Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

ΠΟΥ: Ανησυχητικές οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία

«Kαμπανάκι» ΠΟΥ: Σημαντικές οι επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία

Για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στην ψυχική υγεία προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κάνοντας λόγο για αυξημένα περιστατικά άγχους και κατάθλιψης που προκαλούνται από την κοινωνική απομόνωση.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, την πρώτη χρονιά της πανδημίας τα περιστατικά άγχους και κατάθλιψης κατέγραψαν αύξηση 25% παγκοσμίως. Το 90% των χωρών που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα συμπεριέλαβαν την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα σχέδιά τους για την αντιμετώπιση του κορoνοϊού, ωστόσο η ανησυχία παραμένει.

Το άγχος που έχει προκληθεί από την κοινωνική απομόνωση εξαιτίας της πανδημίας, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δεν έχει προηγούμενο. Περιόρισε τη δυνατότητα του κόσμου να εργαστεί, να ζητήσει βοήθεια από αγαπημένα πρόσωπα και να συμμετέχει στις συνήθεις δραστηριότητές του. Παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις η εξάντληση οδήγησε υγειονομικούς σε αυτοκτονικές σκέψεις.

Κάλεσμα αφύπνισης 

«Οι πληροφορίες που έχουμε σήμερα σχετικά με τον αντίκτυπο της COVID-19 στην ψυχική υγεία του κόσμου είναι μόλις η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι: «Αυτό είναι κάλεσμα αφύπνισης για όλες τις χώρες να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην ψυχική υγεία και να κάνουν περισσότερα για την ψυχολογική υποστήριξη των πληθυσμών τους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, οι νέοι -η ψυχική υγεία των οποίων έχει επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό από την πανδημία- διατρέχουν δυσανάλογα μεγάλο κίνδυνο να εμφανίσουν αυτοκτονικές τάσεις ή να προσπαθήσουν να κάνουν κακό στον εαυτό τους. Οι γυναίκες έχουν επηρεαστεί πολύ περισσότερο από τους άνδρες και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (π.χ. καρκίνος, καρδιοπάθειες, άσθμα) είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ψυχικές διαταραχές όταν μολυνθούν από τον κορονοϊό.

Άτλας Ψυχικής Υγείας 

Ο τελευταίος «Άτλας Ψυχικής Υγείας» του ΠΟΥ έδειξε ότι το 2020 οι κυβερνήσεις παγκοσμίως δαπάνησαν κατά μέσο όρο περίπου το 2% του προϋπολογισμού τους για την Υγεία στον τομέα της ψυχικής υγείας, ενώ οι φτωχότερες χώρες ανέφεραν πως είχαν λιγότερο από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας ανά 100.000 άτομα.

Η COVID-19 έχει αποκαλύψει «ιστορικά χαμηλή επένδυση» στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Οι χώρες πρέπει να αναλάβουν επειγόντως δράση για να διασφαλίσουν τη στήριξη των ατόμων που έχουν ανάγκη, ήταν το μήνυμα που έστειλε η διευθύντρια του Τμήματος Ψυχικής Υγείας και Εξαρτησιογόνων Ουσιών του ΠΟΥ, Ντεβόρα Κέστελ.

Διαβάστε επίσης 

Η πριγκίπισσα Τατιάνα, ο Κυριάκος Σουλιώτης και η πρόβα λήξης της ενημέρωσης

Σαρακοστιανά εδέσματα: Μυστικά για να μειώσουμε τις θερμίδες

Exit mobile version