Η σαλάτα αναδεικνύεται πλέον σε πρωταγωνιστή της υγιεινής διατροφής και όχι σε ένα απλό συμπληρωματικό πιάτο. Η στροφή αρκετών σε πιο φυσικές και ισορροπημένες επιλογές φέρνει στο προσκήνιο τη δύναμη των λαχανικών, των φυτικών ινών, αλλά και των καλών λιπαρών.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το «κλειδί» βρίσκεται στη σωστή σύνθεση. Μια σαλάτα που στοχεύει να αποτελέσει κύριο πιάτο χρειάζεται τρία βασικά στοιχεία. Πρωτεΐνη, καλά λιπαρά και ποικιλία λαχανικών. Η προσθήκη τροφών όπως κοτόπουλο, τόνος, αυγό, τυρί μειωμένων λιπαρών ή όσπρια εξασφαλίζει αίσθημα κορεσμού και συμβάλλει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί ή το αβοκάντο βοηθούν στη σωστή απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και προστατεύουν την καρδιαγγειακή υγεία.
Η επιλογή χρωματιστών λαχανικών αποδίδει πρόσθετα οφέλη, αφού κάθε χρώμα αντιστοιχεί και σε διαφορετικά αντιοξειδωτικά. Το σπανάκι και η ρόκα προσφέρουν βιταμίνες και σίδηρο, η πιπεριά ενισχύει τη βιταμίνη C, ενώ η ντομάτα αποτελεί πηγή λυκοπενίου με αντικαρκινική δράση. Την ίδια στιγμή, η προσθήκη βότανων και μπαχαρικών μεταμορφώνει τη γεύση χωρίς επιπλέον θερμίδες.
Μελέτες στις ΗΠΑ, υπογραμμίζουν ότι οι σαλάτες με πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν σημαντική πηγή βιταμινών Α, C και Κ, φυλλικού οξέος και αντιοξειδωτικών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και προστατεύουν τα κύτταρα από φλεγμονές. Η παρουσία φυτικών ινών συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του εντέρου και στη ρύθμιση του σακχάρου, ενώ το χαμηλό θερμιδικό φορτίο καθιστά τη σαλάτα ιδανική λύση για όσους θέλουν να χάσουν βάρος χωρίς στερήσεις.
Σύμμαχος στον κορεσμό και στη μείωση των θερμίδων
Η διατροφολόγος Brittany DeLaurentis από το EatingWell επισημαίνει ότι μια ισορροπημένη σαλάτα μπορεί να αποτελέσει πλήρες γεύμα, όταν περιλαμβάνει πρωτεΐνη, ποιοτικά λιπαρά και ποικιλία λαχανικών. «Το σώμα απορροφά καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά όταν υπάρχει ο σωστός συνδυασμός τροφών», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ίδια, όσοι καταναλώνουν σαλάτα πριν ή μαζί με το κυρίως γεύμα προσλαμβάνουν λιγότερες θερμίδες συνολικά. Ο λόγος σχετίζεται με την πλούσια περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες, οι οποίες προκαλούν αίσθηση κορεσμού χωρίς επιπλέον θερμιδική επιβάρυνση.
Η διατροφική αξία δεν εξαρτάται μόνο από τα λαχανικά. Η DeLaurentis, προτείνει την προσθήκη πηγών πρωτεΐνης όπως αυγό, κοτόπουλο, όσπρια ή ψάρι, αλλά και καλών λιπαρών, όπως το ελαιόλαδο που βελτιώνει την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών. Παράλληλα, σημειώνει πως, η χρήση χρωματιστών λαχανικών ενισχύει το μενού αντιοξειδωτικών, χαρίζοντας στο πιάτο ποικιλία γεύσεων και θρεπτικών στοιχείων.
photo shutterstock
Διαβάστε επίσης
Ο άγνωστος κίνδυνος από την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος
Δυσπεψία: Μικρές αλλαγές στη διατροφή, μεγάλη διαφορά στην υγεία σου
