Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Το συνέδριο του Κώστα και της Λίνας, το εγκώμιο του Ηλία και ο άοκνος Βασίλης

Τα αντιγριπικά εμβόλια, η συζήτηση για τον ΕΟΠΥΥ και το ακαταλαβίστικο ΙΟΒΕ

Χαμός στο συνέδριο για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας, όπου, μεταξύ των όσων καταγράφηκαν, ξεχώρισε η βράβευση του Ηλία Μόσιαλου.

Ο Μιχάλης ακούει

Κατάμεστη η αίθουσα στο υπόγειο γνωστού ξενοδοχείου των Αθηνών, λόγω των εργασιών του Πανελλήνιου Συνεδρίου για τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Υγείας. Γενικά το συνέδριο φέτος συγκέντρωσε πολύ κόσμο από τον ευρύτερο χώρο της υγείας, κυρίως βέβαια από τον χώρο του φαρμάκου, απ’ όπου προέρχονται φυσικά και οι πιο σημαντικές χορηγίες.

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η πρώτη μέρα, το βράδυ της οποίας ο Υπουργός Υγείας κήρυξε την έναρξη των εργασιών (οι οποίες βέβαια είχαν, ήδη, αρχίσει από το πρωί), όχι λόγω της ομιλίας του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά λόγω της βράβευσης με το πρώτο βραβείο «Γιάννης Κυριόπουλος» του Ηλία Μόσιαλου, καθηγητή Πολιτικής Υγείας και κάτοχο της έδρας BRIAN-ABEL SMITH του LSE.

Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές του κ. Μόσιαλου στον Υπουργό. Τον εξήρε για τις ικανότητές του και επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο προσόν του είναι να «ακούει».

Παράλληλα ο καθηγητής, σε μία αποστροφή του λόγου του, έκανε μνεία στο ΠΑΣΟΚ (σημειώνεται ότι παρών ήταν ο βουλευτής επικρατείας του κόμματος Παναγιώτης Δουδωνής) και αφού είπε τη λέξη ΠΑΣΟΚ, ανέφερε με χιούμορ «δεν πιστεύω να είναι αυτή απαγορευμένη λέξη εδώ μέσα…».

Στο συνέδριο σαν τις ακρίδες…

Συνεχίζοντας το σχολιασμό για το συνέδριο, να αναφέρουμε πως αυτό φέρει τις υπογραφές του επίκουρου καθηγητή Κώστα Αθανασάκη – ο οποίος διαδέχτηκε τον εκλιπόντα καθηγητή Γιάννη Κυριόπουλο – και της Λίνας Νικολοπούλου (εταιρεία Mindview).

Εκείνο, που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, ήταν ότι οι παρευρισκόμενοι έπεφταν κυριολεκτικά σαν τις ακρίδες πάνω στον μπουφέ, μάλλον για να προλάβουν. Τα φαγώσιμα δεν ήταν και τόσα πολλά, τέλειωναν γρήγορα χωρίς να αντικαθίστανται, προφανώς διότι γενικά τέτοιες εκδηλώσεις κοστίζουν πολύ.

Ακούγεται, δε, πως και οι χορηγοί πλέον δεν είναι και τόσο γαλαντόμοι, ενώ πολλές εταιρείες έχουν και «κόφτες» ως προς τα ποσά, που μπορούν να διαθέσουν.

Υπερ-Εποπτεία για ΕΟΦ και ΕΟΠΥΥ

Τα λέγαμε την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με τα ενισχυμένα βάρη, που έχει φορτωθεί ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Άρης Αγγέλης, αλλά τότε δεν ξέραμε ότι θα φορτωθεί κι άλλα.

Μάθαμε και το μεταφέρουμε με επιφύλαξη, ότι ο κ. Αγγέλης αναλαμβάνει επικεφαλής και σε δύο νέες επιτροπές. Η μία θα εποπτεύει τον ΕΟΠΥΥ και η άλλη τον ΕΟΦ. Η απόφαση λήφθηκε από τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος θέλει να αλλάξει πολλά και στους δύο Οργανισμούς.

Για τον, μεν, ΕΟΠΥΥ ξέρουμε ότι τη βαριά δουλειά θα αναλάβουν ιδιώτες ελεγκτές, για τον, δε, ΕΟΦ λογικά ο νέος πρόεδρος. Για να δούμε.

Εντάσεις στις σχέσεις ΕΚΑΠΥ και νοσοκομειακών φαρμακοποιών

Γκρίνιες ακούγονται από τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς για τη λειτουργία της ΕΚΑΠΥ, όσον αφορά στην εκτέλεση των παραγγελιών σε φάρμακα υψηλού κόστους, για τα οποία είναι υπεύθυνη η Αρχή εδώ και δύο μήνες.

Λέγεται ότι οι φαρμακοποιοί δεν καταφέρνουν να έχουν στην ώρα τους τις ποσότητες φαρμάκων, που θέλουν, για διαφόρους λόγους, όπως π.χ. επειδή στέρεψαν τα χρήματα ή επειδή η διαδικασία είναι πιο χρονοβόρα.

Από την άλλη και η ΕΚΑΠΥ διπλοτσεκάρει, αν οι παραγγελίες δικαιολογούνται από πραγματική και όχι πλασματική ζήτηση.

Πιστεύουμε ότι μάλλον όλα αυτά είναι αστοχίες, επειδή το εγχείρημα της κεντρικοποίησης των προμηθειών ακριβών φαρμάκων στα νοσοκομεία βρίσκεται ακόμη στην αρχή.

Τρέχει και δεν φτάνει ο Μπαλάνης

Με πολλά και ιδιαίτερα σημαντικά projects έχει καταπιαστεί ο κ. Βασίλης Μπαλάνης, διευθύνων σύμβουλος του ΟΔΙΠΥ. Δεν είναι μόνο η διαδικασία της αξιολόγησης νοσοκομείων και των διοικήσεων αυτών, ούτε η διαδικασία για να δρομολογηθεί επιτέλους ο νέος χάρτης υγείας.

Έχει επ’ ώμου και τη διαδικασία της Νοσοκομειακής Φροντίδας στο Σπίτι, το ΝΟΣΠΙ, όπως το λένε – μια γεύση έχουμε πάρει με το πρόγραμμα ΟΙΚΟΘΕΝ.

Όπως έχει γράψει το Healthstories, θα υπάρξει επέκταση του Προγράμματος σύντομα και σε άλλα νοσοκομεία και για άλλα νοσήματα, όπως για την πολλαπλή σκλήρυνση.

Το τελευταίο διάστημα ο ΟΔΙΠΥ προχωρά σε πιο οργανωμένες ενημερώσεις σχετικά με το έργο του. Ας ελπίσουμε να μη μείνει στα λόγια…

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Μ. Θεμιστοκλέους: Ξεκινά η ψηφιακή αναβάθμιση των νοσοκομείων με ενοποίηση συστημάτων και φάκελο ασθενούς

 

Exit mobile version