Ο πόνος στα γόνατα επηρεάζει περίπου το 25% των ενηλίκων. Από ήπια ενόχληση έως εξουθενωτικό πόνο, μπορεί να μειώσει σημαντικά την ποιότητα της ζωής, καθιστώντας τις καθημερινές δραστηριότητες δύσκολες ή ακόμα και αδύνατες.
Τα δυνατά γόνατα είναι σημαντικά, καθώς υποστηρίζουν αρκετό από το βάρος σας, δίνουν την ισορροπία που χρειάζεστε και σας επιτρέπουν να κινήστε από το ένα μέρος στο άλλο. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να κάνετε τα σωστά βήματα ώστε να παραμείνουν δυνατά.
Ο χειρουργός- ορθοπεδικός, Eric T. Shapiro, M.D. από το Boca Raton orthopedic center, δίνει πολύτιμες συμβουλές και ασκήσεις για να παραμείνουν τα γόνατα σας υγιή και δυνατά για μεγαλύτερο διάστημα.
Όπως και σε οποιαδήποτε άλλη άρθρωση έτσι και στο γόνατο, πρέπει να θυμόμαστε ότι, όταν επιβαρύνουμε το σώμα μας, οι δυνάμεις αποσβένονται πρώτα από τους μυς (εφόσον έχουμε υγιές μυϊκό σύστημα), έπειτα πιέζεται ο σκελετός μας (τα οστά και οι αρθρώσεις μας), εξηγεί ο Shapiro. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο ενδυναμωμένο μυϊκό σύστημα έχουμε τόσο λιγότερο επιβαρύνουμε τις αθρώσεις μας και πιο συγκεκριμένα τα γόνατα μας.
Έλεγχος κίνησης
Το εύρος κίνησης, είναι η διαδρομή αρχή – τέλος) μιας κίνησης. Είναι σημαντικό να το κατανοήσουμε γιατί εάν πιέζουμε τις αρθρώσεις μας σε τελικές θέσεις (ακραίες), είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα τις τραυματίσουμε. Και είναι κάτι που πρέπει όλοι μας να υπολογίζουμε, είτε κάνουμε προπόνηση, είτε απλές καθημερινές εργασίες.
Οι ακραίες κινήσεις σε ένα εύρος κίνησης, μακροπρόθεσμα επιβαρύνουν τις αρθρώσεις μας.
Βελτίωση της ευκαμψίας των αρθρώσεων
Γενικά μια άρθρωση θα πρέπει να έχει μια σχετική άνεση στις επιμέρους κινήσεις που κάνει. Καθώς εάν δεν έχει και εμείς ασκήσουμε πίεση, είτε λόγω προπόνησης, είτε λόγω μια κίνησης που χρειάζεται να κάνουμε, τότε είναι πολύ πιθανόν να τραυματίσουμε τα γόνατά μας. Ο όρος ευκαμψία στις αρθρώσεις μας σχετίζεται άμεσα και συνδέεται με την ευλυγισία των μυών.
Βελτίωση της ευλυγισίας των μυών
Σε συνέχεια της ευκαμψίας, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μια υγιής άρθρωση του γονάτου η οποία περιβάλλεται από μυς, πρέπει με την σειρά τους και αυτοί οι μυς να έχουν μια σχετική ευλυγισία η οποία μας προστατεύει από τυχόν τραυματισμούς.
Εδώ να αναφέρουμε ότι ένα σώμα που από την φύση του είναι ευλύγιστο ή υπέρ ευλύγιστο, πρέπει να βραχυνθεί και να έρθει κοντά σε ασφαλή όρια κίνησης.
Δηλαδή ένα σώμα διατρέχει παράγοντα κινδύνου και όταν είναι πολύ βραχυμένο (σκληρό και άκαμπτο), αλλά και όταν είναι υπερευλύγιστο.
Βελτίωση ισορροπίας
Μια από τις παραμέτρους που δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι η ισορροπία. Η βελτίωση της ισορροπίας μας ενισχύει την σταθερότητα μιας άρθρωσης, καθώς και αυξάνει την δυναμική της. Συγκεκριμένα θα πρέπει να βελτιώσουμε την στατική και δυναμική ισορροπία.
Γενικά θα πρέπει να έχουμε υπ’όψιν ότι η συνεχόμενη επιβάρυνση με πολλά κιλά, πολλά σετ κ.τ.λ. θα επιφέρει κόπωση στα γονατά μας. Και η κόπωση αυτή είναι άκρως ζημιογόνα για τις αρθρώσεις μας. Άρα θα πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή για να έχουμε ασφάλεια στο τέλος μιας προπόνησης ή μιας προπονητικής περιόδου, λέει ο Shapiro.
Παπούτσια
Και μη ξεχνάτε! Για γερά γόνατα, φοράμε πάντα τα κατάλληλα παπούτσια που απορροφούν τους κραδασμούς, δεν πιεζόμαστε παραπάνω όταν αισθανόμαστε πόνο ή κούραση, προσέχουμε τις επιφάνειες στις οποίες γυμναζόμαστε και αποφεύγουμε τις έντονες περιστροφές των ποδιών.
Διαβάστε επίσης
Όταν όλα γύρω σου γυρίζουν και πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι
Ροδόνερο για την ανάπτυξη των μαλλιών; Πως να το φτιάξετε στο σπίτι