Απαντήσεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα ως στρατηγική προτεραιότητα και ζήτημα δημόσιας Υγείας από την πλευρά της Πολιτείας, ως πεδίο καινοτομίας από την οπτική της ερευνητικής κοινότητας, αλλά και ως μάχη των ασθενών ενάντια στον χρόνο με συμμάχους τις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις και με τη συμβολή, πάντα, της επιστημονικής κοινότητας και της φαρμακευτικής βιομηχανίας, έδωσαν οι 36 ομιλητές και σχολιαστές κατά τη διάρκεια της ημερίδας της FairLife «Ο Καρκίνος του Πνεύμονα στην εποχή της Καινοτομίας: Η σημασία του Προσυμπτωματικού Ελέγχου, οι νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις και οι κλινικές μελέτες στην Ελλάδα».
Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε η κυρία Κορίνα Πατέλη-Bell, πρόεδρος FairLife Lung Cancer Care, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι μπορεί «η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία να έχει αλλάξει πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας, όμως για τους ανθρώπους που ζουν με καρκίνο του πνεύμονα, η ανάγκη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου παραμένει επιτακτική. Κανένας ασθενής δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιμένει πλέον…»
Ο υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, από την πλευρά της Πολιτείας, επεσήμανε ότι αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο, η μεταφορά του σταδίου αντιμετώπισης και του καρκίνου του πνεύμονα, από τη θεραπεία στην πρόληψη. Σε αυτή τη φιλοσοφία, το Υπουργείο δίνει ιδιαίτερο βάρος στην παροχή καινοτόμων θεραπειών στους ασθενείς, καθώς και στην ενίσχυση των κλινικών μελετών στη χώρα μας με τη δημιουργία πλαισίου βάσει του οποίου θα τεθούν οι βάσεις για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου, μεταξύ αυτών και του καρκίνου του πνεύμονα. Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κα Μίνα Γκάγκα, από την πλευρά της, τόνισε τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου για την κοινωνία, αλλά και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Από την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Αθανάσιος-Μελέτιος Δημόπουλος, Καθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Στη χώρα μας υπολογίζουμε κάθε χρόνο περισσότερες από 5.000 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα· επομένως είναι πολύ σημαντική η πρώιμη διάγνωση με την ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων προσυμπτωματικού ελέγχου και παρέμβασης, τόσο για τους ασθενείς όσο και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η αξονική τομογραφία χαμηλής ανάλυσης, που έχει συμβάλει στη μείωση της θνησιμότητας στους άνδρες στο 26% και στις γυναίκες στο 59%, είναι αποτελεσματική μέθοδος».
Σιωπηλό δολοφόνο χαρακτήρισε τον καρκίνο του πνεύμονα ο Professor Sanjay Popat (PhD FRCP), Consultant Medical Oncologist, Royal Marsden Hospital, Professor of Thoracic Oncology, Institute of Cancer Research. Τόνισε δε ότι εξακολουθεί να αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο, το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί λόγω της αποτυχίας της δημόσιας πολιτικής. «Απαιτείται η κατανόηση των εθνικών επιδημιολογικών δεδομένων με τη χαρτογράφηση των διαγνώσεων, το στάδιο, τον τύπο, τις θεραπείες και τα αποτελέσματα που αφορούν κάθε νοσοκομείο». Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη εθνικής και χρηματοδοτούμενης στρατηγικής για γενετικές εξετάσεις, καθώς και της πρόσβασης των ασθενών σε κλινικές μελέτες.
Στη σύγχρονη ιατρική, την ιατρική ακριβείας με στοχευμένες θεραπευτικές προσεγγίσεις, ο ασθενής είναι στο επίκεντρο των αποφάσεων, του ενδιαφέροντος και των εξελίξεων και πρέπει να έχει λόγο στην έρευνα, καθώς και στη χρήση κάθε καινοτόμου φαρμάκου, επισήμανε ο κ. Κωνσταντίνος Συρίγος (MD, PhD, FCCP), Καθηγητής & Διευθυντής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ.
Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε με την ομιλία της η κα Karen Kelly (MD), CEO IASLC, Professor Emeritus University of California, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «θα νικήσουμε τον καρκίνο μέσα σε αυτόν τον αιώνα, ίσως ακόμη και στις επόμενες δεκαετίες, συνδυάζοντας την επιστημονική καινοτομία με την εκπαιδευτική καινοτομία. Μόνο μέσω της εκπαίδευσης των ιατρών, των ασθενών, των φορέων χάραξης πολιτικής και του κοινού σχετικά με την εκπληκτική πρόοδο και στη συνέχεια μέσω της εφαρμογής αυτής της γνώσης, μπορούμε να έχουμε τεράστιο αντίκτυπο».
Η υιοθέτηση προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα, καθώς αποδεικνύονται πάντα αποτελεσματικά, η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε αυτά, αλλά και η συνεχής ενημέρωση των ασθενών σχετικά με τις δυνατότητες που έχουν στη διάθεση τους, είναι αναγκαία στοιχεία παρέμβασης, όπως υπογράμμισε τέλος από την πλευρά της η κα Ewelina Szmytke, Vice President, LUCE, ολοκληρώνοντας τους εναρκτήριους χαιρετισμούς στην ημερίδα της FairLife.
Ένα στοχευμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου σώζει ζωές
Το ερώτημα που χρήζει άμεσης απάντησης είναι πώς θα εφαρμόσουμε αποτελεσματικά τον προσυμπτωματικό έλεγχο (καθώς ήδη εφαρμόζεται μέσω πιλοτικών προγραμμάτων) και όχι αν είμαστε έτοιμοι…» τόνισε η κα Έλενα Λινάρδου(MD, PhD), Παθολόγος-Ογκολόγος, Διευθύντρια Δ΄ Ογκολογικής Κλινικής «Metropolitan», Πρόεδρος ΕΕ ΕΣΟΟ και Μέλος Δ.Σ. FairLife LCC. Όπως σημείωσε, «Ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι μια ολόκληρη διαδικασία. Δεν είναι μόνο η συνταγογράφηση της αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης. Η διαδικασία περιλαμβάνει την αξιολόγηση του κινδύνου, την αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης που είναι διαθέσιμη σε αρκετές περιοχές στη χώρα μας, τη σύνδεση με ένα ιατρείο διακοπής καπνίσματος, ένα διεπιστημονικό συμβούλιο με όλες τις ειδικότητες που ασχολούνται με τον καρκίνο του πνεύμονα, τον ογκολόγο, τον πνευμονολόγο και τον ακτινοδιαγνώστη, μαζί με όλες τις άλλες ειδικότητες που χρειάζονται, και πρέπει οπωσδήποτε η διαδικασία να τελειώνει με τη διασύνδεση με την κοινότητα, με τη διασύνδεση με τον ιατρό της πρωτοβάθμιας και την επανάκληση των ασθενών υψηλού κινδύνου».
«Τα σχετικά τεκμήρια καταδεικνύουν ότι ένα στοχευμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου σώζει ζωές, σώζει χρόνια ζωής. Πρέπει να οργανωθεί σωστά με μια συγκεκριμένη προτυποποιημένη διαδικασία σε όλα της τα βήματα γιατί δεν αρκεί να υποβάλλεται κανείς σε εξετάσεις, πρέπει να υποβάλλεται σε συγκεκριμένες εξετάσεις μέσα από έναν μηχανισμό που θα εγγυάται ότι θα υπάρχει παρακολούθηση μετά την εξέταση και σύσταση για τα επόμενα βήματα. Διαθέτουμε και το ανθρώπινο δυναμικό και την υποδομή για να υποστηρίξουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Αυτό όμως προϋποθέτει ένα σχέδιο με σεβασμό στα δημοσιονομικά δεδομένα και στις οικονομικές δυνατότητες του συστήματος υγείας, και με ενδελεχή προσδιορισμό όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων», τόνισε ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Κοσμήτωρ Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Η κα Ειρήνη Αγαπηδάκη, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Υπουργείο Υγείας, σχολιάζοντας την εφαρμογή του προσυμπτωματικού ελέγχου, τόνισε ότι η πολιτική βούληση είναι δεδομένη για την ένταξή του στις εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες. Όμως είναι ανάγκη αυτό να γίνει με προσοχή και με συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια, καθώς τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου είναι καινούργια στη χώρα μας. «Πρέπει να το χτίσουμε σε πολύ δυνατές βάσεις για να έχει βιωσιμότητα. Στην Ε.Ε. εξετάζεται η ένταξη του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του πνεύμονα στις κατευθυντήριες οδηγίες. Η εξέλιξη αυτή μάς δίνει τη δυνατότητα να ακολουθήσουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) κ. Στέλιος Λουκίδης (MD, FCCP, FERS), Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, κλείνοντας το εισαγωγικό τμήμα της ημερίδας, τόνισε ότι η ένταξη του προσυμπτωματικού ελέγχου πρέπει να γίνει με πλαίσιο, συντεταγμένα, με συγκεκριμένες οδηγίες και διεπιστημονική συνεργασία, να υπάρξουν πιλοτικά προγράμματα, και φυσικά ως προϋπόθεση τη διακοπή του καπνίσματος. Δεσμεύτηκε δε ότι σύντομα η ΕΠΕ θα παρουσιάσει πλήρες σχέδιο που θα βασίζεται σε διεπιστημονική προσέγγιση και με σαφή κριτήρια εφαρμογής.
Διαβάστε επίσης
Πολυδύναμο mRNA εμβόλιο κατά της γρίπης: Πότε έρχεται – Ποια τα οφέλη του
Σέρρες:«Το παιδί μεταφέρθηκε νεκρό στο νοσοκομείο» – Iατρικό ανακοινωθέν