Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Πάνω από 2,6 εκατομμύρια θάνατοι από κορονοϊό, κανένας από το εμβόλιο

Περισσότερα απο 335 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο. Κάνενας θάνατος δεν έχει συνδεθεί ευθέως με τα εμβόλια, την ώρα που ο κορονοϊός έχει σκοτώσει πάνω από 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ανισότητες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί πως οι θάνατοι θα συνεχιστούν όσο καθυστερεί η έγκαιρη και ισότιμη κατανομή των εμβολίων.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι ανισότητες είναι η μεγαλύτερη απειλή στη μάχη για την εξάλειψη της πανδημίας.

Τα 335 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί συνολικά σε 144 οικονομίες. Όμως, το 76% αυτών καταναμήθηκαν σε μόλις 10 χώρες…

Ο μηχανισμός Covax, που δημιουργήθηκε για να εξασφαλίσει την ισότιμη κατανομή εμβολίων κυρίως στις πιο ευάλωτες χώρες έχει μέχρι στιγμής διανείμει 29 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε 38 χώρες.

Ή όλοι ή κανένας

Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία πως καμιά χώρα όσο πλούσια και αν είναι δεν μπορεί να κερδίσει μόνη της τη μάχη κατά του κορονοϊού. Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε την πανδημία κάπου, αν δεν την εξαλείψουμε παντού, τονίζουν.

Η απειλή των μεταλλάξεων

Στο μεταξύ, όσο περισσότερο κυκλοφορεί ο ιός, τόσο συχνότερες θα είναι και οι μεταλλάξεις του.

Οι μεταλλάξεις είναι ο τρόπος που έχουν οι ιοί να επιβιώνουν απέναντι στη φυσική ανοσία που αναπτύσσουν οι πληθυσμοί.

Μέχρι ώρας, καμιά μετάλλαξη του κορονοϊού δεν έχει αποδειχθεί ικανή να κάμψει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει κάτι τέτοιο για το μέλλον.

Τα μέτρα που διαχρονικά έχουν αποτέλεσμα ενάντια σε κάθε μετάλλαξη είναι η υγιεινή των χεριών, οι μάσκες, η τήρηση των αποστάσεων!

Διαβάστε επίσης

Ο ΠΟΥ εγκρίνει το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Να χρησιμοποιούμε το εμβόλιο της AstraZeneca

Exit mobile version