Το αλεύρι μπανάνας δεν είναι κάτι καινούριο. Χρησιμοποιείται για αιώνες στην Αϊτή, την Τζαμάικα και τις χώρες της Δυτικής Αφρικής και της Κεντρικής Αμερικής, ως φθηνό υποκατάστατο του τυποποιημένου αλευριού. Είναι φτιαγμένο από πράσινες μπανάνες, οι οποίες αποφλοιώνονται, κόβονται και αφυδατώνονται και στη συνέχεια αλέθονται και γίνονται αλεύρι το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε: σε επιδόρπια, υγιεινά smoothies και αρτοποιήματα.
Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ACS Food Science & Technology, δείχνει ό,τι η αντικατάσταση μιας μικρής ποσότητας αλεύρου σίτου στα μπισκότα με αλεύρι από φλούδα μπανάνας, ενίσχυσε τη θρεπτική αξία των μπισκότων χωρίς να επηρεάζει αρνητικά τη γεύση και την υφή τους.
«Η κατανάλωση του, περιέχει μια τεράστια θρεπτική αξία που μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία», είπε μιλώντας στο medicalnewstoday.com, η Δρ Wolyna Pindi, ανώτερη λέκτορας στο Universiti Malaysia Sabah και προσθέτει: «Η υψηλή περιεκτικότητά της σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, καθιστά τη φλούδα της μπανάνας ιδανική επιλογή στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής».
Αλεύρι μπανάνας : 4+1 λόγοι για να το εντάξετε στη διατροφή σας
Ισορροπεί τα επίπεδα γλυκόζης
Επειδή οι άγουρες μπανάνες συλλέγονται πριν ωριμάσουν, η περιεκτικότητά τους σε φυσικά σάκχαρα είναι λιγότερη σε σχέση με τις ώριμες. Επίσης, σε αντίθεση με άλλα αμυλούχα συστατικά όπως τα ζυμαρικά και το άσπρο ψωμί – τα οποία χωνεύονται αμέσως, μετατρέπονται σε γλυκόζη και αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης – το ανθεκτικό άμυλο που περιέχουν οι πράσινες μπανάνες επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία και εμποδίζει την απότομη αυξομείωση ενέργειας.
Το ανθεκτικό άμυλο είναι αυτό που συνήθως λείπει από τη διατροφή μας και που μπορεί επιλεκτικά να τροφοδοτήσει τα καλά βακτήρια. Η υπ ‘αριθμόν ένα πλουσιότερη πηγή ανθεκτικού αμύλου είναι οι πράσινες μπανάνες.
Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ίνες
Και όχι οποιαδήποτε ίνα, αλλά πρεβιοτική ίνα. Αν και όλοι γνωρίζουμε ότι τα προβιοτικά είναι ο νούμερο ένα φίλος ενός υγιούς εντέρου και συνεπώς ενός υγιούς ανοσοποιητικού τα προβιοτικά υποστηρίζουν τα καλά βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο, καθώς λειτουργούν ως τροφή τους, βοηθώντας τους να μεγαλώσουν και να εργαστούν αποτελεσματικότερα. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει σε πολλά, από την κακή πέψη μέχρι το να κάνεις πιο επίπεδη κοιλιά.
Μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα
Έχει λιγότερες θερμίδες από τα περισσότερα άλευρα σίτου και άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως είναι το αλεύρι βρώμης ή το αμυγδάλου, είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε ίνες, σε κρατάει χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είναι επίσης εξαιρετικό για όσους πάσχουν από διαβήτη γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο.
Είναι θρεπτικό
Υψηλό σε βασικά μέταλλα και βιταμίνες, όπως ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Ε, το μαγνήσιο και το μαγγάνιο, το αλεύρι μπανάνας είναι επίσης άφθονο σε κάλιο – τόσο πολύ ώστε μόλις δύο κουταλιές περιέχουν την ίδια ποσότητα με επτά ολόκληρες μπανάνες! Εάν νιώθεις κόπωση, μυϊκή αδυναμία ή έχεις πονοκέφαλο, χρειάζεσαι κάλιο. Το κάλιο βοηθά επίσης στη μείωση της χοληστερόλης, ενισχύει την υγεία της καρδιάς και τη δραστηριότητα των νεύρων και των μυών.
Είναι χωρίς γλουτένη
Εάν έχεις δυσανεξία στη γλουτένη, βρήκες το αλεύρι σου! Είναι ιδανικό για vegans και όσα άτομα ακολουθούν τη δίαιτα Paleo.
Διαβάστε επίσης
Τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σου αν τρως καθημερινά πατάτες
Βιταμίνη D, μουρουνέλαιο και πρόληψη της COVID-19: Τι έδειξαν μεγάλες μελέτες