Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Προβιοτικά και αντιβιοτικά: Ο σωτήριος συνδυασμός

Γιατί πρέπει να παίρνετε προβιοτικά με τα αντιβιοτικά; Τα αντιβιοτικά παίζουν κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν παράπλευρη βλάβη στα καλά βακτήρια του εντέρου σας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια για αρκετές ημέρες, αφού σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο.

Πώς μπορείτε λοιπόν να λάβετε αντιβιοτικά, χωρίς τις δυσάρεστες παρενέργειες από το στομάχι; Η απάντηση βρίσκεται στα προβιοτικά. Το έντερό μας περιέχει περίπου 1000 διαφορετικά είδη βακτηρίων, με συνολικά 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια. Εάν το 80% αυτών των βακτηρίων ανήκει στο υγιές είδος, τότε η υγεία και η ευεξία μας βρίσκεται σε καλά επίπεδα.

Οποιαδήποτε μείωση στους πληθυσμούς των «καλών» βακτηρίων διαταράσσει την ομαλή λειτουργία της εντερικής και κολπικής χλωρίδας, όπως μπορεί για παράδειγμα να συμβεί μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά. Λύση στο πρόβλημα αυτό δίνουν τα προβιοτικά, δηλαδή μικροοργανισμοί (ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες), οι οποίοι είναι όμοιοι με τα ωφέλιμα (καλά) βακτήρια του εντέρου και των βλεννογόνων.

Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο εμείς οι ιατροί, προτείνουμε τη λήψη προβιοτικών, όταν συνταγογραφούμε αντιβιοτικά. Τα προβιοτικά επομένως αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας. Αυτά συνήθως βρίσκονται σε προϊόντα γάλακτος, που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το κεφίρ, το γιαούρτι, τα μαλακά ωριμασμένα τυριά, το αριάνι όπως επίσης και στο τουρσί και στο ψωμί με μαγιά. Προβιοτικά όμως μπορούμε να λάβουμε και μάλιστα στη σωστή ποσότητα, μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής.

Για να είναι αποτελεσματικά τα προβιοτικά θα πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά τουλάχιστον 2 ώρες πριν ή μετά τη λήψη του αντιβιοτικού. Διαφορετικά, η αντιβίωση θα καταστρέψει τα προβιοτικά, πριν αυτά προλάβουν να φθάσουν στο έντερο, με αποτέλεσμα να χάνονται τα πολλαπλά οφέλη τους.

Είναι επίσης σημαντικό να συνεχίσετε να παίρνετε προβιοτικά για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά τη λήξη της αντιβίωσης, ενώ μπορείτε να τα παίρνετε και προληπτικά, για να διατηρήσετε ένα υγιές εντερικό και ουροποιητικό σύστημα.

Ποια προβιοτικά πρέπει να παίρνετε μαζί με αντιβιοτικά;

Τα είδη των προβιοτικών είναι πολλά και τα στελέχη τους ποικίλουν. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα διατροφής με γαλακτικά βακτήρια και Cranberry, βοηθούν σημαντικά στη μείωση των παρενεργειών από την αντιβίωση, με αποτέλεσμα την αποκατάσταση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου και του κόλπου και την διατήρηση της καλής υγείας του ουροποιητικού συστήματος.
Ο γαλακτοβάκιλλoς Acidophillus είναι ένα από τα σημαντικότερα “καλά” βακτήρια που έχει ανάγκη ο οργανισμός, αφού βοηθά στην ανακούφιση από τη δυσπεψία και τη διάρροια.

Ταυτόχρονα, το Cranberry αποτρέπει την προσκόλληση του Ε.Coli στα τοιχώματα του ουροποιητικού, που συνήθως προκαλεί υποτροπιάζουσες, ή μη, ουρολοιμώξεις και βοηθά στη γενικότερη υγεία του ουροποιητικού και του κόλπου, γεγονός πολύ σημαντικό για τις γυναίκες. Σύμφωνα με κλινική μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Harvard, το Cranberry περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των μικροβίων στην ουροδόχο κύστη και μάλιστα μειώνει κατά 60% την επανεμφάνιση της λοίμωξης.

Συνοπτικά, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν συνδυασμό εκχυλίσματος Cranberry και προβιοτικά, βοηθά όχι μόνο στην προστασία της φυσιολογικής χλωρίδας κατά την διάρκεια και μετά την λήψη αντιβιοτικών, αλλά και στην εξάλειψη της ανάπτυξης των παθογόνων βακτηρίων και την διατήρηση της υγιούς φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου.

Χρήστος Ν. Παπαφράγκος
Γενικός/οικ.ιατρός
Σ/Δντής Κέντρου Υγείας Τροπαίων Αρκαδίας.
Αντιπρόεδρος Ελληνικού Κολλεγίου Γενικής Ιατρικής (Ε.ΚΟ.Γ.Ι)

 

Exit mobile version