Η επέλαση της παραλλαγής Όμικρον και η επικράτησή της τον Ιανουάριο έχουν θορυβήσει πολλούς γονείς, οι οποίοι ανησυχούν τι θα γίνει, στην περίπτωση που νοσήσουν τα παιδιά τους. Ας δούμε τι, ακριβώς, ισχύει, με βάση τα δεδομένα, που ανακοίνωσαν σήμερα οι επιστήμονες στην εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και στην απογευματινή ενημέρωση για την COVID-19.
Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών περνούν την COVID-19 ασυμπτωματικά ή πολύ ήπια. Λιγότερο συχνά έχουν βρογχόσπασμο και δύσπνοια, ανέφερε η καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Διευθύντρια της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Αττικόν» Βάνα Παπαευαγγέλου.
Διεθνής έρευνα έδειξε ότι το 1,2% των παιδιών έχει νοσηλευθεί, το 6% μπήκε σε ΜΕΘ και το 85% των παιδιών, που νοσηλεύθηκε, δεν είχε κάποιο πρόβλημα υγείας, ήταν υγιές.
Τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα αντιμετωπίζουν 7,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία και να νοσήσουν σοβαρά. Το υποκείμενο νόσημα, που πραγματικά αυξάνει πάρα πολύ τον κίνδυνο για τα παιδιά, είναι η παχυσαρκία.
Παιδιά και COVID-19: Η εμπειρία από τα Παίδων
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Διευθύντρια της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», Μαρίζα Τσολιά, αναφέρθηκε σε στοιχεία, τα οποία αφορούν στα παιδιά στη χώρα μας.
Το 1% των κρουσμάτων σε παιδιά χρειάστηκε να νοσηλευθεί. Η πιο συχνή επιπλοκή είναι η σοβαρή πνευμονία. Πιο σπάνια μπορεί να εμφανίσουν μυοκαρδίτιδα, σοκ, πολυοργανική ανεπάρκεια σε ΜΕΘ. Το, δε, 70-80% των εφήβων με σοβαρή πνευμονία, ήταν παχύσαρκο, με βάση τις καταγραφές από τα νοσοκομεία Παίδων.
Εξάλλου κάποια παιδιά μπορεί να εμφανίσουν το λεγόμενο υπερφλεγμονώδες σύνδρομο, η κλινική έκφραση του οποίου μοιάζει με τη νόσο Kawasaki.
“Πρέπει να έχουμε το νου μας, γιατί το σύνδρομο αυτό μπορεί να εκδηλωθεί σε παιδί, που νόσησε ακόμη και ασυμπτωματικά, οπότε δεν καταλάβαμε ότι νόσησε. Εμφανίζεται δύο με οκτώ εβδομάδες μετά και πλήττει ένα στις 3.000 περιστατικά. Πρέπει να έχουμε το νου μας αν εμφανιστεί πυρετός, που εμμένει μετά την δεύτερη και την τρίτη μέρα, ειδικά αν συνυπάρχουν και γαστρεντερολογικό συμπτώματα, τα οποία, επίσης, επιμένουν. Όταν τα παιδιά δεν περνούν μία απλή γαστρεντερίτιδα, που θα περάσει σε 48 ώρες. Ο πυρετός, τα κόκκινα μάτια, το αναψοκοκκινισμένο πρόσωπο, τα εξανθήματα σημαίνουν ότι πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό”, είπε η κα Τσολιά.
Οι παρενέργειες του εμβολίου στα παιδιά
Στα νεότερα δεδομένα για την ασφάλεια των εμβολίων αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης για τη νόσο COVID-19.
Όπως είπε, μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου στην Αμερική είχαν χορηγηθεί περισσότερα από 7 εκατ. δόσεις εμβολίων σε παιδιά και από αυτές καταγράφηκαν 3.233 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών, το 97% από αυτές όχι σοβαρές. Η μέση ηλικία ήταν τα 9 έτη και ήταν τα μισά κορίτσια και τα μισά αγόρια.
Οι πιο συχνές από αυτές ήταν:
- Πόνος στο σημείο της ένεσης
- Πυρετός
- Κόπωση
- Κεφαλαλγία
- Μυαλγία
Οι συνηθέστερες παρενέργειες ήταν πόνος, πυρετός, κόπωση, κεφαλαλγία, μυαλγία. Σε οκτώ περιπτώσεις καταγράφηκε μυοκαρδίτιδα, με συμπτώματα ήπια και που υποχώρησαν γρήγορα. Όλες οι αντιδράσεις ήταν παροδικές και ήπιες ανεξάρτητα από τη δόση, όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου. Λιγότερο από 1% απουσίασε από το σχολείο ή ζήτησε συμβουλή γιατρού.
Στην Ελλάδα τα παιδιά 5-11 ετών προσέρχονται με υποδειγματική τάξη και πειθαρχία για τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19. «Η εικόνα είναι πραγματικά γιορτινή», κατέληξε η κα Θεοδωρίδου.
Διαβάστε επίσης
Καθηγητές του ΕΚΠΑ απαντούν: Οι διαφορές ανάμεσα στις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον
Ενόχληση Τσιόδρα μετά από ερώτηση του HS για την «μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα»