Αναρωτιέστε τι είναι η δίαιτα 80/20; Αν θελήσατε ποτέ να χάσετε λίγο βάρος ή απλώς να βελτιώσετε τη διατροφή σας, πιθανότατα έχετε δοκιμάσει πολλές δίαιτες. Φυσικά, οι περισσότερες καταλήγουν να είναι πολύ περιοριστικές, με αποτέλεσμα, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων τις εγκαταλείπει μέσα σε ένα ή δύο μήνες. Αλλά υπάρχει μια δίαιτα που δεν είναι τόσο εντατική. Σε αντίθεση με πολλές άλλες σύγχρονες δίαιτες, αυτή η δίαιτα έχει να κάνει με την εξεύρεση ισορροπίας.
Είστε έτοιμοι να τη δοκιμάσετε; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε: ποια είναι η δίαιτα με τον κανόνα 80/20 και πώς μπορείτε να την εφαρμόσετε με ασφαλή, υγιεινό τρόπο.
Η δίαιτα 80/20 ακολουθεί την αρχή της κατανάλωσης υγιεινών τροφών τις περισσότερες φορές. Δεν απαιτεί να κόψεις ολόκληρες ομάδες τροφίμων ή να αγοράσεις ειδικά συστατικά για πολύπλοκες συνταγές. Η έλλειψη δομής επιτρέπει επίσης μεγάλη ευελιξία, η οποία μπορεί να καταστήσει ευκολότερη την επιτυχία της δίαιτας μακροπρόθεσμα, εξηγεί στο fitandwell.com, η διατροφολόγος Edibel Quintero.
Επικεντρώνεται σε μια καλά ισορροπημένη διατροφή
Η δίαιτα 80/20 είναι μια μορφή ευέλικτης δίαιτας που βασίζεται στην κατανάλωση θρεπτικών τροφών κατά 80% και κατά 20% έχεις την ελευθερία να τρως ό,τι σε ευχαριστεί. Μερικοί άνθρωποι, μπορεί να το ερμηνεύσουν αυτό ως να τρώνε πολύ υγιεινά τρόφιμα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και να έχουν τις αγαπημένες τους λιχουδιές τους το Σαββατοκύριακο, ενώ άλλοι μπορεί να επιτρέπουν μια λιχουδιά κάθε δεύτερη μέρα. Δεν υπάρχει ένας «σωστός» τρόπος να ακολουθήσεις το μοτίβο αυτό.
Η υγιεινή διατροφή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της δίαιτας 80/20. Αντί για ένα υπερβολικά δεσμευτικό πρόγραμμα διατροφής, η δίαιτα 80/20 έχει περισσότερο μια ευέλικτη προσέγγιση. Βασίζεται στην κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, λαχανικών, γαλακτοκομικών και άπαχων πρωτεϊνών.
Είναι εύκολο να εγκαταλείψεις μια δίαιτα όταν περιορίζει τα αγαπημένα σου φαγητά. Αλλά το περιστασιακό κομμάτι από μια τούρτα γενεθλίων, ένα ποτήρι κρασί ή ένα πακέτο πατατάκια είναι απολύτως εντάξει. Με την ευέλικτη προσέγγιση της δίαιτας 80/20, μπορείς ακόμα να τρως αυτά τα τρόφιμα αρκεί να τρως υγιεινά τις περισσότερες φορές.
Η καταμέτρηση είναι προαιρετική
Μπορεί να είναι κουραστικό να μετράς μακροθρεπτικά συστατικά ή να παρακολουθείς κάθε θερμίδα. Αν και η τήρηση κάποιου είδους ημερολογίου τροφίμων μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις στη δίαιτα 80/20, δεν είναι απαίτηση όπως συμβαίνει με άλλες δίαιτες. Έχεις την ευελιξία να ακολουθήσεις τη δική σου προσέγγιση, να τρως κυρίως υγιεινές τροφές και τις περίεργες λιχουδιές χωρίς να ξοδεύεις όλο τον χρόνο σου διαβάζοντας ετικέτες και μετρώντας όλες τις θερμίδες σου.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άλλα διατροφικά πρότυπα
Μερικές φορές οι δίαιτες μπορεί να είναι δύσκολο να προσαρμοστούν εάν έχεις άλλες διατροφικές ανάγκες ή προτιμήσεις. Για παράδειγμα, οι vegans που ακολουθούν δίαιτα κετο μπορεί να έχουν ένα πολύ περίπλοκο πρόγραμμα γευμάτων. Είτε έχεις τροφικές αλλεργίες, είτε αποφεύγεις ορισμένες ομάδες τροφίμων είτε έχεις θρησκευτικές ή πολιτιστικές προτιμήσεις τροφίμων, όλα αυτά μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν στο μοτίβο διατροφής 80/20.
Ποια είναι τα μειονεκτήματα της δίαιτας 80/20;
Όσον αφορά την τήρηση μιας δίαιτας, ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται πολύ αυστηρούς κανόνες για να την ακολουθήσουν. Εάν θέλεις να δοκιμάσεις τη δίαιτα 80/20, είναι καλύτερο να σκεφτείς πώς ακριβώς θα μοιράσεις το 80 και 20% Προσδιόρισε τους τομείς που μπορεί να είναι δύσκολοι, ώστε να μην υπερβαίνεις τακτικά το 20 τοις εκατό που σου έχει δοθεί.
Απαιτεί κάποιες γνώσεις χωρίς ιδιαίτερη καθοδήγηση
Εάν είσαι νέος στη διατροφή ή δεν έχεις σκεφτεί ποτέ πραγματικά τις διατροφικές σου συνήθειες, η έλλειψη οδηγιών της δίαιτας 80/20 μπορεί να είναι αρχικά ένα μειονέκτημα. Αλλά ακολουθώντας τη λίστα προτάσεων που βρίσκονται σε αυτό το άρθρο, θα μπορέσεις να την ακολουθήσεις σωστά πολύ γρήγορα.
Συνδυαστικά με την δίαιτα 80/20, προτείνεται και να γυμνάζεσαι τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα, ώστε να αυξηθεί η μυική μάζα και να βελτιωθεί ο μεταβολισμός σου.
Ωστόσο πριν ξεκινήσε την συγκεκριμένη διατροφή θα πρέπει να ενημερώσετε τον διατροφολόγο, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει με βάση τις ανάγκες σας.
Διαβάστε επίσης
Ποιοι δεν πρέπει ποτέ να πίνουν μπύρα – και είναι πολλοί
Ποια η ασφάλεια και η ανοσογονικότητα του δισθενούς εμβολίου mRNA-1273.214 έναντι του SARS-CoV-2