Η ιστορία είναι γνωστή. Η συνταγογράφηση του διάσημου, πλέον, αντιδιαβητικού φαρμάκου Ozempic για αδυνάτισμα έφερε σε απόγνωση χιλιάδες διαβητικούς ασθενείς και άδειασε τα ράφια χιλιάδων φαρμακείων ανά τον κόσμο και στην Ελλάδα. Ο ΕΟΠΥΥ διερευνά το θέμα, θέλοντας να εντοπίσει όλους τους γιατρούς σε όλη τη χώρα, οι οποίοι έγραψαν το Ozempic (σεμαγλουτίδη) εκτός ενδείξεων, “βαφτίζοντας” διαβητικούς όσους ήθελαν ή έπρεπε να χάσουν βάρος…
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του Healthstories, τα πρώτα “ραβασάκια” του Οργανισμού, οι πρώτες κλήσεις, έφθασαν στους εμπλεκόμενους γιατρούς, οι οποίοι καλούνται τώρα να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν χρηματικά πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ.
Πρόστιμα ΕΟΠΥΥ για συνταγογράφηση Ozempic
Η έρευνα του ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρουν οι πηγές του Healthstories, ξεκίνησε από περίπου τρεις μήνες. Μάλιστα το… “σαφάρι” του Οργανισμού δεν αφορούσε στο Ozempic αρχικά, αλλά σε ένα άλλο φαρμακευτικό σκεύασμα, που είχε, όμως, ανάλογη δράση.
Η αρχική έρευνα, λοιπόν, αφορούσε στο Victoza (λιραγλουτίδη), το οποίο επίσης είναι ενέσιμο φάρμακο και προορίζεται για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο επειδή και αυτό το φάρμακο επιφέρει απώλεια βάρους, αρκετοί γιατροί (παθολόγοι, ενδοκρινολόγοι, γενικοί γιατροί, μέχρι και… γυναικολόγοι) το συνταγογραφούσαν σε υγιείς κατά τα άλλα ανθρώπους, που ήθελαν ή έπρεπε να αδυνατίσουν.
Στην πορεία, τα ειδικά κλιμάκια του ΕΟΠΥΥ διαπίστωσαν “περίεργη” αύξηση ατόμων με διαβήτη τύπου 2, που μόνο με δήλωση του θεράποντος γιατρού, χωρίς συγκεκριμένες ιατρικές εξετάσεις, που να πιστοποιούν ότι εμφάνισαν διαβήτη, έπαιρναν κατά κόρον Ozempic. Επιπλέον οι ίδιοι άνθρωποι δεν είχαν ιστορικό συνταγογράφησης με αντιδιαβητικά φάρμακα.
Όλα για το κόστος;
Η σεμαγλουτίδη κοστίζει για έναν μήνα θεραπείας από 110 έως 125 ευρώ και περιλαμβάνει τέσσερις ενέσεις, μία για κάθε εβδομάδα. Το φάρμακο, μεταξύ άλλων, μειώνει την όρεξη, βοηθώντας αποτελεσματικά στο αδυνάτισμα.
Όταν κάποιος το πάρει με συνταγή γιατρού, πληρώνει μόλις το 10% της τιμής του. Και είναι αυτό, ακριβώς, που έχει κάνει πολλούς να παρακαλάνε γιατρούς να τους εγγράψουν στο σύστημα ως διαβητικούς, μόνο και μόνο για να γλιτώσουν χρήματα, εξαπατώντας και επιβαρύνοντας το ΕΣΥ και προκαλώντας αγωνία σε ασθενείς, που πραγματικά το χρειάζονται.
Γιατροί έλαβαν τις πρώτες κλήσεις
Οι πρώτες κλήσεις του ΕΟΠΥΥ έφθασαν ήδη σε γιατρούς και ζητούνται γραπτές εξηγήσεις, που να τεκμηριώνουν γιατί προχώρησαν σε παράτυπη συνταγογράφηση.
Εάν οι εξηγήσεις τους δεν θεωρηθούν επαρκείς, θα γίνει καταλογισμός της ζημίας του Οργανισμού (δηλαδή των τεμαχίων που δεν έπρεπε να αποζημιωθούν) προσαυξημένος κατά 50%, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Παράλληλα θα επιβληθούν χρηματικά πρόστιμα έως 15.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ ζήτησε από την ΗΔΙΚΑ να μπαίνει “κόφτης” στο εξής, όταν δεν επιβεβαιώνεται η ύπαρξη διαβήτη.
Η έρευνα συνεχίζεται σε όλη τη χώρα και οι αρμόδιοι κάνουν τα ΑΜΚΑ των ασθενών “φύλλο και φτερό”…
Διαβάστε επίσης
Ίδρυμα Μποδοσάκη: Βραβεία σε 4 νέους Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν διεθνώς
ΕΟΔΥ για «νόσο Χ»: Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα και εγρήγορση
6 πράγματα που δεν πρέπει να καθαρίζετε με χλωρίνη