Πόση άσκηση χρειάζεται για να εξουδετερωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από μια μέρα ακινησίας;
Έως και 40 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα, είναι περίπου η σωστή ποσότητα για να εξισορροπήσετε 10 ώρες ακινησίας, σύμφωνα με νέα έρευνα – αν και οποιαδήποτε ποσότητα άσκησης ή ακόμα και απλώς να είστε όρθιοι βοηθάει σε κάποιο βαθμό .
Αυτό βασίζεται σε μια μελέτη μετα-ανάλυσης που αναλύει εννέα προηγούμενες μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 44.370 άτομα σε τέσσερις διαφορετικές χώρες που φορούσαν κάποιου τύπου fitness tracker.
Η ανάλυση διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος θανάτου μεταξύ εκείνων με πιο καθιστικό τρόπο ζωής αυξήθηκε καθώς μειώθηκε ο χρόνος που αφιερώθηκε σε μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα. Το να κάνετε κάποιες σωματικές δραστηριότητες – ποδηλασία, γρήγορο περπάτημα, κηπουρική – μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου .
Το πλεονέκτημα της συγκεκριμένης έρευνας είναι ότι βασίστηκε σε σχετικά αντικειμενικά δεδομένα από wearables και όχι σε δεδομένα που αναφέρουν από μόνοι τους οι συμμετέχοντες.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε παράλληλα με την έκδοση των Παγκόσμιων Κατευθυντήριων Γραμμών για τη Φυσική Δραστηριότητα και την Καθιστική Συμπεριφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που συγκεντρώθηκαν από 40 επιστήμονες σε έξι ηπείρους.
Σύμφωνα με αυτές οι οδηγίες, κάθε σωματική δραστηριότητα μετράει και οποιαδήποτε ποσότητα είναι καλύτερη από καμία, ως αντιστάθμισμα στις βλαβερές συνέπειες της σωματικής αδράνειας.
Οι οδηγίες του ΠΟΥ του 2020, συνιστούν 150-300 λεπτά μέτριας έντασης ή 75-150 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα για την αντιμετώπιση της ακινησίας.
Το να ανεβαίνεις τις σκάλες αντί να παίρνεις τον ανελκυστήρα, να παίζεις με τα παιδιά και τα κατοικίδια, να κάνεις γιόγκα ή να χορεύεις, να κάνεις δουλειές του σπιτιού, να περπατάς και να κάνεις ποδήλατο προτείνονται ως τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να είναι πιο δραστήριοι.
Διαβάστε επίσης
Στο ψυχιατρείο ο Σταμάτης Γαρδέλης – Είχε τάσεις αυτοκτονίας
Έρχονται σεφ στα σχολεία: Όλοι οι τομείς του Προγράμματος για την παιδική παχυσαρκία