Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Το άγχος προκαλεί φαγούρα; Τι δείχνει νέα μελέτη

agchos-fagoyra

Άτομα που έχουν υπερβολική φαγούρα συνήθως αποδίδουν αυτή την ενόχληση σε κάποιο αλλεργιογόνο, αλλά δεν είναι λίγοι και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αιτία είναι το άγχος τους.

Τελικά, νέα έρευνα δείχνει ότι το άγχος μπορεί να είναι ένα από τα πράγματα που προκαλούν φαγούρα.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ποντίκια για να μελετήσουν τη σχέση ψυχολογικού στρες και αλλεργικών συμπτωμάτων εξετάζοντας κυρίως τα αντισώματα ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE).

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργικού Άσθματος & Ανοσολογίας (AAAAI), τα αντισώματα LgE παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα όταν ο οργανισμός εκτίθεται σε ένα αλλεργιογόνο όπως η σκόνη ή η γύρη. Αυτά τα αντισώματα ταξιδεύουν στα κύτταρα που απελευθερώνουν χημικές ουσίες, προκαλώντας αλλεργική αντίδραση. Αυτή η αντίδραση συνήθως προκαλεί συμπτώματα στη μύτη, στους πνεύμονες, στο λαιμό ή στο δέρμα.

Για τη διεξαγωγή του πειράματος, η ομάδα εξέθεσε μερικά από τα ποντίκια σε άγχος πριν προκαλέσει αλλεργική απόκριση. Παρατήρησαν ότι η αγχωμένη ομάδα ποντικών εμφάνισε σημαντικότερες ενοχλήσεις αλλεργικής αντίδρασης από την άλλη ομάδα ποντικιών που ήταν σχετικά ήρεμα, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής μείωσης στα μακροφάγα θετικά στον αντιφλεγμονώδη προγραμματισμένο συνδετήρα θανάτου 2 (PD-L2), έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που συνήθως αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος από τη θέση μιας αλλεργικής απόκρισης.

Τα αγχωμένα ποντίκια είχαν επίσης αύξηση στα ηωσινόφιλα – έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που χρησιμοποιεί το σώμα κατά τη διάρκεια αλλεργικών αντιδράσεων. Η ομάδα είπε ότι αυτή η αύξηση στα ηωσινόφιλα επιδείνωσε πραγματικά την αντίδραση στα ζώα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι δεν ήταν μόνο το άγχος εκείνη τη στιγμή που οδήγησε σε χειρότερες αντιδράσεις.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η επίδραση του ψυχολογικού στρες στα κύτταρα του ανοσοποιητικού είναι μακροχρόνια και μπορεί να επηρεάσει ακόμη και τα μακροφάγα που διαφοροποιούνται αργότερα», δήλωσε ο Soichiro Yoshikawa, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Juntendo και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Αυτό το φαινόμενο, που αναφέρεται ως «μνήμη στρες», υποδηλώνει ότι το έντονο στρες αφήνει ένα παρατεταμένο αποτύπωμα στα κύτταρα του ανοσοποιητικού, επηρεάζοντας τη λειτουργία τους και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη ασθενειών».

photo shutterstock

Διαβάστε επίσης

Kale ή σπανάκι; Συγκρίνετε τα οφέλη

Εμμηνόπαυση και σεξ: Ανατροπή σε κατεστημένες ιδέες και μύθους

Exit mobile version