Το καλύτερο ρόφημα για να πίνετε κάθε μέρα, λένε οι επιστήμονες είναι ένα ποτήρι χυμό κεράσι. Τα οφέλη από τον χυμό κερασιού φαίνονται μέσα στην εβδομάδα, ειδικά σε αθλητές και ηλικιωμένους.
Αν και οι διαιτολόγοι συστήνουν να τρώμε ολόκληρο το φρούτο – γιατί προσφέρει μια σταθερή δόση φυτικών ινών, η οποία επιβραδύνει την απορρόφηση της ζάχαρης και μειώνει τον αντίκτυπό της στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα – υπάρχουν ορισμένα οφέλη από την κατανάλωση χυμού.
Απλώς αποφύγετε αυτά τα ανθυγιεινά ροφήματα ψευδοχυμού που γλυκαίνουν με πρόσθετα σάκχαρα, μερικά από αυτά περιέχουν πάνω από 60 γραμμάρια ζάχαρης, σύμφωνα με το eatthis.com.
Τα οφέλη από τον χυμό κεράσι
Όπως ακριβώς διαφορετικά φρούτα έχουν διαφορετικά οφέλη, διαφορετικοί χυμοί παρέχουν μοναδικά οφέλη και υπάρχει ένας τύπος χυμού, που φαίνεται να είναι ο καλύτερος χυμός για καθημερινή κατανάλωση: ο χυμός κερασιού. Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι ο χυμός κερασιού προσφέρει συγκεκριμένα οφέλη.
Μια μετα-ανάλυση 10 μελετών στο Journal of the American College of Nutrition διαπίστωσε ότι αθλητές που έπιναν χυμό κερασιού (ή εκχύλισμα κερασιού σε σκόνη) για 7 ημέρες έως 1,5 ώρα πριν από αγώνες κολύμβησης, ποδηλασία υψηλής έντασης και αγώνες τρεξίματος αντοχής βελτίωσαν τις επιδόσεις τους. Οι ερευνητές αποδίδουν το αποτέλεσμα στην υψηλή συγκέντρωση του χυμού σε ανθοκυανίνες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη φλεγμονή και ενισχύουν τη ροή του αίματος στους μύες.
Χυμός κεράσι για την καρδιά σας
Οι μπανάνες, τα φυλλώδη χόρτα, τα φασόλια και οι ξηροί καρποί είναι πλούσιες πηγές καλίου, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μπορείτε να προσθέσετε και χυμό κερασιού σε αυτή τη λίστα. Μελέτες δείχνουν ότι τα κεράσια μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικών, χάρη στην αφθονία τους σε θρεπτικά συστατικά όπως πολυφαινόλες και κάλιο.
Καλύτερος ύπνος
Εάν υποφέρετε από αϋπνία, μια δόση χυμού κερασιού μπορεί να βοηθήσει. Αρκετές μελέτες που αφορούν ηλικιωμένους με αϋπνία έχουν δείξει το πιθανό όφελος από το χυμό κερασιού ως φυσικό βοήθημα ύπνου. Ένα από τα άφθονα φυτοχημικά που βρίσκονται στον χυμό είναι η μελατονίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης.
Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition συμμετείχαν δύο ομάδες εθελοντών, στη μία δόθηκε συμπυκνωμένος χυμός κερασιού και στην άλλη ένα ρόφημα εικονικού φαρμάκου. Μετά από επτά ημέρες αυτού του σχήματος, οι ερευνητές εξέτασαν τα ερωτηματολόγια ύπνου των συμμετεχόντων και ανέλυσαν τα δείγματα ούρων τους. Διαπίστωσαν ότι τα άτομα με περισσότερη μελατονίνη στα ούρα τους ανέφεραν βελτιωμένη ποιότητα και διάρκεια ύπνου.
Και για τον πόνο της αρθρίτιδας
Οι ερευνητές ζήτησαν από 66 ενήλικες που έπασχαν από αρθρίτιδα γόνατος να πίνουν είτε λίγο χυμό κερασιού είτε ένα ρόφημα εικονικού φαρμάκου κάθε μέρα για τέσσερις μήνες και στη συνέχεια αξιολόγησαν τον πόνο, τη δυσκαμψία και τους βιοδείκτες του χόνδρου στο πλάσμα. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Current Developments in Nutrition διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού τάρτας κερασιού βελτίωσε σημαντικά όλα αυτά τα συμπτώματα της αρθρίτιδας καθώς και την αυτοαξιολόγηση της ποιότητας ζωής των συμμετεχόντων.
Προστασία από την ουρική αρθρίτιδα
Τα αντιφλεγμονώδη οφέλη της κατανάλωσης χυμού κερασιού ή της κατανάλωσης κερασιών μπορεί να είναι χρήσιμα σε άτομα που υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες εξάρσεις μιας ιδιαίτερα επώδυνης μορφής αρθρίτιδας που ονομάζεται ουρική αρθρίτιδα, η οποία χαρακτηρίζεται από πρήξιμο των αρθρώσεων, πιο συχνά στην άρθρωση του μεγάλου δακτύλου. Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται όταν πολύ ουρικό οξύ στο σώμα κρυσταλλώνεται και εναποτίθεται στις αρθρώσεις, προκαλώντας φλεγμονή και πόνο.
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι τα κεράσια μπορεί να είναι χρήσιμα για την πρόληψη αυτών των εξάρσεων. Μια μεγάλη έρευνα σε 633 πάσχοντες από ουρική αρθρίτιδα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση κερασιών για δύο ημέρες συσχετίστηκε με 35% ή περισσότερο μείωση του κινδύνου ουρικής αρθρίτιδας σε σύγκριση με τις ημέρες που δεν καταναλώνονταν κεράσια.
Διαβάστε επίσης
Πόνος στον ώμο: Ποια είναι η συχνότερη αιτία;