Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

«Έρως: Από το ήμισυ στο όλον», μια ανοιχτή δωρεάν δράση ψυχοεκπαίδευσης

imisy

Με θέμα «Έρως: Από το ήμισυ στο όλον», οργανώνεται στην Θεσσαλονίκη, μια ανοιχτή στο ευρύ κοινό, δωρεάν δράση ψυχοεκπαίδευσης για θέματα σχέσεων και προστασίας από τη βία.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε την έμφυλη και την ενδοοικογενειακή βία; Τι είναι αυτό που μας οδηγεί σε λάθος επιλογές στις ερωτικές σχέσεις; Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τα δυσλειτουργικά μοτίβα επιλογής συντρόφου και να προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία; Πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε υγιείς σχέσεις; Είναι αλήθεια ή μύθος το ότι «είμαστε μισά που ψάχνουμε το συμπλήρωμα μας»;

Έρως: Από το ήμισυ στο όλον

Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά -και όχι μόνο- αναμένεται να δοθούν στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Έρως: Από το ήμισυ στο όλον», που απευθύνεται στο ευρύ κοινό και θα πραγματοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου (10:00-18:00 Imperial Port Thessaloniki, 26ης Οκτωβρίου 59).

Ουσιαστικά, η ημερίδα συνιστά μια δωρεάν δράση πρόληψης που στοχεύει στην ψυχοεκπαίδευση του κοινού σε ζητήματα υγιούς σχετίζεσθαι, στην προστασία κατά της ενδοικογενειακής βίας και στην ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας. Η εκδήλωση είναι προσβάσιμη σε άτομα με κινητική και ακουστική αναπηρία.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η διοργανώτρια της ημερίδας, αναπτυξιακή ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Gestalt, Μαρία Σγούρου, σημειώνει: «Η δυστοπική επικαιρότητα, γεμάτη από έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, γεμάτη από ανθρώπινο πόνο, τραύμα, ακόμα και θάνατο, μας υπενθυμίζει, καθημερινά πως δεν γνωρίζουμε τον τρόπο για να σχετιζόμαστε υγιώς. Η τοξικότητα και η βία εντός των διαπροσωπικών σχέσεων -βία λεκτική, συναισθηματική, σωματική- και το πλήθος των ανθρώπων, οι οποίοι την υφίστανται, καθιστούν το συγκεκριμένο ζήτημα, θέμα ασφάλειας. Ασφάλειας, κυρίως, των ατόμων με τις πιο εύθραυστες ιδιοσυγκρασίες, των γυναικών, των θηλυκοτήτων αλλά και των ανδρών, μιας και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πέφτουν θύματα βίας, στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα ψυχολογίας και ψυχικής υγείας. Όμως, δεν θα είχε κανένα νόημα για εμάς να δημιουργούμε εκδηλώσεις με δυσπρόσιτο κόστος. Για την ακρίβεια, πιστεύουμε ότι οι εκδηλώσεις τέτοιου τύπου χρειάζεται να έχουν μηδενικό κόστος. Μας αφορά να είναι ανοιχτές και προσιτές στον οποιονδήποτε τις χρειάζεται και η έρευνα δείχνει πως οι άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα είναι εκείνοι που μας χρειάζονται περισσότερο. Για τον λόγο αυτό, διοργανώνουμε αυτή τη δωρεάν ημερίδα, η θεματολογία της οποίας αφορά τον έρωτα και τις σχέσεις, γιατί έχουμε παρατηρήσει ραγδαία αύξηση της τοξικότητας εντός των ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων. Η τελευταία, μάλιστα, τείνει να γίνεται αιτία πρόκλησης σοβαρών ψυχικών αλλά και σωματικών βλαβών για όσους την υφίστανται».

Ποια είναι τα θέματα που θα συζητηθούν στην εκδήλωση;

«Θα συζητήσουμε για την οριοθέτηση στις σχέσεις, για το πώς δομούμε δυσλειτουργικά μοτίβα επιλογής συντρόφου και πώς μπορούμε να αλλάξουμε αυτά τα μοτίβα. Θα μιλήσουμε για τις αγχώδεις διαταραχές και πώς αυτές επηρεάζουν τον έρωτα. Θα συζητήσουμε τη νομική προστασία, όταν τη χρειάζεται κάποιος/α έναντι της έμφυλης βίας εντός των σχέσεων. Θα συζητήσουμε για τη φιλοσοφία του έρωτα, πώς από τους αρχαίους φιλοσόφους μέχρι σήμερα μπορούμε να διδαχθούμε ούτως ώστε να κάνουμε σωστότερες επιλογές στον έρωτα. Θα μιλήσουμε για ζευγάρια τα οποία είναι τοξικά, για συνδυασμούς ανθρώπων που καλύτερα θα ήταν να μη γίνονται προκειμένου να προληφθούν οι άσχημες εξελίξεις εντός των σχέσεων. Και στο τέλος θα έχουμε και ένα βιωματικό εργαστήριο για να ζούμε όλη μας τη ζωή γεμάτη ενθουσιασμό και έρωτα και να μπορούμε να βρίσκουμε τον έρωτα στο κάθε τι», απαντά η κ. Σγούρου.

Τι είναι αυτό που μας οδηγεί να δημιουργούμε δυσλειτουργικά μοντέλα, να κάνουμε λάθος επιλογές στις ερωτικές σχέσεις με συνέπεια την τοξικότητα και τη βία;

«Είναι κυρίως εμπειρίες από το παρελθόν μας, οι οποίες είναι ατελείς, οι οποίες είναι τραυματικές. Είναι το ότι δεν λάβαμε αρκετή φροντίδα καθώς μεγαλώναμε και ουσιαστικά επαναλαμβάνουμε αυτά τα “ατάιστα” μοτίβα, προσπαθώντας με καταναγκαστικό τρόπο να τα “χορτάσουμε”, να τα “ταΐσουμε”, μέσα από ανθρώπους που στην πραγματικότητα είναι πρόσφοροι. Γι’ αυτό συμβαίνει να εμφανίζεται ένας σωστός άνθρωπος στη ζωή μας και να τον απορρίπτουμε. Γιατί δεν είμαστε συνηθισμένοι να παίρνουμε αγάπη, δεν γνωρίζουμε πώς να συμπεριφερθούμε μέσα σε ένα υγιές αγαπητικό πλαίσιο. Ξέρουμε μόνο το δυσλειτουργικό, αυτό είναι το οικείο, οπότε αυτό τείνουμε να επαναλαμβάνουμε», εξηγεί η κ. Σγούρου.

Πώς μπορούμε να το αποφύγουμε ή να το προλάβουμε αυτό; Πώς μπορούμε να «διορθώσουμε» τον εαυτό μας ώστε να κάνουμε σωστές επιλογές;

«Αρχικά χρειάζεται αύξηση της επίγνωσής μας, χρειάζεται να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε με τον εαυτό μας σχετικά με τους λόγους που καταλήγουμε να κάνουμε τέτοιες επιλογές. Αρχικά να αναγνωρίσουμε ότι κάνουμε αυτές τις κακές επιλογές. Έπειτα να βουτήξουμε βαθιά μέσα μας και να δούμε για ποιον λόγο τις κάνουμε και τρίτον να δείξουμε λίγη συγκράτηση. Να προσπαθούμε να συγκρατούμε τον εαυτό μας από το να άγεται και να φέρεται από τα έντονα συναισθήματα και να βάζουμε ως προτεραιότητα την ψυχική μας ηρεμία παρά τους φλογερούς έρωτες. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ σε αυτό. Χρειάζεται να μη διστάζουμε να λάβουμε βοήθεια για ερωτικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουμε και εννοείται να μην χανόμαστε από πηγές κοινωνικής υποστήριξης, δηλαδή από ανθρώπους που εμπιστευόμαστε στο περιβάλλον μας και μπορούμε να μιλάμε μαζί τους για τέτοιους σκοπέλους και να μας προστατεύουν», σημειώνει η κ. Σγούρου.

Είναι μύθος ή πραγματικότητα ότι είμαστε μισά που ψάχνουμε το άλλο μισό στις σχέσεις μας;

«Στην πραγματικότητα όχι, δεν είμαστε μισά. Είμαστε ήδη ολόκληρα, που απλά χρειάζεται να βρούμε ένα άλλο ολόκληρο και να κυλήσουμε μαζί. Ωστόσο, οι άνθρωποι τείνουν να αντιμετωπίζουν ους εαυτούς τους σαν ημιτελείς, σαν ατελείς, ακριβώς επειδή τους έχει λείψει η αγάπη και τα σωστά πρότυπα κατά τη διάρκεια του μεγαλώματός τους. Η ψυχοθεραπεία αυτό προσπαθεί να μας κάνει, προσπαθεί να μας γεμίσει στα μέρη που δεν έχουμε γεμίσει ως παιδιά. Κι έτσι ως γεμάτα και ολόκληρα πλέον να κάνουμε και σωστότερες επιλογές ζωής», απαντά η κ. Σγούρου.

Διαβάστε επίσης

Αύξηση 50% στις αμοιβές των γιατρών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ)

Γονιμότητα: Ένας πλήρης οδηγός διατροφής

Exit mobile version