Η διάκριση ανάμεσα στις υγιεινές και τις εξαιρετικά επεξεργασμένες τροφές, φαίνεται απλή. Ωστόσο, το μάρκετινγκ μπορεί κάποιες φορές να συγκαλύπτει ορισμένα συστατικά.
Μάλιστα, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, αυτά που έχουν αλλάξει από τη φυσική τους κατάσταση με την προσθήκη διαφόρων ουσιών, είναι κλασικά παραδείγματα.
Οι υγιεινές επεξεργασμένες τροφές , πιθανότατα έχουν πολλά πρόσθετα συστατικά όπως ζάχαρη, αλάτι, λίπος και τεχνητά χρώματα ή συντηρητικά.
Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα παρασκευάζονται κυρίως από ουσίες που εξάγονται από τρόφιμα, όπως λίπη, άμυλα, πρόσθετα σάκχαρα και υδρογονωμένα λίπη. Μπορεί επίσης να περιέχουν πρόσθετα όπως τεχνητά χρώματα, βελτιωτικά γεύσεων ή σταθεροποιητές. Π.χ. κατεψυγμένα γεύματα, αναψυκτικά, αλλαντικά, συσκευασμένα μπισκότα και κέικ ή αλμυρά σνακ.
Υπάρχουν λοιπόν φαινομενικά υγιεινά τρόφιμα που είναι στην πραγματικότητα εξαιρετικά επεξεργασμένα και γι’ αυτό πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τη λίστα συστατικών και τα διατροφικά στοιχεία.
7 υγιεινές τροφές που είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες
1. Τσιπς λαχανικών
Αυτά τα πατατάκια είναι συνήθως τηγανητά, καθιστώντας τα πλούσια σε θερμίδες και λίπος και συχνά είναι γεμάτα με αλάτι. Η επεξεργασία τους, αφαιρεί μεγάλο μέρος των φυτικών ινών και των θρεπτικών συστατικών που θα λαμβάνατε από την κατανάλωση ολόκληρων λαχανικών. Δοκιμάστε να φτιάξετε τσιπς λαχανικών στο φούρνο στο σπίτι ή απλά να απολαύσετε φρέσκα μπαστουνάκια λαχανικών με χούμους.
2. Μπάρες πρωτεΐνης
Οι πηγές πρωτεΐνης που χρησιμοποιούνται είναι συχνά χαμηλότερης ποιότητας και λιγότερο βιοδιαθέσιμες από τις πηγές πρωτεΐνης ολόκληρων τροφίμων. Επιπλέον, περιέχουν τεχνητά συντηρητικά για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής.
3. Δημητριακά
4. Σνακ χωρίς γλουτένη
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το «χωρίς γλουτένη» δεν ισοδυναμεί αυτόματα με το «υγιεινό». Πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα και χρησιμοποιούν εξευγενισμένα άμυλα, τα οποία έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και υψηλή περιεκτικότητα σε απλούς υδατάνθρακες. Τείνουν επίσης να είναι χαμηλά σε φυτικές ίνες και πλούσια σε σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη για να βελτιώσουν τη γεύση τους και υφή.
Για όσους πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη, καλό είναι να καταναλώνουν φυσικά ολόκληρα τρόφιμα χωρίς γλουτένη, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως χωρίς γλουτένη, όπως κινόα ή καστανό ρύζι.
5. Χυμός φρούτων
Ένα μόνο ποτήρι χυμού περιέχει συχνά τα σάκχαρα πολλών φρούτων, χωρίς τις φυτικές ίνες που βοηθούν στον κορεσμό. Η ταχεία απορρόφηση αυτών των σακχάρων μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για όσους διαχειρίζονται διαβήτη ή θέλουν να χάσουν βάρος. Φτιάχνετε smoothies που διατηρούν τις φυτικές ίνες του φρούτου.
6. Φρούτα κονσέρβα
Χάνετε εντελώς τα οφέλη των φρούτων από τις
Τα κονσερβοποιημένα φρούτα δεν είναι μόνο δύο συστατικά — το φρούτο και ο δικός του χυμός. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα υπερεπεξεργασμένων τροφίμων.
Αυτά τα προϊόντα είναι εμποτισμένα σε σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης ή χειρότερα: σουκραλόζη ή ακεσουλφάμη. Αυτά είναι δύο από τεχνητά γλυκαντικά που πρέπει να αποφεύγονται.
7. Ψωμί
Θα πρέπει να προσέχετε συστατικά όπως εμπλουτισμένο αλεύρι σίτου, βελτιωτικά ζύμης, λεκιθίνη σόγιας και «φυσικές γεύσεις», τα οποία δείχνουν ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά επεξεργασμένο προϊόν.
Διαβάστε επίσης
Ο Άδωνις, το κλάμα των γιατρών και τα αγχωτικά ραβασάκια
Πώς η νέα τεχνολογία θα βελτιώσει ακόμα περισσότερο τη ζωή των ηλικιωμένων με διαβήτη