή κάποιας συγκεκριμένης στιγμής προκαλούν μια αγχωτική ανάμνηση, τότε αφήστε το να πάει. Αυτό είναι το δικό σας μέρος για να νιώθετε άνετα και ικανοποιημένοι. Μπορείτε πάντα να έχετε φωτογραφίες φίλων και επιλεγμένων μελών της οικογένειας ή άλλων ατόμων των οποίων η οπτική παρουσία σας κάνει να αισθάνεστε ήρεμοι και ασφαλείς.

3. Επιλέξτε χρώματα με βάση το ιδανικό επίπεδο ενέργειας

Εάν σκέφτεστε σοβαρά να δημιουργήσετε ένα σπίτι που προωθεί ή διατηρεί μια συγκεκριμένη διάθεση, θα πρέπει να σκεφτείτε τις αποχρώσεις που επιλέγετε.

Προσέξτε τόσο το πρακτικό μέρος (πώς θα χρησιμοποιήσετε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο) όσο και το ιδανικό (πώς θέλετε να αισθάνεστε ενώ βρίσκεστε σε αυτό). Σκεφτείτε το επίπεδο ενέργειας που θέλετε να επιτύχετε σε έναν χώρο πριν δεσμευτείτε σε ένα χρωματικό συνδυασμό”, λέει η Amber Dunford , ψυχολόγος σχεδιασμού και διευθύντρια στυλ στο Overstock.com. «Όταν χρησιμοποιούνται χρώματα με αντίθεση (τα οποία βρίσκονται το ένα απέναντι από το άλλο στην παλέτα χρωμάτων )—ειδικά εκείνα με περισσότερη ζεστασιά και κορεσμό —τόσο μεγαλύτερη ενέργεια σε ένα δωμάτιο. Τα χρώματα με λιγότερες παραλλαγές θα σας δώσουν το αντίθετο αποτέλεσμα, δημιουργώντας μια πιο γαλήνια και ήσυχη ατμόσφαιρα—κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για πιο ψυχρά χρώματα.

Τέλος, όταν επιλέγετε χρώματα, λάβετε υπόψη το μέγεθος του δωματίου. «Σε μικρότερα δωμάτια όπου ο χώρος είναι περιορισμένος, η χρήση ψυχρών χρωμάτων μπορεί επίσης να μας επιτρέψει να «σπρώξουμε προς τα πίσω» έναν τοίχο ή ένα αντικείμενο, καθώς αυτά τα χρώματα υποχωρούν ψυχολογικά». “Εάν ελπίζετε να δημιουργήσετε άνεση σε έναν μεγαλύτερο χώρο, τα πιο ζεστά χρώματα είναι υπέροχα καθώς τα νιώθουμε πιο κοντά μας.”

4. Προσθέστε μια δόση φύσης

Τείνουμε να νιώθουμε πιο δημιουργικοί και χαλαροί όταν περιτριγυριζόμαστε από φυτά, επομένως τα φυτά σε γλάστρες μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο. Το να φέρετε τη φύση σε εσωτερικούς χώρους είναι ένας εξαιρετικός και φθηνός τρόπος για να κάνετε έναν χώρο να είναι ζεστός και άνετος. Η τοποθέτηση φυτών σε καλάθια , ζαρντινιέρες, διακοσμητικές γλάστρες και η τοποθέτησή τους σε διάφορα ύψη μαλακώνουν τις γωνίες και δίνουν ζωή σε έναν χώρο.

Η προσθήκη βοτάνων σε γλάστρες στην κουζίνα είναι ένας άλλος πρακτικός τρόπος για να φέρετε τη φύση και ως μπόνους, τα φρέσκα αρώματα ενεργοποιούν μία από τις πέντε αισθήσεις μας. Επιπλέον, θα έχετε λαμπερά, φρέσκα βότανα για να μαγειρέψετε όλο το χρόνο.

Δεν θέλετε την ταλαιπωρία της φροντίδας των φυτών; Τα ψεύτικα φυτά — ή ακόμα και απλές εικόνες της φύσης μπορεί επίσης να κάνει έναν χώρο πιο ήρεμο και να μειώσει τα επίπεδα στρες. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για επιλογές σχεδιασμού εμπνευσμένες από τη φύση, όπως το να βάψετε ένα δωμάτιο με πράσινο ή να ενσωματώσετε ξύλο.

5. Ενσωματώστε στοιχεία ξύλου

«Τα στοιχεία ξύλου έχει αποδειχθεί ότι έχουν θετικό αντίκτυπο στη μείωση των επιπέδων άγχους μας, ενώ αυξάνουν επίσης τα επίπεδα ευεξίας και απόδοσής. Προσθεστε ξύλινες πινελιές όπως ξύλινα τραπέζια.

6. Ροή και κίνηση

Σκεφτείτε την κίνηση μέσα στο χώρο σας και την διέλευση. Αυτό σημαίνει να τοποθετείτε τα έπιπλά σας με τρόπο που να δημιουργεί άνετη κίνηση και ροή.

Δοκιμάστε να τραβήξετε μερικά έπιπλα μακριά από τον τοίχο για να δημιουργήσετε άνετους χώρους συγκέντρωσης και πιο ανοιχτή ροή.

Χαράξτε λειτουργικούς χώρους εργασίας, παιχνιδιού και ανάπαυσης σε ένα δωμάτιο, με τρόπο που να έχει νόημα για τον τρόπο χρήσης του χώρου.

7. Κατοικίδια

Τα κατοικίδια έχουν μια ιδιαίτερη θέση στις καρδιές μας και στα σπίτια μας. Τα κατοικίδια μπορούν να έχουν βαθιά, θετική επίδραση στην ψυχική ευεξία. Γνωρίζοντας αυτό, είναι λογικό να τα λαμβάνετε υπόψη όταν σχεδιάζετε ή διακοσμείτε ένα δωμάτιο.

Το να έχετε μια καρέκλα ή έναν πάγκο σε έναν χώρο γραφείου για το κατοικίδιο σας προσφέρει ηρεμία όταν εργάζεστε. Η ικανότητα να μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα, να ανασυνταχθείτε και να περάσετε λίγο χρόνο χαϊδεύοντας τον γούνινο φίλο σας βοηθά σημαντικά στο καθημερινό άγχος της εργασίας από το σπίτι.

8. Ενισχύστε το φυσικό φως

Η έκθεση στο φυσικό φως μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διάθεσή μας, την ποιότητα του ύπνου και τη συνολική ψυχική μας ευεξία και υγεία, οπότε κάποιες παρεμβάσεις διακόσμησης μπορούν να βοηθήσουν.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε σε θέση να αρχίσουμε να γκρεμίζουμε τοίχους και να προσθέτουμε περισσότερα παράθυρα στο σπίτι μας, αλλά μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε το φυσικό φως που λαμβάνουμε. Μια γρήγορη λύση για χώρους με περιορισμένο χώρο ή με έλλειψη φυσικού φωτός, είναι η τοποθέτηση καθρεφτών στους τοίχους απέναντι από τα παράθυρα. Το φως θα αντανακλά τη θέα και θα κάνει τον χώρο σας να φαίνεται πιο φωτεινός και μεγαλύτερος.

Ένας άλλος τρόπος για να αυξήσετε την ποσότητα του φυσικού φωτός στο σπίτι είναι να επιλέξετε πιο ανοιχτόχρωμα χρώματα που αντανακλούν το φως, αντί για πιο σκούρα χρώματα που το απορροφούν. Το ίδιο ισχύει και για την επιλογή ελαφρύτερων επίπλων και αντικειμένων διακόσμησης.

9. Χρησιμοποιήστε τεχνητό φως

Εάν το φυσικό φως είναι λίγο, αναζητήστε λαμπτήρες που μιμούνται το φως της ημέρας και επιλέξτε ημιδιαφανείς αποχρώσεις για να ενισχύσετε το φως. Προσπαθήστε να συγκεντρώσετε διάφορα επίπεδα φωτός σε κάθε χώρο, φροντίζοντας να συμπεριλάβετε φωτισμό εργασίας για λειτουργική χρήση και φωτισμό περιβάλλοντος για να δημιουργήσετε τη σωστή αίσθηση τη σωστή στιγμή.

10. Απαλύνετε το χώρο με υφές

Μην ξεχνάτε τη δύναμη της αίσθησης της αφής μας. Η χρήση μιας ποικιλίας υφών στον χώρο θα μαλακώσει την αρχιτεκτονική και θα μειώσει τον ήχο, επομένως η προσθήκη μαξιλαριών, χαλιών, κουρτινών σε έναν χώρο τον βοηθά να είναι άνετος, ήρεμος και φιλόξενος.

 

Διαβάστε επίσης

Δεν θα χάσετε ποτέ βάρος, αν εξακολουθείτε να έχετε αυτές τις 5 συνήθειες

Εκνευρίζεστε με τα χάρτινα καλαμάκια; Επιστήμονες ανέπτυξαν 100% βιοδιασπώμενα που δεν μουσκεύουν

Exit mobile version