Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Επιστήμονες ανακάλυψαν τις γενετικές αιτίες που κρύβονται πίσω από παχυσαρκία και επιλόχειο κατάθλιψη

paxysarkia kai kataulipsi

Photo Shutterstock

Η «ορμόνη της αγάπης», η ωκυτοκίνη, θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιθανή θεραπεία για ορισμένα άτομα με παχυσαρκία και επιλόχειο κατάθλιψη, υποστηρίζουν ερευνητές σε νέα μελέτη. Η διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ στη Βρετανία και του Baylor College of Medicine στο Τέξας των ΗΠΑ, σκοπεύει να αναπτύξει νέα ωκυτοκικά φάρμακα, μετά την ανακάλυψη μιας από τις γενετικές αιτίες που κρύβονται πίσω από την παχυσαρκία και την επιλόχειο κατάθλιψη.

Αρχικά, οι ερευνητές εξέτασαν τα γονίδια δύο παχύσαρκων αγοριών από διαφορετικές οικογένειες τα οποία έπασχαν από άγχος, αυτισμό και παρουσίαζαν προβλήματα συμπεριφοράς που προκαλούνταν από ήχους ή μυρωδιές. Διαπίστωσαν ότι τα δύο αγόρια στερούνταν το γονίδιο TRPC5, το οποίο βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ. Περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι ούτε οι μητέρες τους έφεραν το συγκεκριμένο γονίδιο σε ένα από τα χρωμοσώματα Χ. Επιπλέον, ήταν παχύσαρκες και είχαν βιώσει επιλόχειο κατάθλιψη.

Γενετικές αιτίες πίσω από παχυσαρκία και επιλόχειο κατάθλιψη

Οι ερευνητές αποφάσισαν να μελετήσουν περαιτέρω το γονίδιο σε πειράματα σε ποντίκια, τα οποία είχαν τροποποιήσει γενετικά ώστε να φέρουν μια ελαττωματική εκδοχή του γονιδίου. Διαπίστωσαν ότι τα αρσενικά ποντίκια που στερούνταν το γονίδιο εμφάνιζαν τα ίδια προβλήματα με τα δυο αγόρια, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του βάρους, του άγχους, της αντιπάθειας για τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και της επιθετικής συμπεριφοράς. Τα θηλυκά ποντίκια παρουσίασαν παρόμοια συμπεριφορά με τα αρσενικά και όταν έγιναν γέννησαν, εμφάνισαν συμπτώματα κατάθλιψης και σταμάτησαν να φροντίζουν τα μωρά τους, δήλωσαν οι συγγραφείς.

«Αυτό που είδαμε σε αυτά τα ποντίκια ήταν αρκετά αξιοσημείωτο», δήλωσε ο Δρ. Γιονγκ Ζου από το Baylor College of Medicine.

«Εμφάνισαν παρόμοιες συμπεριφορές με αυτές που παρατηρούνται σε ανθρώπους που στερούνται το γονίδιο TRPC5, ενώ τα θηλυκά παρουσίασαν συμπτώματα κατάθλιψης και δυσκολία στη φροντίδα των μωρών τους. Αυτό μας δείχνει ότι το συγκεκριμένο γονίδιο προκαλεί αυτές τις συμπεριφορές» σημείωσε.

Ο ρόλος της ωκυτοκίνης

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το TRPC5 ανήκει στην οικογένεια γονιδίων που εμπλέκονται στην ανίχνευση αισθήσεων, όπως η θερμότητα, η γεύση και η αφή. Το TRPC5 δρα στην περιοχή του υποθαλάμου του εγκεφάλου, που είναι γνωστό ότι ελέγχει την όρεξη, ανέφερε το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Όταν οι επιστήμονες εξέτασαν λεπτομερέστερα αυτή την περιοχή του εγκεφάλου, ανακάλυψαν ότι το TRPC5 δρα στα νευρικά κύτταρα που παράγουν ωκυτοκίνη, έναν τύπο ορμόνης που προάγει τα θετικά συναισθήματα.

Η κύρια λειτουργία της είναι να διευκολύνει τον τοκετό, αλλά έχει επίσης συνδεθεί με την ισχυροποίηση της αγάπης και της εμπιστοσύνης μεταξύ των ανθρώπων.

Διαβάστε επίσης 

Παχυσαρκία: Τα φάρμακα που αλλάζουν τα δεδομένα

Υπουργείο Υγείας: Μέτρα πρόληψης και προστασίας για υψηλές θερμοκρασίες και καύσωνα

Exit mobile version