Το παστινάκι, είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ουσίες. Μοιάζει με καρότο και στην όψη και στη γεύση. Είναι όμως λευκό και λίγο πιο γλυκό, ενώ θα σου αφήσει μία κρεμώδη επίγευση σαν ξηρού καρπού. Πρόκειται επίσης, για ένα λαχανικό, με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και κάλιο.
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων τροφίμων FoodData Central του αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA), ανά 100 γραμμάρια το ωμό παστινάκι περιέχει:
- 75 θερμίδες
- 79,5 γραμμάρια νερό
- 1,2 γρ. πρωτεΐνης
- 18 γρ. υδατάνθρακες
- 4,8 γρ. φυτικές ίνες
- 0,3 γρ. λίπους.
Παρέχει επίσης πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται:
- 36 mg ασβέστιο
- 29 mg μαγνήσιο
- 71 mg φώσφορος
- 375 mg κάλιο
- 10 mg νάτριο (αλάτι)
- 17 mg βιταμίνη C
- 67 μg φολικό οξύ
- 22,5 μg βιταμίνη Κ.
Αυτό το λαχανικό περιέχει επίσης, βιταμίνη Ε, θειαμίνη, βιταμίνη Β6, ψευδάργυρο και σίδηρο, ενώ από τα συστατικά αυτά ξεχωρίζουν οι φυτικές ίνες τους, οι βιταμίνες C και Κ, καθώς και το φολικό οξύ του.
Παστινάκι: Λαχανικό πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ίνες
Το παστινάκι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη C, αλλά και πολυακετυλένια – τα συστατικά που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, σύμφωνα με μελέτες.
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι αποτελεί πηγή διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών, καθώς ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο παστινάκι (περίπου 130 γραμμάρια) παρέχει 6,5 γραμμάρια φυτικών ινών που αντιστοιχούν στο 26% της ποσότητας που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση.
Μελέτες έχουν δείξει πως η αυξημένη κατανάλωσή τους προστατεύει από πολλά πεπτικά προβλήματα, όπως:
- Οι αιμορροΐδες
- Η εκκολπωματική νόσος
- Η δυσκοιλιότητα
- Ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν επίσης στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη ρύθμιση του σακχάρου αίματος, ενώ είναι επίσης σημαντικές για απόκτηση και διατήρηση υγιούς βάρους, μειώνουν επίσης την αρτηριακή πίεση και δείκτες φλεγμονής στον οργανισμό.
Επειδή παρέχει λίγες θερμίδες και ταυτοχρόνως πολλές φυτικές ίνες, το παστινάκι, αποτελεί ιδανική προσθήκη σε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος, καθώς οι φυτικές ίνες προάγουν το αίσθημα κορεσμού της πείνας.
Το παστινάκι, περιέχει επίσης άφθονο νερό, οπότε συμβάλλει στην ενυδάτωση του οργανισμού και μειώνει την πρόσληψη θερμίδων.
Photo Shutterstock
Διαβάστε επίσης
Το πόσιμο νερό αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη;
Τι μπορεί να πάθετε από την υπερβολική κατανάλωση χυμών και πράσινων smoothies