Στους 140 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID-19 σε ΜΕΘ και γι αυτό το λόγο θα υπάρχει μία αναμενόμενη αύξηση των θανάτων, τη στιγμή που τα κρούσματα μειώνονται για δεύτερη εβδομάδα.
Αυτό ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας ότι «οι σκληροί δείκτες στο κομμάτι των διασωληνώσεων δεν αυξάνονται, είναι περίπου 140 οι διασωληνωμένοι ασθενείς (σ.σ. την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 132).
Πολλοί από τους ειδικούς που έβγαιναν, που δεν ήταν όμως στην ομάδα του Υπουργείου, έλεγαν ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς θα είναι 400 στο τέλος Ιουλίου. Βλέπω ότι ξαναβγαίνουν τώρα και δημιουργούν μία εικόνα ότι θα έχουμε αύξηση.
Σταθερό επίπεδο στους διασωληνωμένους ασθενείς
Τα μοντέλα μας δείχνουν ότι για δεύτερη εβδομάδα θα έχουμε μείωση στα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς έχουν μείνει σε ένα σταθερό επίπεδο πολύ κάτω από το νούμερο το οποίο πιέζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, έχουμε πολλές απλές νοσηλείες.
Και οι θάνατοι οι οποίοι είναι αυξημένοι συνδέονται με το πόσοι ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, αλλά δεν συνδέονται πλέον με την πνευμονία. Είναι πάρα πολλά περιστατικά, ο ΕΟΔΥ κάνει την ανάλυση και θα ανακοινώσει τα στοιχεία, που είναι περιστατικά θανάτων με COVID-19″.
“Δηλαδή, εξήγησε, κάποιος που προσέρχεται με έμφραγμα ή με εγκεφαλικό στο νοσοκομείο και συγχρόνως βγαίνει θετικός, το σύστημα που έχει η χώρα μας είναι ότι άπαξ και βγεις θετικός μπαίνεις σε μονάδα covid και από οποιονδήποτε λόγο κι αν πεθάνεις θα χαρακτηριστείς θάνατος COVID-19.
Οι θάνατοι συνδέονται κυρίως με κόσμο μεγάλης ηλικίας ή με κόσμο που είναι και με COVID-19. Δηλαδή, νοσεί από κάτι άλλο και συγχρόνως παθαίνει και covid”.
Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι “δεν μας εφησυχάζει αυτό, αυτή είναι η εικόνα του καλοκαιριού. Το φθινόπωρο περιμένουμε ότι θα υπάρχει μία αύξηση γιατί ακριβώς τώρα έχουμε μία έντονη κινητικότητα σε ανοιχτούς χώρους και με υψηλές θερμοκρασίες. Όταν η κινητικότητα γίνεται στους κλειστούς χώρους με χαμηλότερες θερμοκρασίες θα έχουμε μια αύξηση.
Τι έχουμε από όπλα; Έχουμε καλύτερα θεραπευτικά πρωτόκολλα, έχουμε τα αντιιικά, 500 αιτήσεις περίπου εξυπηρετούνται την ημέρα, που απευθύνονται σε πληθυσμό που θα ήταν ευάλωτος και έχουμε και πολύ καλή εμβολιαστική κάλυψη πια του πληθυσμού”.
Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ο κ. Θ. Πλεύρης απάντησε:
«Η αρχική μας πρόθεση είναι να μην υπάρξουν μέτρα με τη μορφή υποχρεωτικότητας που υπήρξαν. Και σήμερα που μιλάμε η μάσκα υπάρχει ως μέτρο, αλλά υπάρχει ως μέτρο σε συγκεκριμένους χώρους υποχρεωτικά που πολλές φορές δεν τηρείται, έχουμε παράπονα λόγου χάρη ότι και στα πλοία δεν έχουμε τις μάσκες στο βαθμό που πρέπει και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Υπάρχει η σύσταση όπου υπάρχει συγχρωτισμός, η επιθυμία μας είναι να μείνουμε σε αυτό το επίπεδο. Ήδη το καλοκαίρι παρόλο που υπήρξαν κόκκινες περιοχές, δεν έχουμε αιτήματα λόγου χάρη για αεροδιακομιδές ή διακομιδές σε μεγάλα νοσοκομεία, που σημαίνει ότι και στα τοπικά νοσοκομεία μπορούμε να το διαχειριστούμε.
Ευελπιστούμε ότι θα μείνουμε σε αυτό το επίπεδο”.
Σχετικά με το επικαιροποιημένο εμβόλιο που έρχεται, ο υπουργός Υγείας είπε ότι “έχουμε δύο στάδια. Το πρώτο είναι ότι οι εταιρείες βρίσκονται κοντά στο εμβόλιο που συνδέεται με την όμικρον και βρίσκονται λίγο πιο μακριά από το εμβόλιο το οποίο συνδυάζεται με τη μετάλλαξη τη συγκεκριμένη που έχουμε τώρα, 4 και 5.
Αυτό το οποίο λέμε κι είναι ξεκάθαρο είναι ότι επειδή το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόηση και τα υπάρχοντα εμβόλια, οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν”.
“Δεν θέλουμε να μπούμε στη λογική ούτε των πιστοποιητικών που υπήρξαν όλο το προηγούμενο διάστημα, ούτε των προστίμων. Η λογική μας είναι πλέον να μπούμε σε μια άλλη φάση που συνδέεται με συγκεκριμένες συστάσεις, να απευθυνόμαστε κυρίως στον ευάλωτο πληθυσμό. Ευελπιστούμε ότι δε θα χρειαστεί, δεν είναι κάτι που το αποκλείουμε, το ξεκαθαρίζω, αλλά ευελπιστούμε ότι πλέον έχει δημιουργηθεί μία τέτοια κουλτούρα.
Για το εμβόλιο υπάρχει μία επιστημονική κουβέντα. Οι δικοί μας επιστήμονες έχουν πει με ένα ξεκάθαρο τρόπο ότι είναι για άνω των 60 και τις ευάλωτες ομάδες, αυτή τη στιγμή στον γενικό πληθυσμό δεν υπάρχει σύσταση, υπάρχει συζήτηση με το γιατρό.
Τώρα θα δούμε το φθινόπωρο, αλλά η βούλησή μας είναι σιγά-σιγά να αρχίζουμε να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό με τα χαρακτηριστικά μιας ενδημικής νόσου, παραμένει πανδημία, όπου δεν θα χρειάζεται να έχουμε σκληρά μέτρα ή μέτρα υποχρεωτικότητας και κυρίως να έχουμε λογικές προστασίας και συστάσεων προς τον πληθυσμό”.
Τέλος, για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο υπουργός Υγείας είπε:
«Αυτή τη στιγμή έχουμε ψηφίσει ότι μέχρι 31/12 οι συγκεκριμένοι συμπολίτες μας θα βρίσκονται σε αναστολή, καθώς ισχύει η υποχρεωτικότητα, δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να επανεξετάσει αλλαγή του μέτρου πριν τις 31/12.
Όσοι νοσούν γυρνάνε για τις μέρες που αντιστοιχούν και όσο ισχύει το πιστοποιητικό νόσησης. Αν αλλάξει κάτι στο πιστοποιητικό νόσησης, δε θα αφορά τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, θα αφορά συνολικά τον πληθυσμό.
Από κει και πέρα το μέτρο επανεξετάζεται όπως έχουμε πει, αλλά η βούληση της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα επανεξεταστεί μέχρι 31/12 εκτός αν υπάρχει κάποια τρομακτική αλλαγή».
Διαβάστε επίσης
Πλατφόρμα για Προσωπικό Γιατρό: 11 ερωτήσεις και απαντήσεις – Από το απόγευμα οι εγγραφές πολιτών
5 εύκολοι τρόποι για να χάσετε 5 κιλά πριν από τον γάμο σας
Οδηγός για σωματική άσκηση μετά από χειρουργική επέμβαση – Τι δεν πρέπει να κάνετε