Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Τροφές που ρίχνουν αλλά και ανεβάζουν το ουρικό οξύ

Τροφές που ρίχνουν αλλά και ανεβάζουν το ουρικό οξύ

Το ουρικό οξύ είναι φυσιολογικό συστατικό των ούρων. Το βρίσκουμε στο αίμα, στο ήπαρ, στον σπλήνα και στον εγκέφαλο. Ωστόσο η κακή διατροφή θεωρείται υπεύθυνη για οξέα επεισόδια ουρικής αρθρίτιδας. Η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης και αλκοόλ σχετίζεται με την ουρική αρθρίτιδα. Οι άνθρωποι που έχουν υψηλό ουρικό οξύ, εμφανίζουν αρθρίτιδα, παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη και υπέρταση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν υποχωρήσουν τα οξέα συμπτώματα, το ουρικό οξύ μπορεί να ελεγχθεί μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Ουρικό οξύ – Τι θα πρέπει να κάνουμε

Να προσπαθήσουμε να χάσουμε βάρος καθώς το αυξημένο ουρικό οξύ είναι συνδεδεμένο με την παχυσαρκία και με την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων. Επιπλέον όσο πιο ελαφρύς είναι κάποιος τόσο λιγότερο επιβαρύνονται οι αρθρώσεις του, ούτως ή άλλως.

Πάντως τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Χάρβαρντ, στον οργανισμό πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη προσοχή ενώ όπλο στα χέρια των ασθενών ωστόσο, δεν είναι άλλο από την σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Ποιες τροφές το ρίχνουν

Αποφύγετε τα πλούσια σε πουρίνες τρόφιμα.

Αυξήστε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες (ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι, φρούτα).

Μειώστε την πρόσληψη λιπαρών από τη διατροφή σας.

Προτιμήστε άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά.

Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προτιμήστε πουλερικά και ψάρια στις ποσότητες που ορίζονται από το διαιτολόγο.

Μην πίνετε αλκοόλ.

Χάστε βάρος αν έχετε παραπανίσια κιλά και διατηρήσετε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Τα απαγορευμένα τρόφιμα

Ουρικό οξύ – Ποιες τροφές το ανεβάζουν

Εντόσθια (συκώτι, μυαλά, νεφρά), ζωμός κρέατος, γλυκάδια

Κυνήγια, χήνα

Αμύγδαλα

Θαλασσινά (Μύδια, χτένια, αυγοτάραχο), σαρδέλες, σκουμπρί, ρέγκα, αντσούγιες

Μπορείτε όμως να τρώτε σε μικρές ποσότητες:

Κοτόπουλο, γαλοπούλα, κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι), μπέικον

Ψάρια, οστρακοειδή (εκτός από αυτά που απαγορεύονται), αστακός, καβούρια στρείδια

Αρακάς, φασόλια, σπανάκι, φακές, σπαράγγια, μανιτάρια, ντομάτα, κουνουπίδι, σπαράγγια

Πατάτες τηγανητές, ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Διαβάστε επίσης 

Οι 10 καλύτερες αντικαρκινικές τροφές – Πώς και από ποιες μορφές καρκίνου μας προστατεύουν

Ποια είναι τα “υποτιμημένα” λαχανικά του καλοκαιριού;

Exit mobile version