Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Αλάτι: 10 εναλλακτικές για να το αποφύγετε

Αλάτι: 10 εναλλακτικές για να το αποφύγετε

Τα τελευταία χρόνια οι συστάσεις για το αλάτι έχουν γίνει πιο αυστηρές. Τα ευρήματα των επιστημονικών μελετών, σε συνδυασμό με την καθ’ ημέρα κλινική πράξη, δείχνουν ξεκάθαρα ότι πρέπει να το περιορίσουμε, καθώς η υπερκατανάλωσή του ενέχει κινδύνους για την υγεία. Γιαυτό ακολουθούν 10 εναλλακτικές, που νοστιμίζουν τα φαγητά.

Στόχος είναι να περιορίσουμε τα τρόφιμα που περιέχουν αλάτι (π.χ. αλμυρά τυριά, κονσέρβες, παστά), αλλά και το επιτραπέζιο αλάτι, που προσθέτουμε εμείς οι ίδιοι στα φαγητά και στις σαλάτες μας, βρίσκοντας υγιεινές και γευστικές λύσεις.

Αλάτι: 10 εναλλακτικές 

Οι παρακάτω εναλλακτικές προσθέτουν γεύση στη διατροφή μας. Παράλληλα αυξάνουν την περιεκτικότητα των συνταγών μας σε ωφέλιμα συστατικά, όπως είναι, για παράδειγμα, τα αντιοξειδωτικά.

Λεμόνι: Από τις πιο αγαπημένες ξινές γεύσεις, το λεμόνι δίνει στα φαγητά και στις σαλάτες μας όχι μόνο ευχάριστη γεύση, αλλά και μια σημαντική δόση βιταμίνης C.

Άνηθος: Με τη δυνατή και χαρακτηριστική γεύση του, ταιριάζει τέλεια σαν προσθήκη σε τυρί cottage, μέσα σε πατατοσαλάτα, αλλά και στο μαγείρεμα κόκκινου κρέατος (π.χ. μπριζόλα ή ψαρονέφρι).

Βασιλικός: Γλυκός και «πιπεράτος», ο βασιλικός μπορεί να καλλιεργηθεί ακόμη και στο μπαλκόνι μας! Τον προσθέτουμε σε σάλτσες για ζυμαρικά, σε σαλάτες και σε σπιτικές πίτσες.

Ρίγανη: Τη βρίσκουμε σε αφθονία στην χώρα μας. Η ζεστή, αρωματική και ελαφρά πικρή γεύση της ρίγανης ταιριάζει σε σαλάτες, σε φαγητά κατσαρόλας και σε μαρινάδες.

Τζίντζερ: Πιπεράτο, με ελαφριά λεμονάτη και γλυκιά γεύση, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε είτε φρέσκο, είτε σε μορφή σκόνης. Αποτελεί ιδανική προσθήκη σε σούπες, σε σος για σαλάτες, ακόμη και σε κομπόστες.

Κόλιανδρος: Με γεύση που μοιάζει με εκείνη του μαϊντανού, τα φρέσκα φύλλα κόλιανδρου είναι καλό να προτίθενται προς το τέλος του μαγειρέματος, σε συνταγές όπως οι σάλτσες και οι σούπες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο τα φύλλα όσο και οι σπόροι του κόλιανδρου έχουν αντιοξειδωτική και αντιμυκητιασική δράση.

Θυμάρι: Έχοντας χαρακτηριστικό «γήινο» άρωμα, το θυμάρι συνοδεύει τέλεια φαγητά κατσαρόλας, ενώ μπορεί να δώσει χαρακτηριστική γεύση στα περισσότερα κρεατικά, όπως είναι το κοτόπουλο και το κυνήγι, αλλά και στα ψητά λαχανικά.

Δενδρολίβανο: Γνωστό και ως αρισμαρί, το δενδρολίβανο μπορεί να υπερκαλύψει το άρωμα των υπόλοιπων μυρωδικών. Χρησιμοποιείται στην παρασκευή γλυκών του κουταλιού, ενώ ταιριάζει ιδανικά στις πατάτες και στο αρνί του φούρνου.

Κουρκουμάς: Με το χαρακτηριστικό έντονο κίτρινο χρώμα του, το συγκεκριμένο μπαχαρικό δίνει γεύση στα φαγητά μας, ενώ παράλληλα μας εφοδιάζει με κουρκουμίνη, το κύριο δραστικό συστατικό με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Γλυκιά πάπρικα: Με πιο ήπια και γλυκιά γεύση από το πιπέρι καγιέν, ταιριάζει ωραία σε πιάτα που περιέχουν κοτόπουλο και ψάρι, αλλά και σε ψητές γλυκοπατάτες.

*Κωσταλένια Καλλιανιώτη διατροφολόγος

Διαβάστε επίσης

ΕΟΔΥ: Σε έξαρση ο ιός κοξάκι στην Ελλάδα – Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

CLA: Τι δείχνουν οι μελέτες, τι πρέπει να ξέρετε

Exit mobile version