Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

4 πράγματα που τρώτε και σας προκαλούν κούραση και εξάντληση

Healthstories 4 πράγματα που τρώτε και σας προκαλούν κούραση και εξάντληση

Τα τρόφιμα που τρώτε, ακόμα και κάποια πολύ υγιεινά, ή κάποια ροφήματα μπορεί να είναι ένας λόγος που αισθάνεστε κούραση και εξάντληση.

Οι ειδικοί λένε ότι τα θρεπτικά τρόφιμα και ποτά προσφέρουν την ενέργεια που χρειάζεστε για να παραμείνετε δραστήριοι και να κάνετε πράγματα που αγαπάτε. Κι όμως, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να σας στερούν ενέργεια.

4 πράγματα που τρώτε και σας προκαλούν κούραση και εξάντληση

1. Φρούτα και λαχανικά

Ναι, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι υπέροχα για εσάς—αλλά είναι επίσης χαμηλά σε θερμίδες και η μη κατανάλωση τροφών με αρκετές θερμίδες, όπως όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί και άπαχες πρωτεΐνες, μπορεί να σας στερούν την ενέργεια. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients διαπίστωσε ότι αν τρώτε συνεχώς τροφές χαμηλών θερμίδων αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, διατροφικές ελλείψεις και έλλειψη ενέργειας.

«Η κατανάλωση τροφών υψηλού όγκου που είναι χαμηλές σε θερμίδες μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι επειδή χορταίνετε σωματικά αλλά δεν δίνετε στο σώμα σας την ενέργεια που χρειάζεται», λέει στο BestLife   η διαιτολόγος Kelsey Kunik, RDN. «Πολλές τροφές υψηλού όγκου και χαμηλών θερμίδων, όπως τα φυλλώδη πράσινα, το μπρόκολο και άλλα λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε άμυλο, ακόμα και τροφές όπως το ποπ κορν, έχουν πολύ όγκο, αλλά όχι αρκετές θερμίδες για να σας δώσουν ενέργεια».

2. Ροφήματα με ζάχαρη

Δεν είναι μυστικό ότι τα πρόσθετα σάκχαρα είναι επιβλαβή για την υγεία σας. Τα πρόσθετα σάκχαρα που βρίσκονται σε οτιδήποτε, από δημητριακά πρωινού και χυμούς μέχρι γλυκά και αναψυκτικά, αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτης, παχυσαρκία, υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστική έκπτωση και καρκίνο.

Επιπλέον, τα πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να προκαλέσουν κόπωση λόγω της αρνητικής τους επίδρασης στην ποιότητα του ύπνου , σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Lifestyle Medicine . Οι ερευνητές συνιστούν ότι τα πρόσθετα σάκχαρα δεν αποτελούν περισσότερο από το 10% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων σας για βέλτιστη υγεία.

3. Αρτοσκευάσματα

Όταν πείνας, το να αρπάξεις κάτι που εγγυάται ότι θα είναι νόστιμο, όπως ένα μάφιν ή μια τυρόπιτα, είναι δελεαστικό. Ωστόσο, τα αρτοσκευάσματα αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα και επεξεργασμένους υδατάνθρακες και είναι απαλλαγμένα από θρεπτική αξία όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και λίπη. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση τους θα προκαλέσει μια προσωρινή απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα πριν από μια επακόλουθη ενεργειακή κατάρρευση, και έτσι θα αισθάνεστε κουρασμένοι και χωρίς ενέργεια.

«Τα επεξεργασμένα αρτοσκευάσματα όπως τα μάφινς, τα κέικ και τα μπισκότα έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε ραφιναρισμένο αλεύρι και πρόσθετη ζάχαρη ενώ έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη», εξηγεί η Kunik. «Η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες χωρίς πρωτεΐνη και φυτικές ίνες για να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της πέψης αυτής της ζάχαρης, οδηγεί σε ένα κύμα απελευθέρωσης ενέργειας, το οποίο μπορεί να σας κάνει να νιώθετε καλά για περίπου μία ώρα, αλλά μετά από αυτό, έρχεται η κούραση”.

4. Ενεργειακά ποτά

Κοιτάξτε στο ψυγείο σχεδόν σε οποιοδήποτε ψιλικατζίδικο ή σούπερ μάρκετ και θα δείτε πολλά προϊόντα ενεργειακών ποτών που ισχυρίζονται ότι θα είστε σε εγρήγορση. Ωστόσο, αυτές είναι απλώς έξυπνες τακτικές μάρκετινγκ. Τα περισσότερα ενεργειακά ποτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση ενεργειακών ποτών μπορεί να βλάψει την ποιότητα του ύπνου, να οδηγήσει σε κόπωση και να προκαλέσει ενεργειακές διαταραχές.
“Ενώ είναι γνωστό ότι η καφεΐνη ενισχύει την ενέργειά σας, η υπερβολική ποσότητα της μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση. Εκτός από τη διαταραχή του ύπνου σας, οι ερευνητές λένε ότι η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κόπωση την επόμενη μέρα”, λέει η Kunik.

Διαβάστε επίσης

Γιατί κλαίω στον ύπνο μου; Τι μπορεί να κρύβει το κλάμα

Δωρεάν έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας – Πρόσκληση προς διαγνωστικά κέντρα και γιατρούς

Exit mobile version