Η κουζίνα του φοιτητή είναι ίσως το τελευταίο πράγμα που τον απασχολεί, όταν φτιάχνει το δικό του σπίτι. Ειδικά τον πρώτο καιρό, το delivery θα είναι μία καθημερινή συνήθεια, αλλά όπως και να το κάνουμε χρειάζονται κάποια βασικά πράγματα για τον εξοπλισμό και για έναν υποτυπώδη προγραμματισμό όταν θα πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ.
Ο εξοπλισμός για την κουζίνα του φοιτητή είναι σπαζοκεφαλιά, αναφέρει η Ματίνα Πουλλή, MSc Διαιτολόγος – Διατροφολόγος στο thehealthlab.gr.
Τι σκεύη θα χρειαστεί; Ποιες οι απαραίτητες πρώτες ύλες; Πόσο συχνά θα μαγειρεύει; Πώς θα κρατήσει μια ισορροπημένη διατροφή τώρα που ετοιμάζεται να φύγει από την οικογενειακή εστία; Προβληματισμοί που με βεβαιότητα απασχολούν την Ελληνίδα μητέρα…και όχι μόνο!
Τα βασικά της κουζίνας του φοιτητή
Τα βασικά και απαραίτητα που δεν μπορούν να λείπουν από τη νεοσύστατη φοιτητική κουζίνα.
- Αποχυμωτής! Τι καλύτερο για να ξεκινάει το παιδί τη μέρα του με έναν φρεσκοστυμμένο χυμό.
- Ένα μπρίκι μέτριου μεγέθους! Ε! να χωράνε και δυο αυγά βραστά!
- Ηλεκτρική τοστιέρα. Το τοστ μαζί με τα αυγά που προαναφέρθηκαν ίσως να αποτελούν και τα μοναδικά γεύματα που κάποια παιδιά ξέρουν να φτιάχνουν στα πρώτα τους φοιτητικά βήματα! Πέραν αυτού όμως η τοστιέρα μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για την Παρασκευή ψητού κρέατος αλλά και λαχανικών!. Εύκολα, γρηγορά, απλά. Έξτρα tip: Με 2 στρώσεις λαδόκολλας θα γλιτώσουμε και το καθάρισμα.
- Κατσαρόλα μετρίου μεγέθους! Να χωράνε τουλάχιστον δυο μερίδες μακαρόνια!
- Η μακαρονάδα, θα χρειαστεί και μια απλή σάλτσα. Φρέσκια ντομάτα και λαχανικά; Έτοιμη; Σάλτσα τόνου; Καρμπονάρα; Διαλέξτε εσείς ! Ένα μικρό κατσαρολάκι με λαβή όμως θα το χρειαστείτε ό,τι και αν επιλέξετε!
- Αντικολλητικό τηγάνι. Αυγά ομελέτα, λαχανικά, ψάρι, κοτόπουλο, πατάτες. Σχεδόν όλα τα τρόφιμα μπορούν να παρασκευαστούν γρηγορά και εύκολα σε αυτό. Αξίζει να επενδύσουμε σε ένα καλό αντικολλητικό τηγάνι ώστε πρωτίστως να είναι από ασφαλές υλικό και να μη γδέρνεται εύκολα. Θυμόμαστε να το αντικαταστήσουμε με τις πρώτες φθορές!
- Ένα μικρό ταψάκι ή ακόμα καλύτερα μια μικρή γάστρα για μαγείρεμα στο φούρνο για τους πιο προχωρημένους.
- Σαλατιέρα: Εννοείται! Να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο για παρασκευή σαλάτας καθημερινά! Μέτριο μέγεθος, φωτεινά χρώματα, να κάνουν τη σαλάτα μας δελεαστική!
- Τα πιάτα και τα μαχαιροπήρουνα συμπληρώνουν τον απαραίτητο εξοπλισμό.
- Μιξεράκι χειρός, κόφτης λαχανικών, ταπεράκια κάθε μεγέθους, είναι πάντα χρήσιμα!
Οι αγορές στο σούπερ μάρκετ
Η πρώτη επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ σίγουρα θα κοστίσει κάτι παραπάνω. Όμως τα περισσότερα από αυτά θα κρατήσουν για μήνες χωρίς αλλοιώσεις. Καλό θα είναι να χρησιμοποιήσετε κάποια λίστα αγορών.
Ελαιόλαδο, μπαχαρικά κάθε λογής, μυρωδικά, αλάτι, ζυμαρικά, ρύζι, κονσέρβες τόνου, σάλτσες ντομάτας, όσπρια, μέλι, ταχίνι, τσάι, καφές, κακάο, ζάχαρη. Τρόφιμα μακράς διάρκειας τα οποία μπορούμε να αποθηκεύσουμε σε θερμοκρασία δωματίου για μεγάλο χρονικό διάστημα και καλό είναι να υπάρχουν πάντα στο ντουλάπι μας και να αναπληρώνονται εγκαίρως κάθε φορά που κοντεύουν να τελειώσουν.
Ο πρώτος καιρός
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το πρώτο χρονικό διάστημα ως φοιτητής θα επιλέξει συχνά το φαγητό από έξω ή θα φτιάξει κάτι πολύ γρήγορο στο σπίτι. Πόσα σουβλάκια, burger και μακαρονάδες όμως θα φάει; Πόσα χρήματα ακόμα θα ξοδέψει μέχρι να αποφασίσει να δοκιμάσει την τύχη του στην κουζίνα; Καθώς περνάει ο καιρός πιθανότατα θα ανακαλύψει πως το μαγείρεμα πέρα από οικονομικότερη επιλογή μπορεί να είναι και μια ευχάριστη διαδικασία. Με σωστή οργάνωση στην κουζίνα του φοιτητή και θέληση όλοι εν δυνάμει μπορούν να μαγειρέψουν ποικιλία τροφίμων. Άλλωστε ο χρόνος που δαπανά μέχρι να αποφασίσει τι θα παραγγείλει και μέχρι να ακουστεί ο ήχος του κουδουνιού με τη λαχταριστή παραγγελία, είναι τις περισσότερες φορές μεγαλύτερος από την παρασκευή ενός απλού σπιτικού γεύματος!
Διαβάστε επίσης
Εξοικονόμηση ενέργειας: Πότε είναι η καλύτερη στιγμή να βάλετε πλυντήριο πιάτων;
Ρεγγίνα Μακέδου: Η μάχη με τη λευχαιμία και οι αλλαγές που έχει υποστεί το σώμα της