Οι ξηροί καρποί μπορεί να είναι το μυστικό συστατικό που αναζητούσατε στην προσπάθεια που κάνετε για απώλεια βάρους.
Όλοι γνωρίζουμε ότι όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος, δεν είναι μόνο η ποσότητα του φαγητού που περιορίζεται. Το θέμα είναι να τρώμε σωστά και οι ξηροί καρποί είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς η σωστή διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες – δύο θρεπτικά συστατικά που αυξάνουν τον κορεσμό και έτσι αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λίπη, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συσσώρευσης λίπους στο σώμα. Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί επίσης να αυξήσει τη θερμογένεση, δηλαδή καίτε περισσότερες θερμίδες.
Έχουν όμως όλοι οι ξηροί καρποί την ίδια δράση όταν μιλάμε για απώλεια βάρους; Η σύντομη απάντηση είναι όχι. Αν και όλοι προσφέρουν διατροφικά οφέλη, ορισμένοι ξηροί καρποί συμβάλλουν περισσότερο στις προσπάθειες αδυνατίσματος.
1. Καρύδια
Έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση καρυδιών αλλάζει την ενεργοποίηση ενός συγκεκριμένου τμήματος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον περιορισμό σε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
2. Φιστίκια
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτός ο πλούσιος σε θερμίδες και πρωτεΐνες ξηρός καρπός μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ή να διαχειριστείτε το βάρος σας. Η κατανάλωση φιστικιών αυξάνει το πεπτίδιο YY, μια ορμόνη που μειώνει την όρεξη και αυξάνει το αίσθημα πληρότητας, μειώνοντας στην ουσία την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνετε.
3. Αμύγδαλα
Οι ερευνητές βρήκαν ότι η κατανάλωση περισσότερων από 42,5 γραμμαρίων αμυγδάλων ημερησίως μείωσε σημαντικά τη χοληστερόλη LDL και τη διαστολική αρτηριακή πίεση και ότι τα αμύγδαλα μείωσαν σημαντικά τη μέση μάζα σώματος και λίπος σε σύγκριση με δίαιτες ελέγχου. Τα αμύγδαλα είναι επίσης εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών και μαγνησίου.
4. Φιστίκια Αιγίνης
Όταν ανοίγετε τα φιστίκια Αιγίνης, επιβραδύνεται ο ρυθμός κατανάλωσης, οπότε απολαμβάνετε κάθε φιστίκι και έχετε τον έλεγχο της μερίδας. Έχουν χαμηλότερες θερμίδες από άλλους ξηρούς καρπούς.
5. Κάσιους
Τα κάσιους είναι μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, με το 20% της ημερήσιας αξίας να βρίσκεται σε 28 γραμμάρια.
6. Φουντούκια
Διαβάστε επίσης
Εμβολιασμοί COVID-19: Αυξημένη η ζήτηση, ξεκινούν σήμερα για τα παιδιά με το νέο μονοδύναμο εμβόλιο
Eξέταση αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο των ωοθηκών σε πρώιμο στάδιο