Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Σοκάρει έρευνα του ΙΚΠΙ: Δυσβάσταχτο το κόστος των φαρμάκων, καμιά εμπιστοσύνη στα γενόσημα

Σοκάρει έρευνα του ΙΚΠΙ: Δυσβάσταχτο το κόστος των φαρμάκων, καμιά εμπιστοσύνη στα γενόσημα

Έρευνα, που διενήργησε το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ), αποκαλύπτει τη δυσχερή κατάσταση των Ελλήνων ασθενών και σοκάρει. Κάποιοι κόβουν είδη πρώτης ανάγκης για να πληρώσουν τα φάρμακά τους, άλλοι δεν εκτελούν τις συνταγές, άρα δεν κάνουν τη θεραπεία τους. Ωστόσο παρά το δυσβάσταχτο – για πολλούς – κόστος των φαρμάκων, δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στα γενόσημα φάρμακα.

Την ήδη δύσκολη κατάσταση επιδεινώνει η επιδημία της COVID-19. Εντύπωση προκαλούν τα ευρήματα της έρευνας Hellas Health VIII, σχετικά με τη χρήση γενόσημων φαρμάκων στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων. Αποδεικνύεται ότι, ακόμη και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια κυκλοφορίας στην αγορά και χρήσης τους, υπάρχει σχετική άγνοια των πολιτών για την αξία τους.

Την έρευνα παρουσίασε σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας.

Καμιά εμπιστοσύνη στα γενόσημα

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από 5 έως 12 Νοεμβρίου 2021, σε 1.001 άτομα, αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού, σε συνεργασία με τη Metron Analysis, υπό την αιγίδα και τη χορηγία του ΣΦΕΕ και την υποστήριξη των Angelini Pharma, ΒΙΑΝΕΞ AE, Elpen, Φαρμασέρβ Lilly, Novo Nordisk, Pfizer, Roche.

Όπως διαπιστώθηκε:

Δυσβάσταχτο το κόστος των φαρμάκων

Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία και όσον αφορά στην κατανάλωση των φαρμάκων γενικά. Το οξύμωρο εδώ είναι ότι, ενώ οι πολίτες αγωνιούν για το αν θα έχουν χρήματα να πληρώνουν τα φάρμακά τους, δεν εκτελούν τις συνταγές τους και μένουν κάποιες φορές χωρίς θεραπεία, γυρνάνε την πλάτη στα γενόσημα.

Ειδικότερα:

Ένας στους δύο με χρόνιο νόσημα

Η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα τη δύσκολη θέση, στην οποία έχουν περιέλθει εκατομμύρια πολίτες της χώρας, πολύ, δε, περισσότερο λόγω της επιδημίας COVID-19.

Η έρευνα έδειξε ότι:

Οι έρευνες υγείας Hellas Health πραγματοποιούνται από το 2006. Στις οκτώ έρευνες, που έχουν πραγματοποιηθεί, καταγράφεται κάθε φορά ένας βασικός κορμός δεδομένων, ο οποίος περιλαμβάνει την αυτοαναφερόμενη κατάσταση υγείας, βασικές συμπεριφορές που επηρεάζουν την υγεία και τη χρήση των υπηρεσιών υγείας.

Η διαχρονική παρακολούθηση αυτών των δεδομένων παρέχει τη δυνατότητα διαπίστωσης σημαντικών αλλαγών.

Διαβάστε επίσης

Πλεύρης προς υπουργούς Υγείας ΕΕ : Πρέπει να αυξηθούν οι εμβολιασμοί

6 τρόποι για ζεστό και άνετο σπίτι αυτό το χειμώνα

Βότανα και μπαχαρικά που κρατούν μακριά τις ασθένειες

Exit mobile version