Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Οστεοπόρωση: Αυτή είναι η ιδανική μορφή άσκησης

Η οστεοπόρωση δε θεωρείται πλέον αποκλειστική πάθηση των ηλικιωμένων. Μπορεί να παρουσιαστεί και σε νεαρές ηλικίες, όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι, όπως συστηματικά νοσήματα (μεσογειακή αναιμία, νεοπλασίες), ενδοκρινικά (υπερθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης), παρενέργεια από τη συστηματική λήψη φαρμάκων (κορτιζόνη), διατροφικές διαταραχές.

Είναι χρόνια πάθηση των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση στην πυκνότητα και στην ποιότητά τους, με αποτέλεσμα να γίνονται λεπτά και εύθραυστα, άρα να σπάνε με ευκολία. Η κατάλληλη άσκηση, όπως είναι το pilates, δρα βοηθητικά στην οστεοπόρωση, υπό την προϋπόθεση ότι γίνεται από εξειδικευμένο επαγγελματία, φυσικοθεραπευτή, γυμναστή, πιστοποιημένο δάσκαλο pilates, που θα αναλάβει να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ένα πρωτόκολλο εκγύμνασης, σε συνεννόηση πάντα με τον θεράποντα γιατρό.

Στόχοι του εξατομικευμένου πλάνου ασκήσεων είναι:

Η φιλοσοφία της μεθόδου

“Η φιλοσοφία της μεθόδου Pilates αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν ολότητα και θεωρεί ότι όλα τα μέρη, που αποτελούν το σώμα, είναι αλληλένδετα και δρουν συνεργατικά. Από μια ανισορροπία σε ένα τμήμα μπορεί να προκύψει πρόβλημα σε κάποιο άλλο. Θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε το ανθρώπινο σώμα με ένα παιχνίδι domino. Η πτώση ενός κομματιού ακολουθείται από διαδοχική πτώση και των υπόλοιπων τμημάτων, που το αποτελούν”, εξηγεί στο HS η πιστοποιημένη instructor Pilates από την Power Pilates New York (M.Sc. στη Λειτουργική Διαχείριση Τραυματισμών σε Αθλητές και σε Ασκούμενους, Δ.Π.Θ.), Βαρβάρα Ιωαννίδου.

Η φιλοσοφία του Pilates στην οστεοπόρωση είναι “ευθυγραμμίζω, σταθεροποιώ, κινώ”.

“Επιμένουμε αρχικά στην ευθυγράμμιση και στη σταθεροποίηση του σώματος, δουλεύοντας από το κέντρο προς την περιφέρεια. Ενισχύουμε όλες τις μικρές ή μεγάλες αρθρώσεις, ιδιαίτερα αυτές που παρουσιάζουν μεγάλη αστάθεια, όπως την ποδοκνημική, το γόνατο και την ωμική ζώνη. Εστιάζουμε στην έκταση της σπονδυλικής στήλης. Επιμένουμε στη λεπτομέρεια και στη σωστή τεχνικά εκτέλεση των ασκήσεων”, επισημαίνει η κα Ιωαννίδου.

Και καταλήγει: “Χρησιμοποιούμε υποστήριξη όπου χρειάζεται (ειδικά μαξιλάρια, small barrel). Αποφεύγουμε ασκήσεις που έχουν ρολλάρισμα πάνω στη σπονδυλική στήλη (rolling like a ball, roll over, jackknife, short spine, overhead, tower, monkey), καθώς και αυτές που περιλαμβάνουν έντονη στροφή (spine twist, saw). Ιδιαίτερη προσοχή σε όσους έχουν, ήδη, υποστεί ένα κάταγμα στη σπονδυλική στήλη, σε βραχίονα, καρπό ή μηριαίο οστό, όπως και σε αυτούς που προέρχονται από χειρουργείο πχ. ολική αρθροπλαστική ισχίου”.

Exit mobile version