Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Έτσι υπονομεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα αυτές οι 8 τροφές

Έτσι υπονομεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα αυτές οι 8 τροφές

Ορισμένες τροφές μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σας. όπως και κάποιες κακές διατροφικές συνήθειες μπορεί να είναι επιβλαβείς για το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Η υγιεινή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος , λέει η Maggie Michalczyk, διαιτολόγος. «Έχοντας μια καλά ισορροπημένη διατροφή που αποτελείται από τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά βοηθά να διασφαλίσουμε ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα μπορεί να λειτουργήσει σωστά και να προστατεύσει το σώμα μας από ξένους εισβολείς», λέει, όπως βακτήρια, μύκητες ή ιούς.

Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι τα τρόφιμα δεν μπορούν από μόνα τους να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ωστόσο, μια καλή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά που μπορεί να εμποδίσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, κάτι που με τη σειρά του βοηθά στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

«Οι βιταμίνες και τα μέταλλα χρειάζονται για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, υπογραμμίζοντας περαιτέρω τη σημασία μιας υγιεινής διατροφής που προμηθεύει το σώμα μας με μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών», λέει η διαιτολόγος στο health.usnews.com.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να είναι επιβλαβή για το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Οι οκτώ τροφές και ποτά που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σας:

Αλκοολούχα ποτά

Το αλκοόλ θέτει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα μειώνοντας τα κύτταρα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις, λέει η Shelly Wegman, διαιτολόγος. Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών αυξάνει την ευαισθησία σας στην πνευμονία, τη σήψη και την κακή επούλωση των πληγών. Προκαλεί επίσης φλεγμονή που μπορεί να βλάψει τους πνεύμονες, τους οποίους επιτίθεται ο κορωνοϊός.

Για βέλτιστη υγεία, δεν πρέπει να πίνετε αλκοόλ ή τουλάχιστον να το καταναλώνετε με μέτρο.

Εάν πίνετε αλκοολούχα ποτά, είτε είστε άνδρας είτε γυναίκα, θα πρέπει να περιορίζετε τον εαυτό σας σε αυτές τις ποσότητες σε καθημερινή βάση:

«Η αντικατάσταση του αλκοόλ με νερό με έγχυση φρούτων και βοτάνων, όπως καρπούζι και μέντα, ένα τσάι από βότανα όπως το τσάι τζίντζερ θα ωφελούσε το ανοσοποιητικό σας σύστημα», λέει η Wegman. «Μερικά βότανα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιφλεγμονώδη φυτοχημικά και το πράσινο τσάι είναι τροφές που προάγουν την καλή υγεία του εντέρου».

Καφεΐνη πριν τον ύπνο

Η κατανάλωση καφεΐνης δεν είναι απαραίτητα κακή για το ανοσοποιητικό σας σύστημα, λέει η Michalczyk. «Ωστόσο, αν εμποδίζει τον ύπνο σας, τότε γίνεται πρόβλημα για το ανοσοποιητικό σας», λέει. “Αυτό συμβαίνει επειδή ο επαρκής ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Ο επαρκής ύπνος διασφαλίζει ότι οι ορμόνες σας λειτουργούν σωστά και ότι υπάρχει λιγότερη φλεγμονή στο σώμα, βελτιώνοντας την ανοσολογική σας λειτουργία.”

Ο καφές δεν είναι το μόνο πράγμα που δεν πρέπει να καταναλώνετε πριν τον ύπνο. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε να καταναλώνετε αυτά τα είδη που περιέχουν καφεΐνη πριν τον ύπνο:

Ακόμη και πριν τον ύπνο, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε καφεΐνη με μέτρο, λέει η Lisa Jones, διαιτολόγος στη Φιλαδέλφεια. Σημειώνει ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστά στους υγιείς ενήλικες να καταναλώνουν περίπου 400 χιλιοστόγραμμα ή λιγότερο καφεΐνη την ημέρα. Ως σημεία αναφοράς, ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει περίπου 80 έως 100 ml καφεΐνης και ένα αναψυκτικό περίπου 30 έως 40 ml.

Μπορείτε να καταναλώνετε τροφές ή ποτά με καφεΐνη τουλάχιστον τρεις ώρες πριν τον ύπνο, για να επιτρέψετε τη σωστή πέψη. Έρευνες δείχνουν ότι η πλούσια μαύρη σοκολάτα που έχει τουλάχιστον 50% έως 70% περιεκτικότητα σε κακάο, για παράδειγμα, έχει αντιφλεγμονώδες όφελος.

Τρόφιμα με προσθήκη ζάχαρης

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Experimental Cell Research υποδεικνύει ότι η κατανάλωση δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να είναι επιβλαβής για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη, όπως:

Η προστιθέμενη ζάχαρη διατίθεται σε διάφορες μορφές, όπως δεξτρόζη, μέλι, σακχαρόζη και επιτραπέζια ζάχαρη. Ορισμένες τροφές που μπορεί να φαίνονται υγιεινές έχουν στην πραγματικότητα σημαντικές ποσότητες πρόσθετης ζάχαρης.

Για παράδειγμα, ενώ τα φαινομενικά υγιεινά, τα αποξηραμένα ή κονσερβοποιημένα φρούτα περιέχουν συχνά πρόσθετη ζάχαρη.

Ο καθένας έχει ένα μικροβίωμα, το οποίο είναι μια συλλογή από περισσότερα από 100 τρισεκατομμύρια μικρόβια που ζουν στο σώμα μας.

Η πλειοψηφία αυτών των μικροβίων βρίσκονται στο παχύ έντερο μας.

Τα κονσερβοποιημένα και αποξηραμένα φρούτα τροφοδοτούν με γλυκόζη και φρουκτόζη τα ανθυγιεινά βακτήρια στο μικροβίωμα σας και επίσης προάγουν τη λαχτάρα για γλυκά τρέφοντας και άλλα μικρόβια που αγαπούν τη ζάχαρη, λένε οι διαιτολόγοι. Το να ενδώσετε σε αυτούς τους πειρασμούς καταναλώνοντας τροφές με πρόσθετη ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Αν και η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να είναι ευεργετική για μερικούς ανθρώπους, για άλλους μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, προβλήματα στο έντερο εντέρου, τροφική δυσανεξία και αντιδράσεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πολλοί άνθρωποι επωφελούνται από τη μείωση της πρόσληψης γαλακτοκομικών ή την πλήρη αποχή.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιλαμβάνουν:

Γρήγορο φαγητό

Τα μπιφτέκια, τα μπουρίτος και οι πατάτες από φαστ φουντ είναι νόστιμα – αλλά παρέχουν υψηλές ποσότητες θερμίδων, λιπαρών και νατρίου. Αυτά τα τρόφιμα δεν ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, επειδή έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες και μέταλλα.

Από την άλλη πλευρά, οι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, περιέχουν άφθονα θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C που βοηθούν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Η υψηλή κατανάλωση γρήγορου φαγητού σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να τρώτε ισορροπημένα γεύματα με φρούτα και λαχανικά όσο θα έπρεπε.

Πρόσθετα τροφίμων, συντηρητικά και χρωστικές

Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2021 στο International Journal of Environmental Research and Public Health υποδηλώνει ότι ένα πρόσθετο τροφίμων που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση της διάρκειας ζωής ορισμένων επεξεργασμένων σνακ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αυτά τα προϊόντα είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα και σχετίζονται με φλεγμονή και μπορούν να οδηγήσουν σε ανισορροπία στις βακτηριακές κοινότητες σας. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Επεξεργασμενες τροφές

Ορισμένα επεξεργασμένα τρόφιμα ισχυρίζονται ότι είναι «φυσικά», αλλά περιέχουν σημαντικές ποσότητες ζάχαρης, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και πρόσθετα και συντηρητικά που σχετίζονται με φλεγμονές. Τα υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Lifestyle Medicine το 2018 διαπίστωσε ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι, γεγονός που δημιουργεί μια γεύση που κάνει τους ανθρώπους να λαχταρούν περισσότερο από αυτά τα είδη τροφίμων.

Η κατανάλωση αυτών των ειδών τροφών, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, η οποία σχετίζεται με αυξημένους κινδύνους για:

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine το 2020 υποδηλώνει ότι τα άτομα που καταναλώνουν δίαιτα πλούσια σε αλάτι μπορεί να γίνονται πιο ευάλωτα σε βακτηριακές λοιμώξεις. Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόννης στη Γερμανία, σημείωσε ότι η τυπική δυτική διατροφή είναι υψηλή σε αλάτι.

Η American Heart Association συνιστά στους ενήλικες να μην καταναλώνουν περισσότερα από 2.300 χιλιοστόγραμμα νατρίου – την ποσότητα σε ένα κουταλάκι του γλυκού – την ημέρα.

Διαβάστε επίσης

Σε αυτό το νησί δεν θα δώσετε τη μάχη της ξαπλώστρας

Σε πρώτο πρόσωπο: Πώς είναι να βρίσκομαι στη ΜΕΘ περιμένοντας τους πνεύμονες που θα μου δώσουν ανάσα ξανά

Η λιγότερο γνωστή «δίδυμη» της ενδομητρίωσης: Αδενομύωση

Exit mobile version