Εξαπλάσιος είναι ο κίνδυνος να εμφανιστεί στυτική δυσλειτουργία μετά την COVID-19 καθώς ο κορωνοϊός καταστρέφει τα πεϊκά κύτταρα, όπως τα πνευμονικά κύτταρα και αυτό αποτυπώνεται πλέον σε αρκετές έγκυρες μελέτες.
Όπως είναι ήδη γνωστό, οι ανεμβολίαστοι έχουν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά με COVID-19. Αντίθετα, το εμβόλιο δεν φάνηκε να επηρεάζει ούτε την γονιμότητα, ούτε την στύση των ανδρών. Αυτά είναι τα συμπεράσματα πολυκεντρικής μελέτης από 20 ουρολόγους στις Η.Π.Α. και από το μεγαλύτερο κέντρο Ανδρολογίας της Ρώμης.
Στυτική δυσλειτουργία μετά τη νόσηση COVID-19
COVID-19: Μελέτη του Ανδρολογικού Ινστιτούτου σε 2000 περιστατικά με στυτική δυσλειτουργία
«Τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκε μια αύξηση των περιστατικών με στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο της τάξης του 30%. Η αύξηση αυτή ήταν αρχικά ανεξήγητη με βάση τα προηγούμενα δεδομένα και την εμπειρία μας, έτσι αποφασίσαμε να ελέγξουμε τη συννοσηρότητα των ανδρών που αναζήτησαν βοήθεια για ουρολογικά προβλήματα» τονίζει ο κ. Χρήστος Φλιάτουρας, Επιστημονικός Διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου.
Είναι ήδη γνωστό πως οι βασικές αιτίες της ΣΔ είναι τα αγγειακά προβλήματα και οι παθήσεις που επηρεάζουν την καλή αιμάτωση των γεννητικών οργάνων, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, οι παθήσεις του κυκλοφορικού, κ.α. Όπως προαναφέρθηκε ο ιός εκλεκτικά επιλέγει όργανα όπως οι πνεύμονες που έχουν πλούσια αιμάτωση και οξυγόνο, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις και μεταλλάξεις που οδηγούν σε μια νόσο πολυοργανική, με τις γνωστές θανατηφόρες επιπλοκές.
Όσοι είχαν περάσει COVID-19 είχαν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας
Την τελευταία περίοδο μελετήθηκαν σε ΗΠΑ και Ευρώπη οι πιθανότητες ο κορωνοϊός και η COVID-19 να προκαλεί στυτική δυσλειτουργία, με δεδομένα τα ευρήματα πως ανευρίσκεται σε υποδοχείς των αγγείων του πέους που παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες με τα αγγεία των πνευμόνων. Σε δυο μελέτες 7000 περιστατικών στυτικής δυσλειτουργίας φάνηκε πως οι άνδρες που είχαν μολυνθεί από τον ιό και είχαν COVID-19 είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στυτική δυσκολία.
«Με αφορμή αυτές τις μελέτες» εξηγεί ο Νικόλαος Καρυπίδης, Επιστημονικός Συνεργάτης Ανδρολογικού Ινστιτούτου, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, «σχεδιάσαμε μια αναδρομική έρευνα πάνω σε περιστατικά του Ανδρολογικού Ινστιτούτου τα τελευταία δυο χρόνια σε περίπου δυο χιλιάδες άνδρες που εξετάστηκαν κατά το διάστημα Νοέμβριος 2019 – Νοέμβριος 2021.
Το δείγμα περιλάμβανε άνδρες ηλικίας 25-65 ετών, έγγαμους ή σε σταθερή σχέση. Τα περιστατικά αξιολογήθηκαν με βάση τα κριτήρια του IIEF (International Index of Erectile Function) για πιθανό συσχετισμό με παράγοντες κινδύνου υπεύθυνους για εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας.
Η ελληνική μελέτη για την COVID-19 και τη στυτική δυσλειτουργία
Η μελέτη σχεδιάστηκε και τα περιστατικά χωρίστηκαν σε δυο ηλικιακές ομάδες: Η μια 55-65 ετών και η άλλη 25-35 ετών.
Στην ομάδα της μεγάλης ηλικίας υπήρχαν παράγοντες κινδύνου όπως διαβήτης, υπέρταση, μεταβολικό σύνδρομο, που ως γνωστόν είναι βασικές αιτίες για εμφάνιση Στυτικής Δυσλειτουργίας, μαζί με την ίδια την ηλικία που από μόνη της αποτελεί παράγοντα κινδύνου (μετά τα 40 ένας στους δυο άνδρες έχει αυξημένο κίνδυνο ΣΔ αλλά και εμφράγματος).
Στην ομάδα των νεότερων ανδρών ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου ήταν η ψυχολογική επιβάρυνση, το στρες και ο φόβος αποτυχίας της νεότητας. Σε αυτή την ομάδα δεν είχαμε οργανικά επιβαρυντικά αίτια όπως στην πρώτη ομάδα. Σε παλιότερες μελέτες μας και στην Ελλάδα και διεθνώς, φαίνεται πως οι νέοι άνδρες χωρίς οργανικά αίτια, έχουν σαν αιτία της ΣΔ μόνο το στρες και το άγχος αποτυχίας σε μια νέα σχέση και αυτό αφορά οκτώ στους εκατό νέους άνδρες.
Η ομάδα των νέων ανδρών περιλάμβανε 1000 περιστατικά στην διάρκεια των δυο ετών με σύμπτωμα την ΣΔ. Οι 600 από αυτούς δεν είχαν καμιά φανερή αιτία εκτός από το άγχος αποτυχίας, οι υπόλοιποι 400 όμως είχαν έναν επιπλέον παράγοντα κινδύνου: τη νόσηση από κορωνοϊό. Οι νοσήσαντες ήταν κυρίως ανεμβολίαστοι, οι οποίοι έχει αποδειχθεί ότι έχουν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό σε σχέση με τους εμβολιασμένους.
Οι εργαστηριακές εξετάσεις όπως η μέτρηση της πεϊκής κυκλοφορίας με υπερήχους έδειξαν στην μεν ομάδα με το άγχος φυσιολογική καμπύλη κυκλοφορίας, ενώ στους νοσήσαντες η καμπύλη έδειχνε οργανικό υπόστρωμα, παρόμοιο με τους διαβητικούς και τους υπερτασικούς.
Οι άνδρες που νόσησαν με κορωνοϊό και COVID-19 παρουσίαζαν εικόνα οργανικής νόσου (μείωση της αιμάτωσης και του οξυγόνου κατά 27%, δηλαδή πεϊκό «έμφραγμα»). Στην ίδια ομάδα παρουσιάστηκε μεγαλύτερη, έως και διπλάσια συχνότητα εμφάνισης νόσου Peyronie (ίνωση, δηλ. σκλήρυνση των αγγείων και ουλώδης παραμόρφωση). Η πνευμονική ίνωση είναι συνήθης επιπλοκή της λοίμωξης COVID-19, εξ ου και η αναπνευστική δυσχέρεια που οδηγεί ακόμα και στην διασωλήνωση. Θα πρέπει να φανταστούμε πως ανάλογη βλάβη γίνεται και στα αγγεία των γεννητικών οργάνων που σκληραίνουν και δημιουργούν βαριά αγγειακή ανεπάρκεια (ένα είδος εμφράγματος) με αποτέλεσμα την χρόνια στυτική δυσκολία.
Επιμόλυνση του στυτικού ιστού από κορωνοϊό
Η πεϊκή κυκλοφορία είναι γνωστό πως είναι η πιο πλούσια, σχεδόν ίδια με της καρδιάς και των πνευμόνων, και η συγκέντρωση του ιού παραμένει για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την πρώτη επιμόλυνση της περιοχής. Η δε επιμόλυνση του στυτικού ιστού από κορωνοϊό φαίνεται να δημιουργεί επιπλοκές στο αγγειακό ενδοθήλιο παρόμοιες με αυτές των πνευμόνων. Έτσι δημιουργείται μια αλυσίδα διαταραχών που οδηγεί στην υποξία (έλλειψη οξυγόνωσης) και σε ένα είδος εμφράγματος του πέους με τις προαναφερθείσες δυσάρεστες συνέπειες.
«Τα αποτελέσματα μας αυτά φαίνεται να επιβεβαιώνονται από μεγάλες σειρές, τόσο στην Αμερική, όσο και στην Ευρώπη. Υπάρχει μάλιστα ομάδα μελέτης για σύνταξη κατευθυντήριων οδηγιών που θα τεκμηριώσουν την πιθανότητα η ΣΔ να αποτελεί πρώιμο δείκτη νόσησης πριν ακόμα εμφανιστούν τα συμπτώματα του αναπνευστικού που είναι σαφώς πιο δραματικά.
Η επιστημονική κοινότητα ήδη γνωρίζει πως η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα καρδιακών παθήσεων που εμφανίζεται έναν χρόνο πριν από την ισχαιμία και το έμφραγμα. Είναι πιθανό με τον ίδιο μηχανισμό που δημιουργείται η ισχαιμία στο πέος από άλλα οργανικά αίτια (όπως διαβήτης, υπέρταση, κ.α.), ο κορωνοϊός να προκαλεί ισχαιμία δημιουργώντας παρόμοιες συνθήκες ενός εμφράγματος στο πέος που περνά απαρατήρητο καθώς συγχέεται με ένα απλό άγχος ή τον φόβο της αποτυχίας. Ο άνδρας δεν δίνει την πρέπουσα σημασία, αποδίδοντας την στυτική δυσκολία σε ψυχολογικούς λόγους και παραβλέπει την δυσλειτουργία, χωρίς να αντιλαμβάνεται τις λανθάνουσες βλάβες που μπορούν να οδηγήσουν σε σχεδόν μόνιμη απώλεια της ερωτικής ζωής.
Οι νέοι άνδρες αποκτούν ερωτική δυσκολία ηλικιωμένου
Οι νέοι άνδρες κατά συνέπεια αποκτούν ερωτική δυσκολία ηλικιωμένου. Είναι σαν να γερνούν κατά 20 χρόνια σε μια εβδομάδα. Τα συμπεράσματα των διεθνών μελετών αλλά και της δικής μας, συντείνουν στην άποψη πως αφού το εμβόλιο προφυλάσσει από τη νόσηση και δεν δημιουργεί επιπλοκές, θα είναι παράλογο οι άνδρες να διακινδυνεύουν τον ανδρισμό τους για έναν αβάσιμο φόβο και μια ατεκμηρίωτη μεταφυσική λογική» καταλήγει ο δρ Κωνσταντινίδης.
Διαβάστε επίσης
17 πράγματα που κανείς δεν θα σας πει για την εγκυμοσύνη τα Χριστούγεννα
Πόσο αξιόπιστα είναι τα γρήγορα (rapid) τεστ για την ανίχνευση της Όμικρον; Εννέα ερωταπαντήσεις