Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Διαβήτης και απώλεια βάρους: Τι πρέπει να προσέχετε

diavitis-kai-apoleia-varoys

Ο διαβήτης έχει άμεση σχέση με το βάρος του σώματος και σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει ακούσια απώλεια βάρους.

Έχετε δει ποτέ φίλο ή μέλος της οικογένειας, που έχει διαγνωστεί με διαβήτη, να χάνει ξαφνικά βάρος; Αν και το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει τον διαβήτη, ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί επίσης να προκαλέσει απώλεια κιλών.

Ο διαβήτης είναι μια μεταβολική ασθένεια που προκαλεί υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ή επίπεδα γλυκόζης. Ο μη ελεγχόμενος διαβήτης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ακούσια απώλεια βάρους.

Διαβήτης και απώλεια βάρους: Ποια είναι η σχέση;

Όταν κάποιος έχει διαβήτη, το σώμα του δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ή σακχάρου από τα τρόφιμα είτε λόγω ανεπαρκούς παραγωγής ινσουλίνης είτε λόγω ακατάλληλης λειτουργίας ινσουλίνης.
Χωρίς αρκετή ινσουλίνη για να βοηθήσει τη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα για ενέργεια, το σώμα αρχίζει να καίει λίπος και μυς για καύσιμο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους. Η συχνή ούρηση και η αυξημένη απώλεια υγρών συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.

Είναι καλό για τους διαβητικούς να χάσουν βάρος;

Αν και η απώλεια βάρους μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τα άτομα με διαβήτη, η προσέγγιση για την απώλεια βάρους θα πρέπει να είναι ασφαλής και βιώσιμη. Η ακραία ή ξαφνική απώλεια βάρους μπορεί να είναι επιβλαβής. Μερικοί λόγοι για τους οποίους η απώλεια βάρους μπορεί να είναι ευεργετική για τους διαβητικούς περιλαμβάνουν:

Πώς μπορώ να σταματήσω την απώλεια βάρους από τον διαβήτη;

Εάν δεν προσπαθείτε να χάσετε βάρος και εξακολουθείτε να χάνετε λίγο, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να αποφύγετε τον κίνδυνο. Για να αποτρέψετε την απώλεια βάρους που σχετίζεται με τον διαβήτη, ακολουθούν ορισμένοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να το διαχειριστείτε:

Η φαρμακευτική αγωγή για τον διαβήτη προκαλεί απώλεια βάρους;

Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη μπορεί να προκαλέσουν απώλεια βάρους ως παρενέργεια. Αυτά περιλαμβάνουν από του στόματος φάρμακα όπως αναστολείς SGLT2 και αγωνιστές υποδοχέα GLP-1. Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν είτε προάγοντας την απέκκριση γλυκόζης μέσω των ούρων, είτε μειώνοντας την όρεξη. Ωστόσο, δεν προκαλεί απώλεια βάρους κάθε φάρμακο που παίρνετε για τον διαβήτη και το αποτέλεσμα μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Μιλήστε με τον γιατρό σας πριν υποψιαστείτε οτιδήποτε ή κάνετε οποιαδήποτε ενέργεια.

Πώς να χάσετε βάρος με υγιεινό τρόπο;

Εάν θέλετε να χάσετε βάρος με υγιεινό τρόπο ως διαβητικός, ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν:

1. Τρώτε μια υγιεινή διατροφή
Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τρόφιμα φιλικά προς τον διαβήτη που είναι υγιεινά και σας βοηθούν να χάσετε βάρος. Τρώτε πολλά φρούτα, λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή λίπη. Στοχεύστε στον έλεγχο της μερίδας και παρακολουθήστε την πρόσληψη υδατανθράκων, για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

2. Κάντε σωματική δραστηριότητα
Ασχοληθείτε με τακτική σωματική δραστηριότητα εάν θέλετε να χάσετε βάρος ενώ διατηρείτε υπό έλεγχο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Μπορείτε να ενσωματώσετε αερόβιες ασκήσεις και ασκήσεις ενδυνάμωσης στη ρουτίνα της φυσικής σας κατάστασης. Ξεκινήστε αργά και χτίστε σταδιακά την ένταση και τη διάρκεια των προπονήσεων σας. Επιδιώξτε τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα, όπως γρήγορο περπάτημα, κολύμπι ή ποδηλασία.

3. Μιλήστε με το γιατρό σας
Ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος είναι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, ειδικά εάν έχετε διαβήτη. Θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα εξατομικευμένο σχέδιο απώλειας βάρους που θα λαμβάνει υπόψη τις ατομικές σας ανάγκες και τους δικούς σας στόχους υγείας.

4. Παρακολουθήστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Κρατήστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας υπό έλεγχο εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Πρέπει να είστε προσεκτικοί εάν κάνετε διατροφικές αλλαγές ή αυξάνετε τη σωματική δραστηριότητα που μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

5. Κοιμηθείτε επαρκώς
Πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στον επαρκή ύπνο εάν θέλετε να χάσετε βάρος χωρίς να επηρεάσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα ορμονών που σχετίζονται με την πείνα και τον κορεσμό, οδηγώντας ενδεχομένως σε αύξηση βάρους. Θα πρέπει να κοιμάστε τουλάχιστον 7-8 ώρες κάθε μέρα.

Διαβάστε επίσης

Γυναικομαστία: Μία ιδιαίτερη κατάσταση που ξεκινά ακόμα και από την παιδική ηλικία

Οι χρησμοί των Δελφών, ο ανταγωνισμός της κάνναβης και τα λεφτά του RRF

Exit mobile version