Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Έχετε νεύρα όταν αισθάνεστε πείνα και δεν τρώτε; Μύθος ή πραγματικότητα;

Healthstories Έχετε νεύρα όταν αισθάνεστε πείνα και δεν τρώτε; Μύθος ή πραγματικότητα;

Έχετε νεύρα όταν αισθάνεστε πείνα αλλά δεν τρώτε, είτε γιατί κάνετε δίαιτα, είτε γιατί το ψυγείο είναι άδειο; Σας έχει συμβεί πιθανότατα και έχετε ακούσει κι άλλους να νιω΄θουν το ίδιο. Είναι μύθος ή πραγματικότητα;

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα κάνουν τους ανθρώπους πιο παρορμητικούς, θυμωμένους και επιθετικούς, αλλά υπήρχαν ελάχιστα αδιάσειστα στοιχεία ότι αυτό συμβαίνει πραγματικά.

Τώρα νέα έρευνα επιβεβαίωσε ότι το φαινόμενο όντως υπάρχει στην καθημερινή ζωή. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS ONE, είναι η πρώτη που διερευνά πώς η πείνα επηρεάζει τα συναισθήματα των ανθρώπων σε καθημερινό επίπεδο.

Νεύρα και πείνα

«Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε ότι το να πεινάμε μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά μας, αλλά παραδόξως ελάχιστη επιστημονική έρευνα έχει επικεντρωθεί στο να είμαστε «πεινασμένοι»», λέει στο webmd.com ο επικεφαλής συγγραφέας Viren Swami, καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin.

Στο Πανεπιστήμιο Επιστημών Υγείας Karl Landsteiner στην Αυστρία “στρατολόγησαν” 64 άτομα από την Κεντρική Ευρώπη σε ένα πρόγραμμα 21 ημερών και τους ζήτησαν να αναφέρουν τα συναισθήματά τους σε μια εφαρμογή smartphone πέντε φορές την ημέρα. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα επίπεδα πείνας, θυμού, ευερεθιστότητας, ευχαρίστησης και διέγερσης.

Ο θυμός βαθμολογήθηκε σε μια κλίμακα 5 βαθμών, αλλά η ομάδα εξήγησε ότι τα αποτελέσματα της πείνας είναι απίθανο να είναι απλώς θυμός, γι’ αυτό ρώτησαν επίσης για την ευερεθιστότητα και, για να αποκτήσουν μια πιο ολιστική άποψη των συναισθημάτων, επίσης για την ευχαρίστηση και τη διέγερση.

Οι ερευνητές ρώτησαν επίσης για τις διατροφικές συμπεριφορές τις προηγούμενες τρεις εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας των κύριων γευμάτων και σνακ, της υγιεινής διατροφής, του αισθήματος πείνας και των διατροφικών συμπεριφορών.

«Αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν ενδείξεις ότι τα καθημερινά επίπεδα πείνας συνδέονται με αρνητικά συναισθήματα και υποστηρίζουν την έννοια του να είσαι «πεινασμένος».

«Τα αποτελέσματα ήταν σημαντικά», ανέφεραν οι ερευνητές, «ακόμα και αφού ελήφθησαν υπόψη δημογραφικοί παράγοντες», όπως η ηλικία και το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος , η διατροφική συμπεριφορά και τα ατομικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας.

Οι συγγραφείς είπαν ότι τα ευρήματά τους «υποδηλώνουν ότι η εμπειρία του πεινασμένου είναι πραγματική, στο βαθμό που η πείνα συσχετίστηκε με μεγαλύτερο θυμό και ευερεθιστότητα και χαμηλότερη ευχαρίστηση».

Αν και η πλειονότητα των συμμετεχόντων (55%) δήλωσαν ότι έδιναν προσοχή στην ένταση της πείνας, μόνο το 23% είπε ότι ήξερε πότε είχε χορτάσει και μετά σταμάτησε να τρώει, ενώ το 63% είπε ότι μπορούσε να καταλάβει πότε είχε χορτάσει, αλλά μερικές φορές συνέχιζε να τρώει. Λίγοι (4,7%) άνθρωποι είπαν ότι δεν μπορούσαν να καταλάβουν πότε ήταν χορτάτοι.

Διαβάστε επίσης

Αλκοόλ: Πώς επηρεάζει την όρεξη;

37χρονη έχει γεννήσει 12 παιδιά σε 12 χρόνια και θέλει να αποκτήσει κι άλλα

Exit mobile version