Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Συνάντηση Μητσοτάκη με τους CEOs των φαρμακευτικών κολοσσών του κόσμου – Επιβεβαίωση HS

farmakeytikon

Συνάντηση με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών του κόσμου είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης οτ πρωί της Τετάρτης.

Οι επενδύσεις στη χώρα μας αλλά και τα παγκόσμια προβλήματα του χώρου του φαρμάκου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως άλλωστε είχε γράψει το Healthstories, οι CEOs – μέλη της IFPMA (International Federation of Pharmaceutical Manufacturers and Traders) ήρθαν στην Αθήνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στη Στρογγυλή Τράπεζα Διευθυντών Βιοφαρμακευτικών Επιχειρήσεων (BCR), που θα συνεδριάσει στη Βουλιαγμένη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται με τους επικεφαλής εταιρειών και ενώσεων μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (IFPMA), στο Μέγαρο Μαξίμου. Δίπλα του ο Άλμπερτ Μπουρλά.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Πρόεδρος της IFPMA είναι ο Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας – κολοσσού Pfizer. Στην Αθήνα, βρίσκονται οι CEOs των MSD, Johnson & Johnson, Lundbeck, TEVA, Novo Nordisk, Merck Group, Sanofi, Gilead, Bayer, Eli Lilly, Takeda και πολλών άλλων μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών.

Όπως είναι γνωστό, τα μέλη της IFPMA συναντώνται μια φορά τον χρόνο εκτός Αμερικής και ήδη έχουν πραγματοποιήσει επαφές και συνομιλίες, μεταξύ άλλων, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φουμίο Κισίντα στο Τόκιο, με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι και τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που έχει πετύχει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και στο φιλοεπενδυτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι μεγάλες επενδύσεις της Ρfizer στη Θεσσαλονίκη με τη λειτουργία του Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας, η επένδυση της Microsoft για τη δημιουργία τριών Κέντρων Δεδομένων στην Αττική, που ξεκινά σύντομα, αλλά και τα άλματα της ελληνικής φαρμακευτικής βιομηχανίας, η οποία εξάγει το 10% των γενόσημων φαρμάκων που καταναλώνεται συνολικά στην Ευρώπη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

«Tα θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα βρίσκονται στο επίκεντρο της προεκλογικής μας εκστρατείας ενόψει των ευρωεκλογών γιατί για την κυβέρνηση μας και την Ευρώπη πρέπει να βρίσκεται στην προτεραιότητα», είπε στη συνέχεια ο κ. Κ. Μητσοτάκης.

«Χάνουμε ανταγωνιστικότητα και η Ευρώπη δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις υψηλού επιπέδου. Σαφώς θα πιέσουμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και ειδικά την ευρωπαϊκή επιτροπή να επικεντρωθεί στα ζητήματα αυτά. Η Ελλάδα και η κυβέρνησή μου θα βάλει στην προμετωπίδα της ατζέντας τα ζητήματα αυτά», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ζούμε σε ένα αρκετά περίπλοκο περιβάλλον. Κάποιες φορές αισθανόμαστε ότι πρέπει να τετραγωνίσουμε τον κύκλο στην προσπάθεια παροχής στους πολίτες μας σε καινοτόμα φάρμακα αλλά και σε γενόσημα στην καλύτερη δυνατή τιμή, διασφαλίζοντας ότι προστατεύουμε τους πολίτες μας από διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα ενώ προσπαθούμε να στηρίζουμε την καινοτομία και τις εταιρείες για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά εξήγησε ότι «ένας από τους λόγους που επιλέξαμε την Ελλάδα είναι γιατί στηρίζει την καινοτομία. Σε ευρωπαικό επίπεδο είναι μια από τις χώρες που έχει λάβει ξεκάθαρη θέση για την προώθηση της καινοτομίας και με την παρουσία μας δηλώνουμε πόσο ικανοποιημένοι είμαστε και πόσο θέλουμε να συνεργαστούμε».

Όπως εξήγησε ο κ. Μπουρλά «μπαίνουμε σε μια περίοδο εξελίξεων και αυτό σημαίνει επενδύσεις. Μέχρι στιγμής 250 δισ. δολάρια έχουν επενδυθεί στην έρευνα και την καιντοομία από τη φαρμακοβιομηχανία».

«Αυτή τη στιγμή, το κέντρο είναι οι ΗΠΑ. Στην αρχή η διαφορά ήταν 2 δισ. υπέρ των ΗΠΑ και το 2023 θα ξεπεράσουμε τα 50 δισ. δολάρια υπέρ των ΗΠΑ και σε βάρος της Ευρώπης» πρόσθεσε ο κ. Μπουρλά ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στις φιλικές προς την καινοτομία πολιτικές και την προστασία της πνευματικής δημιουργίας.

Διαβάστε επίσης

«Χοντραίνει» η αντιπαράθεση για το ΕΣΥ – Γεωργιάδης: «Στην αντιπολίτευση εκπροσωπείτε τις φαντασιώσεις»

Πάνω από 150 φοιτητές με καρκίνο μετά από έκθεση σε τοξικές ουσίες σε Πανεπιστήμιο των ΗΠΑ

Exit mobile version